Tipuri de pompe de apa

Tipuri de pompe de apa

Tipuri de pompe de apa

Pompele de apa sunt masini pentru miscarea apei, acestea joaca un rol fundamental in agricultura, deoarece acestea muta apa de la sursa sa la campuri si culturi. Pompele de apa pot fi utilizate cu multe forme de irigare, cum ar fi picaturi, stropitoare sau cu un furtun.

Exista o gama larga de motopompe 2020 si pompe de apa disponibile, de la simple pompe manevrabile manual pana la cele alimentate cu combustibili fosili sau electricitate.

CUM FUNCTIONEAZA POMPELE DE APA?

Pompele de apa pot functiona in cateva moduri diferite, dar in termeni mai simpli, pompele de apa sunt formate din trei parti principale: o intrare, un sistem de pompe si o iesire.

Apa este atrasa in pompa, desi partea de intrare atunci cand se face o diferenta de presiune in cadrul sistemului de pompare, apa vrea sa se mute dintr-o zona de inalta presiune intr-o zona de presiune scazuta. Acest lucru este utilizat pentru a muta apa prin pompa in partea de iesire, intr-un furtun si spre ferma sau rezervorul de apa.

Exista doua tipuri principale de pompe de apa si sunt clasificate in modul in care creeaza diferenta de presiune in cadrul sistemului de pompare. Aceste tipuri sunt:

Pompe de apa cu deplasare pozitiva – creeaza o diferenta de presiune modificand spatiul (volumul) disponibil din sistemul de pompare. Utilizarea de componente precum; pistoane, camere inchise si supape, presiunea este scazuta pe partea de intrare care atrage apa in pompa. Apoi, presiunea este crescuta fortand (deplasand) apa prin partea de iesire a sistemului de pompare.

Pompe de apa centrifugale – folosesc lame rotative, cunoscute sub numele de rotori, care trec energia din rotatie in fluxul de apa pentru a conduce apa prin sistemul de pompare.

Important de mentionat in legatura cu aceste pompe de apa, este ca ceea ce au comun este faptul ca au nevoie de energie pentru a functiona, aceasta energie poate proveni din combustibil sau electricitate, sau cu un pic de efort, de la deplasarea manuala a pieselor pompei cu o parghie.

CE DIFERITE POMPE DE APA EXISTA PENTRU FERMIERII MICI?

Exista multe tipuri diferite de pompe de apa care la momentul de fata sunt disponibile, si poate deveni confuz sa stiti care sunt optiunile cele mai bune si cele mai potrivite pentru ferma dvs. Bugetul, dimensiunea fermei, sursa de apa, cantitatea de apa de care aveti nevoie si sursa de energie trebuie luate in considerare la alegerea unei pompe de apa.

Sursa dvs. de apa va juca un rol important in stabilirea pompelor de apa care sunt potrivite pentru dvs. Daca aveti o sursa de apa la suprafata, cum ar fi un rau, lac, un rezervor sau chiar un put foarte putin adanc sau un foraj cu un nivel de apa intre 0 la 7m (0 si 23ft), atunci o pompa de apa de suprafata va fi potrivita pentru dvs.

Daca sursa de apa este mai adanca decat aceasta, veti avea nevoie de o pompa de apa submersibila. Acest lucru se datoreaza faptului ca pompele care sunt asezate la suprafata nu pot ridica fizic apa de la mai mult de 7m adancime. Inaltimea cu care o pompa de apa poate ridica apa este cunoscuta sub numele de Total Head (sau ridicare totala).

Pompele de apa de suprafata sunt pompe asezate pe sol, in afara apei, cu un furtun in partea de intrare a pompei de apa introduse in apa. Aceste pompe aspira apa pana la sistemul de pompe si apoi imping apa la ferma dvs.

Pompele de apa submersibile sunt coborate in apa. Au cabluri de alimentare si furtunul de iesire atasat la pompa sub apa, astfel incat aceste sisteme de pompe trebuie sa fie etanse pentru a functiona. Aceste pompe imping apa pana la adancimea pompei catre ferma ta.

Cantitatea de apa pompata, cunoscuta sub numele de debit , va varia in functie de tipul de pompa si de sursa de alimentare. In general, cu cat este mai mare distanta necesara pentru a fi ridicata apa, cu atat va fi mai scazut debitul, si cu atat este necesara mai multa energie pentru a muta apa.

Facebook Comments