Sănătate din grădina ta – Plante cu efect miraculos

Sănătate din grădina ta – Plante cu efect miraculos

Sănătate din grădina ta

Sursa de Sănătate din grădina ta

Chiar și o grădină de dimensiuni reduse, la casă sau pe terasă, poate deveni o sursă de sănătate pentru noi, dacă alegem să cultivăm nu doar flori ornamentale, ci și plante medicinale, legume tradiționale și plante-condiment.

În articolul de față, vă propunem câteva plante tradiționale românești, care au în comun beneficii mari asupra sănătății.

Cătina

Fie albă, galbenă sau roșie, este recomandată în cazuri de anemie, afecțiuni oculare, gripă, probleme digestive, arsuri sau afecțiuni ale pielii. Este recomandat să cultivați cătină în propria grădină, întrucât aceste bobițe mici sunt un leac tradițional și eficient pentru cei care au imunitatea scăzută. O puteți consuma sub formă brută, în amestec cu miere, sub formă de ulei de cătină sau sirop.

Cătina

Cătina conține vitaminele B1, B2, C, PP, carotenoide, acid folic. acid oleic, linolic, linoleic, polifenoli-antociani, pectine, fitosteroli, inozitoli, triterpene, ulei volatil. Frunzele de cătina conțin multă vitamina C, vitaminele E si A, tanin, carmol, leuco-cianidine, celuloza, rezine, serotonină, melatonină.

Cătina conține și minerale, precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, alături de pectine, aminoacizi si acizi grasi esentiali care nu pot fi sintetizati de organism. Celebrul Dr. Oz spunea în emisiunea sa despre cătina că este printre puţinele surse naturale de acizi graşi Omega 7, acizi esențiali pentru cei care au probleme de greutate corporală.

Sucul de catină albă are de 10 ori mai multa vitamina C decât sucul de portocale. Uleiul de cătină este foarte bogat in vitaminele E si A și menține tinerețea tenului. Îl puteți pune în cremele zilnice sau îl puteti aplica direct pe riduri. Uleiul de cătină este recomandat și persoanelor care sufera de constipaţie.

Menta

Are proprietăți terapeutice recunoscute, fiind recomandată în tratamentul răcelii și indigestiei. Poate fi consumată sub formă de ceai de mentă, limonadă cu mentă, ulei de mentă. 

Menta este una dintre cele mai indicate plante medicinale în tratamentul problemelor digestive, diareei si durerilor abdominale. Această plantă combate indigestia, reduce flatulența si balonarea.

Menta

Fie ca alegeti sa beti ceai de menta sau sa inspirati aburii parfumati, veti remarca faptul ca menta este un decongestionează eficient cavitatea nazală prin fluidizarea mucusului. Menta reduce constricția bronhiilor, care apare în crizele de astm bronsic și este recomandată pentru linistirea sindromului de colon iritabil (SCI), caracterizat prin aparitia de crampe imprevizibile, indigestie si perioade alternative de constipatie si diaree.

Menta alungă durerea provocată de arsuri solare. Un ceai de menta foarte concentrat, rece, aplicat pe zonele arse ale pielii, poate face minuni pentru o piele arsă și dureroasă.

Menta are un usor efect anestezic asupra mucoasei gastrice și reduce senzația ușoară de greață, dar și durerile de cap (este indicat uleiul de mentă aplicat în zonele dureroase).

Măceșele

Ceaiul de măceşe uscate este un remediu foarte popular. Beneficiile pentru sănătate se datorează bogăţiei de fitochimicale: vitamina C, flavonoide, carotenoide, polifenoli, catechine.

Măceșe

Acest ceai este bogat şi în licopen, care a fost direct legat de scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare. Mulți dintre antioxidanții din ceaiul de măceşe sînt lăudați pentru proprietăţile lor anti-cancer, deoarece sînt capabili să caute și să neutralizeze radicalii liberi înainte de a cauza stres oxidativ, făcînd astfel mai dificilă multiplicarea celulelor canceroase.

 Ceaiul de măceşe poate îmbunătăți în mod semnificativ mobilitatea articulațiilor și poate reduce inflamația, scăzînd stresul oxidativ în țesuturile inflamate. Dacă suferiți de constipație, metabolism scăzut sau aveți sistemul imunitar slăbit, acest ceai vă poate ajuta făcând digestia mai rapidă și urinarea mai frecventă.

Ceaiul de măceşe îmbunătățește aspectul pielii, fiind un astringent natural, care conține antioxidanți puternici. El ajută la reducerea ridurilor, vindecarea rapidă a pielii iritate sau uscate și previne infecțiile și inflamațiile, precum psoriazis, eczeme și acnee. Acest fruct crește numărul de celule albe din sânge, fiind util dacă vă recuperați după un accident, boală sau operaţie.

Busuiocul

Busuiocul stimuleaza lactatia, trateaza faringita și este indicat in andropauză. Această plantă medicinală stimulează sistemul nervos și reduce sensibilitatea la stres. Este un remediu excelent pentru durerile menstruale, constipație, indigestie, crampe, balonare, colon iritabil, fiind un bun antiseptic intestinal.

Busuioc

Busuiocul este un bun expextorant, ajutând la eliminarea mucusului în caz de bronșită și astm. El reduce riscul de boli cardiovasculare, scade nivelului de colesterol rau din sânge, ameliorează artrita întrucât are proprietati antiinflamatorii, fiind însă eficient și dacă aveți pietre la rinichi. Pe lângă aspectul delicat al florilor de busuioc, planta are un miros foarte plăcut și se poate cultiva și în ghivece.

Autor: Ioana Sip

Sănătate din grădina ta – Plante cu efect miraculos

Sursa de Sănătate din grădina ta Chiar și o grădină de dimensiuni reduse, la casă sau pe terasă, poate deveni o sursă

Summary
0 %
User Rating : 5 (3 votes)

Facebook Comments