Intrebatri frecvente despre ITP

Intrebatri frecvente despre ITP

Intrebatri frecvente despre ITP

In cazul in care detii un autoturism de mai mult timp, cu siguranta stii ce este ITP-ul masinii, stii cat de important este sa mergi la ITP la timp, si ce se intampla la o statie ITP Cluj Napoca. In cazul in care insa abia acuma ti-ai cumparat prima masina si ai observat in talonul acesteia ca ii expira ITP-ul, probabil ai unele nelamuriri (desi nu ar trebui).

Tocmai de aceea, vom discuta despre ITP in continuare, si vom vedea care sunt cele mai frecvente intrebari despre ITP, pe care le au de regula soferii incepatori.

Ce este ITP?

ITP ete prescurtarea de ia Inspectia Tehnica Periodica a masinii. ITP-ul reprezinta fara doar si poate, cea mai importanta verificare a unui autoturism, atat din punct de vedere al sigurantei in timpul condusului, cat si din punct de vedere al legislatiei.

In trecutul recent, era necesar ca inspectia tehnica periodica sa fie facuta odata la 2 ani de zile, insa acum, la masinile mai vechi de un anumit numar de ani, se face ITP-ul in fiecare an.

Ce se verifica la ITP?

In cazul in care nu ai mai fost niciodata cu masina la ITP, trebuie sa stii ca inspectorii ITP Cluj Napoca vor verifica mai multe lucruri importante la masina. De exemplu, vor verifica daca sistemele de iluminare functioneaza corect (faza lunga, faza scurta, avarii, semnalizari, proiectoare de ceata fata si spate).

Apoi, se va verifica trenul de rulare in conditii optime (anvelopele masinii, sistemul de directie al masinii, sistemul de franare al masinii si articulatiile (telescoape si arcuri). Este important de-asemenea ca masina care ajunge la ITP sa nu aiba parbrizul spart sau fisurat, nu trebuie sa aiba aplicate folii neomologate si nici caroseria avariata).

Este important de mentionat faptul ca intr-o statie ITP Cluj Napoca va fi efectuata si o verificare a noxelor emise de catre masina, si este deosebit de important ca acestea sa corespunda cu cele mentionate in cartea de identitate a masinii.

Nu in ultimul rand, se va verifica seria caroseriei si seria de motor. Toate aceste verificari vor fi facute de fiecare data cand masina va fi supusa inspectiei tehnice periodice.

Cum trebuie sa se prezinte masina la verificare?

Fara doar si poate, o masina care are nevoie de ITP, trebuie sa ajunga la statia ITP intr-un fel ireprosabil. Toate cele ce vor fi verificate trebuie sa fie in stare perfecta de functionare (faruri, stopuri, etc.).

De-asemenea, se recomanda ca o masina care ajunge la o statie itp, se fie curata, mai ales caroseria si zona in care se afla ansamblurile si subansamblurile care vor fi verificate.

Pot circula cu ITP expirat?

Cu siguranta si aceasta este o intrebare foarte comuna in ceea ce priveste inspectia tehnica periodica a masinii. Este interzis ca o masina sa fie condusa pe drumurile publice in cazul in care inspectia tehnica este expirata.

In cazul in care totusi, soferii se risca, acestia risca amenzi usturatoare, iar mai mult decat atat, le va fi retinut certificatul de inmatriculare al masinii (talonul), de catre cei de la Politia Rutiera.

In aceste conditii, trebuie facuta precizarea ca inspecatia tehnica periodica va trebui efectuata doar la Registrul Auto Roman.

Unde se poate face inspectia tehnica periodica?

Exista in fiecare oras, mai multe statii ITP. Poti sa gasesti informatii si recenzii online de la soferi, pentru a stii unde sa te duci pentru ITP. Daca vrei sa faci ITP-ul la Cluj Napoca de exemplu, atunci cu siguranta trebuie sa mergi la profesionisti. Unde? Unde altundeva oare daca nu la cea mai cunoscuta si apreciata statie itp Cluj Napoca varianta Zorilor Manastur?

Facebook Comments