Cum se alege gresia si faianta?

Cum se alege gresia si faianta?

Cum se alege gresia si faianta?

Odata cu sosirea primaverii, o multime de oameni iau cu asalt magazinele care comercializeaza placi de faianta si gresie baie, pentru a-si cumpara astfel de produse care sa ii ajute sa-si renoveze locuintele.

Exista pe piata o multime de modele de placi de faianta si gresie baie, unele de o calitate mai buna, altele de o calitate mai putin buna. Cert este faptul ca optiunile sunt foarte multe, iar alegerea potrivita poate fi considerata o misiune extrem de dificila.

Am pregatit pentru tine un ghid care speram sa te ajute sa faci alegerea buna. Iata ce trebuie sa stii pentru a face alegera.

Stabileste-ti designul interior

Inainte de a alege placilede faianta sau gresie baie, ar fi indicat sa te hotarasti cu privire la aspectul general care doresti sa il aiba locuinta ta. Iti doresti ca acesta sa se apropie mai mult de zona Eco? In cazul in care raspunsul este da, atunci este important sa alegi modele care sa sunt capabile sa imite lemnul, sau modele care sa semene cat mai mult cu pietrele naturale.

Pe de alta parte, in cazul in care te gandesti ca toata locuinta sa aiba un aspect mediteranean, este deosebit de important sa optezi pentru acele modele de placi ceramice care unt specifice zonei respective.

Suprafata placilor

Atunci cand trebuie sa stabilesti suprafata placilor ceramice, este necesar sa stabilesti daca acestea vor fi lucioase sau mate. Acest aspect este unul care este in cea mai mare parte influentat de preferintele fiecaruia in parte, insa de preferat ar fi sa tii cont de faptul ca suprafetele lucioase, in ciuda faptului ca ii ofera incaperii un sarm aparte, vor fi mai greu de curatat, si mereu se vor vedea amprentele.

Dimensiuni

Printre intrebarile care sunt cele mai comune, si cel mai des rostite de catre catre toti cei care au de gand sa se apuce de renovarea baii, sunt cele legate de forma si dimensiunea placilor ceramice.

De mentionat este faptul ca exista unele regului, astfel ca in baile mici nu se recomanda utilizarea palcilor ceramice de dimensiuni mari. De exemplu, cele care au 60 X 30 cm sunt considerate a fi mari. Acest lucru inseamna ca, intr-o incapere mica precum baia, cu cat placile sunt mai mari, cu atat se va crea iluzia unui spatiu mai mic.

Exista insa si situatii in care baile sunt spatioase, iar in aceste conditii se recomanda chiar, ca placile mari de gresie baie si faianta sa fie utilizate.

Placi rectificate sau obisnuite?

Aceasta este o alta intrebare pentru care trebuie avut cel mai bun raspuns. Placile de gresie si faianta care sunt rectificate, sunt perfecte. Acestea au unghiurile de 90 de grade perfecte, se pot de-asemenea monta cu rosturi mai mici, iar rezultatul final va fi unul fascinant.

Rezistenta la alunecare

Rezistenta la alunecare este o caracteristica importanta a placilor ceramice, iar placile de gresie sunt clasificate astfel:

R9- placile de gresie pentru baie cu gradul de antiderapare R9, sunt acelea care se recomanda a fi montate in diferite locatii precum restaurantele mici, saloanele de coafura, bai, laboratoare, cafenele, etc.

R10- placile de gresie care au grad de antiderapare R10, se recomanda dupa cum sustin specialistii, pentru a fi montate inspatiile publice ca: restaurante mari, cabinete medicale sau in bai pentru persoane cu dizabilitati locomotorii.

R11 – placile de faianta si de gresie care au gradul de antiderapare R11, sunt cele care se recomanda a fi montate in acele zone in care exista un risc mare de alunecare. Aici ne referim la bucatarii ale restaurantelor si ale cantinelor, la hale destinate prelucrarii alimentelor, la atelierele mecanice.

R12 – placile de gresie care au gradul de antiderapare R12, se se recomanda a fi montate in acele zone in care antideraparea este considerata a fi o caracteristica foarte importanta. Amintim rampele auto auto, parcarile auto, bucatarii foarte mari, crame.

Rezistenta la abraziune

Placile ceramice care au rezistenta la abraziune PEI I, se recomanda sa fie montate doar in perete. Cele cu PEI II, ar fi indicat sa fie montate pe perete. Placile care au PEI III sunt rezistente la abraziune si ar fi de preferat sa fie montate pe pardoseli cu trafic moderat.

Placile cu PEI IV, sunt potrivite pentru zone unde traficul este normal, it inp ce pentru PEI V, aceste placi sunt ideale pentru spatiile in care traficul este foarte intens.

Din ce tara se importa aceste placi ceramice?

Exista persoane care atunci cand au nevoie sa isi aleaga placile ceramice, se intreaba de tara acestora de provenienta. De exemplu, unele placi ceramice de gresie sau de faianta, provin din Spania, altele provin din Italia.

Acestea sunt asadar cateva detalii importante de mentionat in ceea ce priveste placile ceramice de gresie si de faianta.  Din fericire, nu este dificil sa gasiti placi ceramice pentru baie sau alta incapere a casei.

Facebook Comments