Realitatea virtuala este o tehnologie de ultima generatie, si din ce in ce mai populara in randul evenimentelor corporate. De fapt, se organizeaza mereu petreceri corporate in capitala de exemplu, dar si evenimente de lansare, petreceri cu diferite tematici sau zile ale companiilor, iar cei prezenti pot experimenta fascinanta lume a realitatii virtuale VR.
Despre realitatea virtuala trebuie facuta precizarea ca este mediul ideal pentru un team-building sau chiar si pentru petreceri corporate, cu scopul de a simula multe activitati care in lumea reala ar fi greu de replicat. Aceste activitati ar necesita deplasarea in diferite locatii din lume.
De mentionat este faptul va realitatea virtuala (VR) incepe sa isi faca din ce in ce mai mult simtita prezenta si in educatie, iar acest articol va ofera unele informatii interesante cu privire la acest subiect.
VR permite studentilor sa experimenteze destinatii din intreaga lume fara a fi nevoie sa paraseasca clasa. Imaginati-va elevii care pot explora piramidele lui din Egipt in timp ce stau in sala lor de curs. Aceasta este ceea ce permite educatia in realitate virtuala.
Majoritatea oamenilor au auzit de realitatea virtuala (VR), dar multi oameni nu stiu ce este sau cum este utilizata in invatare si educatie. VR se refera la continut interactiv (imagini sau videoclipuri) care ii permit spectatorului sa exploreze o scena la 360 de grade.
Cum functioneazã?
Un tip de VR cunoscut sub numele de 360VR este cel mai frecvent utilizat in educatie. Cu acest tip de VR, locatiile din lumea reala sunt capturate cu camere si echipamente specializate. Imaginile sunt apoi readuse la studio unde sunt produse in continut VR.
Continutul VR poate fi apoi vizionat cu ochelari VR sau proiectat pe pereti in ceea ce este cunoscut sub numele de sali imersive. 360VR poate fi utilizat in educatie pentru a invata elevii despre lumea din jur. Mai mult, realitatea virtuala are o capacitate unica de a inspira si de a implica studentii.
Elevii pot experimenta locatii in care nu ar fi posibil sa ajunga vreodata, sau care ar fi prea costisitoare pentru a fi vizitate personal. In acest fel, VR poate deschide o noua lume cu posibilitati profesorilor si scolilor.
Cum poate realitatea virtuala sa imbunatateasca educatia?
Realitatea virtuala poate imbunatati educatia oferind studentilor experiente memorabile si captivante care altfel nu ar fi posibile. Mai mult, totul poate avea loc in sala de clasa. VR este accesibila oricarui elev si poate fi usor monitorizata de profesori. Experientele virtuale au puterea de a implica si inspira studentii intr-un mod unic si puternic.
Cum poate ajuta studentii realitatea virtuala?
Exista atat de multe moduri in care realitatea virtuala poate ajuta studentii, dar principalele puncte forte ale VR sunt prezentate mai jos:
- Elevii invata mai bine prin experienta
VR ofera elevilor posibilitatea de a invata prin experienta, spre deosebire de metodele traditionale de citire si scriere. Acest lucru inseamna ca experimenteaza unele lucruri, exploreaza unele locuri, si este mai usor sa invete.
- VR are capacitatea de a inspira
A putea vedea si experimenta locatii extraordinare din intreaga lume, in sala clasa, cu siguranta este ceva complet unic, si se datoreaza VR. Realitatea virtuala (VR) este o sursa de inspiratie pentru studenti.
- VR starneste imaginatia si incurajeaza gandirea creativa
Experienta captivanta pe care VR o ofera este de neegalat in predare. Elevii sunt „teleportati” in afara clasei si imaginatia lor este lasata sa infloreasca. Cu siguranta, nici o alta experienta de la sala de clasa nu se compara cu ceea ce le ofera realitatea virtuala.
- VR in educatie promoveaza interactiunea de la egal la egal
De-a lungul experientei VR, elevii sunt incurajati sa interactioneze intre ei. Ulterior, sunt dornici sa-si impartaseasca gandurile si sa discute despre experientele lor.
- VR angajeaza elevii
Multi studenti se plictisesc de metodele clasice de predare. Tehnologia moderna a VR atrage atentia elevilor ca nimic altceva.
- VR ofera experiente de calatorie realiste
Folosind VR, scolile pot oferi elevilor experiente de calatorie care nu ar fi posibile sau practice. Scolile pot economisi timp si bani oferind in acelasi timp elevilor experiente incredibile.
- VR ofera experiente educationale memorabile
La mult timp dupa terminarea experientei VR, elevii isi amintesc experienta si sunt dornici sa reflecteze la aceasta in lectiile viitoare.
VR pentru elevii cu dificultati de invatare
VR poate fi excelenta pentru acei elevi cu dificultati de invatare. Elevii pot afla despre lumea din jur intr-un mediu sigur si controlat. La fel ca in cazul elevilor din invatamantul primar, salile imersive tind sa fie cea mai populara forma de VR pentru a ajuta elevii cu dificultati de invatare.
S-a dovedit ca VR este utila pentru studentii cu autism. Un studiu realizat de Strickland si colab. (2007) a aratat ca copiii cu autism pot aplica abilitatilor pe care le-au invatat intr-un mediu virtual in lumea reala. Este vorba despre abilitati in materie de incendiu si siguranta stradala / rutiera.
Facebook Comments