Ce trebuie sa stim despre pastele ravioli?

Ce trebuie sa stim despre pastele ravioli?

paste ravioli

Ce trebuie sa stim despre pastele ravioli?

 

Exista mai multe tipuri de paste fainoase insa noi vom discuta acum despre ravioli.

Ravioli [ravjɔːli] (forma plurala; singular: raviolo) sunt un tip de galuste compuse dintr-o umplutura sigilata intre doua straturi de aluat de paste subtire. De obicei servite fie in bulion, fie cu sos de paste, au aparut ca mancare traditionala in bucataria italiana. Ravioli sunt in mod obisnuit patrate, desi se folosesc si alte forme, inclusiv circulare sau semicirculare (mezzelune). Alte paste umplute inrudite includ tortellini in forma de inel si tortelloni mai mari.

Cea mai veche mentiune cunoscuta despre ravioli apare in scrisorile personale ale lui Francesco di Marco Datini, comerciant al orasului Prato in secolul al XIV-lea.  In Venetia, manuscrisul Libro per cuoco din secolul al XVIII-lea ofera ideea de ravioli de ierburi verzi, tocate si macinate, amestecate cu ou batut si branza proaspata, fierte in bulion si condimentate cu „condimente dulci si puternice”. La Roma, ravioli erau deja cunoscuti cand Bartolomeo Scappi le servea cu pui fiert la conclavul papal din 1549.

Ravioli erau deja cunoscuti in Anglia din secolul al XIV-lea, aparand in manuscrisul Anglo-Norman Vellum Forme din Cury, sub numele de rauioles.  Ravioli sicilieni si ravjul din Malta pot fi astfel mai vechi decat cei din nordul Italiei. Se parce ravjul era umplut cu ricotta de lapte de oaie produs local, sau cu gbejna, branza traditionala de lapte de oaie.

Ravioli sunt facute in mod traditional acasa. Umplerea variaza in functie de zona in care sunt pregatite. In Roma si Latium, umplutura este facuta cu branza de ricotta, spanac, nucsoara si piper negru. In Sardinia, ravioli sunt umplute cu ricotta si cu crusta de lamaie rasa. Ravioli modern este, de asemenea, produs in masa la masina.

Ravioli ambalat „proaspat” are, in Europa si Statele Unite, cateva saptamani de valabilitate. Conservele ravioli au fost pionierate de armata italiana in primul razboi mondial si au fost popularizate de Heinz si Buitoni in Marea Britanie si Europa si Chef Boyardee in Statele Unite. Acest tip de ravioli este disponibil cu carne de vita, branza topita, carne de pui sau carnati italieni, servit in sos de rosii, pulpa de tomate sau branza si rosii. Ravioli  care a fost doar aluat si era prajit profund a fost dezvoltat in St Louis, Missouri, si este un aperitiv popular sau o gustare des intalnita.

Ravioli se intalnesc in mod obisnuit in gatitul Nisei, al Côte d’Azur mai larg, si in zona regiunilor inconjuratoare din sudul Frantei. Continutul acestora variaza enorm, insa cea mai des intalnita in zona este folosirea carnii de vanat. Ravioli plini cu branza miniaturizata, numiti „ravioles” la nivel local, sunt o specialitate a departamentului Drôme din regiunea Rhône-Alpes, in special in comuna Romans-sur-Isère. Acestia sunt frecvent serviti au gratin.

In Turcia, Mantı, care este similar cu ravioli, este un fel de mancare populara. Se umple cu carne condimentata si servita cu sos de paprika si iaurt. Mancaruri similare in China sunt jiaozi sau wonton. De asemenea, samosa de origine asiatica este similara cu ravioli si sunt umpluti cu cartofi, carne, mazare sau legume si adesea serviti cu sos dulce si acru.

 

Facebook Comments