Care sunt cele mai mortale boli?

Care sunt cele mai mortale boli?

Care sunt cele mai mortale boli?

In ultimele luni, am auzit cu totii la tv sau ai citit in mediul online o multime de stiri conform carora, sute sau mii de persoane s-au imbolnavit in fiecare zi de Coronavirus, sau ca au murit rapusi de acest virus ucigas.

Exista insa multe alte boli care sunt responsabile de moartea unui numar mult mai mare de persoane, iar in randurile care urmeaza va prezentam cateva dintre aceste boli. Cititi pana la final, pentru ca puteti descoperi multe informatii interesante.

  1. Boala cardiaca ischemica sau boala coronariana

Cea mai mortala boala din lume este boala coronariana (CAD). Numita si boala ischemica a inimii, CAD apare atunci cand vasele de sange care furnizeaza sange inimii devin ingustate. Boala cardiaca ischemica sau boala coronariana in cazul in care este lasata netratata, poate duce la dureri toracice, insuficienta cardiaca si aritmii.

Impactul CAD in intreaga lume

Desi este inca principala cauza de deces, rata mortalitatii a scazut in multe tari europene si in Statele Unite. Acest lucru se poate datora educatiei pentru sanatate publica mai buna, accesului la asistenta medicala si formelor de prevenire. Cu toate acestea, in multe tari in curs de dezvoltare, rata mortalitatii CAD este in crestere. O crestere a duratei de viata, schimbarile socioeconomice si factorii de risc ai stilului de viata joaca un rol in aceasta crestere.

  1. Accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral apare atunci cand o artera din creierul este blocata sau scurge. Acest lucru face ca celulele cerebrale lipsite de oxigen sa inceapa sa moara in cateva minute. In timpul unui accident vascular cerebral, simtiti amorteala si confuzie brusca sau aveti probleme la mers si la vedere. Daca este lasat netratat, un accident vascular cerebral poate provoca handicap pe termen lung.

  1. Infectii respiratorii inferioare

O infectie respiratorie inferioara este o infectie in caile respiratorii si plamani. Se poate datora gripei, bronsitei, pneumoniei sau tuberculozei. De obicei, virusurile cauzeaza infectii respiratorii mai mici. Ele pot fi de asemenea, cauzate de bacterii.

Tusea este principalul simptom al unei infectii respiratorii inferioare. De asemenea, puteti simti respiratie suieratoare si o senzatie stransa in piept. Infectiile respiratorii inferioare netratate pot duce la insuficienta respiratorie si moarte.

Din cauza acestor infectii isi pierd viata multe persoane in tarile nordice, precum Norvegia. In aceasta tara traiesc destul de multi romani, care au ales sa munceasca in Norvegia datorita salariilor foarte atractive.

Unii dintre romanii care au plecat la munca in aceasta tara, au fost rapusi fie datorita unor inspectii respiratorii fie datorita altor boli si afectiuni, iar familiile indoliate nu au avut altceva de facut decat sa ia legatura cu specialistii in repatrieri decedati de la FunerareNicolas.ro, pentru a-si repatria decedatii.

Le-ar fi fost mult mai greu sa mearga in aceasta tara scandinava sa-si inmormanteze decedatii, decat sa-i repatrieze. In plus, repatrierea in Norvegia este mult mai scumpa decat repatrierea decedatilor din aceasta tara in Romania.

  1. Cancerul de trahee, bronhii si plamani

Cancerul respirator include cancerele traheei, laringelui, bronhiilor si plamanilor. Principalele cauze sunt fumatul, fumul ocazional si toxinele de mediu. Dar poluarile casnice, cum ar fi combustibilii si mucegaiul contribuie, de asemenea la aparitia si dezvoltarea acestor boli.

Un studiu din 2015 raporteaza ca cancerul respirator reprezinta aproximativ cauza pentru 4 milioane de decese anual. In tarile in curs de dezvoltare, cercetatorii proiecteaza o crestere de 81-100 la suta a cancerului respirator din cauza poluarii si fumatului.

Multe tari asiatice, in special India, inca folosesc carbune pentru gatit. Emisiile de combustibil solid reprezinta 17% din decesele prin cancer pulmonar la barbati si 22 la suta la femei.

  1. Boala Alzheimer

Cand te gandesti la boala Alzheimer sau dementa, s-ar putea sa te gandesti la o pierdere a memoriei, dar s-ar putea sa nu te gandesti la o pierdere de viata. Boala Alzheimer este o boala progresiva care distruge memoria si intrerupe functiile mentale normale. Acestea includ gandirea, rationamentul si comportamentul tipic.

Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de dementa – 60 pana la 80 la suta din cazurile de dementa sunt de fapt Alzheimer. Boala incepe prin a cauza probleme usoare de memorie, dificultati in amintirea informatiilor si alunecare in amintire.

Acestea sunt asadar, 5 boli care anual sunt responsabile de moartea unui numar mare de persoane la nivel mondial (cateva milioane). Din pacate, dintre cei care isi pierd viata rapusi fiind de aceste boli, o parte sunt si cetateni romani.

Lucrurile sunt si mai complicate pentru cei dragi, atunci cand cei care si-au pierdut viata se afla in strainatate, pentru ca familiile indoliate trebuie sa decida in cel mai scurt timp daca ii repatriaza sau daca ii inmormanteaza in strainatate.

De cele mai multe ori insa, familiile indoliate iau legatura cu cei de la FunerareNicolas.ro, care se ocupa de toate cele necesare pentru repatriere (transport funerar international, obtinerea actelor necesare repatrierii, etc.).

Facebook Comments