De ce Este Floarea de Colţ Simbolul Iubirii. În România Este Declarată Monument al Naturii din Anul 1933

floare de colt edelweiss

Cu toții am auzit de floarea de colț, acea minunăție a naturii, protejată prin lege, care se găsește foarte rar.
Pe data de 5 Martie , este sărbătorită de Google printr-un doodle special. Doodle-ul aniversar creat de Google aparține artistei din Kassel, Rita Fürstenau, și prezintă floarea edelweiss într-un design tradițional alcătuit din cusături încrucișate.

Floarea de colț sau floarea reginei este un monument al naturii protejat în România, prin lege, din anul 1933. Ea reprezintă simbolul iubirii.

Floarea de colț este cunoscută sub numele de floarea „edelweiss”, cuvânt de origine germană. „Edel” înseamnă „nobil” și „weiss” se traduce prin cuvântul „alb”.

Cuvântul „edelweiss” a fost descoperit pentru prima dată în scris pe 5 martie 1784. Acesta este și motivul pentru care este sărbătorită astăzi, la 234 de ani de când este recunoscută în mod oficial.

Floarea de colț creşte în munţi calcaroşi, în pajişti de pe versanţi abrupţi şi însoriţi sau pe stânci. La noi creşte în Munţii Carpaţi, fiind declarată monument al naturii din 1933 şi ocrotită prin lege.

Floarea reginei poate fi întâlnită în Munţii Maramureşului şi Munţii Rodnei, Obcinele Bucovinei,  Rarău, Ceahlău, Ciucaş, Munţii Bucegi, Făgăraş, Cozia şi Retezat. În afara spaţiului românesc, floarea reginei înfrumuseţează zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpaţi, Pirinei, dar şi din Asia Centrală şi de Est.

Conform Dicţionarului de sinonime, pentru floarea-reginei (Leontopodium alpinum) există şi următoarele denumiri: albumeală, albumiţă, floare-de-colţ, (rar) edelvais, (reg.) flocoşele (pl.), steluţă, floarea-doamnei.

Floarea de colț reprezintă în tradiția populară românească un simbol al dragostei și se spune că bărbații își demonstrau dragostea, îndemânarea și curajul, culegând o floare de colț de pe stâncile ascuțite al munților și oferind-o iubitelor.

Această floare, asemenea unei stele, este simbolul tinereții, al tuturor virtuților și harurilor din sufletul omului.
Din cer, peste crestele munților și peste colții de stâncă aplecați peste văgăuni și prăpăstii, se pornesc ploi de steluțe albe, catifelate. Sunt florile zânelor, care împodobesc munții. 

 În limbajul florilor, floarea de colț simbolizează puritatea și curățenia. 

Sursa: wikipedia.com