Cum se utilizează corect un fierăstrău circular cu masă pentru executarea cu precizie a lucrărilor în condiții de siguranță

Cum se utilizează corect un fierăstrău circular cu masă pentru executarea cu precizie a lucrărilor în condiții de siguranță

Cum se utilizează corect un fierăstrău circular cu masă pentru executarea cu precizie a lucrărilor în condiții de siguranță

Cu ajutorul fierăstrăului circular cu masă, vei putea realiza cele mai precise și variate debitări de lemn. Lucrul cu aceste accesorii cere atenție, concentrare și implică riscuri care pot fi vătămătoare, atât pentru cei neexperimentați, cât și pentru pasionații de bricolaj.

Prin urmare, înainte de a proceda la utilizarea acestui utilaj sunt câteva aspecte pe care trebuie să le cunoști pentru siguranță și rezultatele dorite.

Sfaturi utile pentru manevrarea fierăstrăului circular cu masă

  • Fundația să fie fermă sub picioare, poziția să fie dreaptă și să asigure stabilitate.
  • Evită să folosești acest tip de fierăstrău pentru tăierea lemnelor de foc sau lemnului rotund, întrucât implică anumite riscuri.
  • Reglează înălțimea de tăiere a fierăstrăului pentru secționarea liniară a piesei de prelucrat.
  • Nu atinge linia de tăiere a piesei de prelucrat.
  • Folosește împingătorul pentru a elimina piesele sau așchiile pieselor de prelucrat din zona pânzei fierăstrăului.
  • Pânzele sunt importante. Montează doar pânze speciale pentru fierăstrăul circular cu masă. Grosimea cuțitului de tăiere să corespundă grosimii pânzei fierăstrăului.
  • Folosește echipament de protecție (protecție pentru ochi, gură, urechi) și evită mănușile care pot risca să se agațe de fierăstrău.

Fierăstrăul circular cu masă poate fi încercat pentru o gamă diversă de lucrări. După ce ai prins câteva reguli de bază pentru siguranță și precizie este dificil să greșești. Configurează tăierea pe care vrei să o faci, împinge materialul în fierăstrău și începe să tai. Un model indicat pentru rezultate profesionale este tipul de fierăstrău circular de masă pentru tăieri înclinate Scheppach HS81S. Acesta asigură ușurință în utilizare, ceea ce îl recomandă în mod special utilizatorilor neexprimentați.

Indicații pentru utilizarea pânzei de fierăstrău

Piața este foarte ofertantă în ceea ce privește gamele de pânze pentru fierăstrău. Însă, fiecare tip se remarcă prin particularități diferite, astfel că, nu vor fi automat potrivite pentru categoria de fierăstrău pe care o ai acasă.

Pânza cu dantură fină crește precizia tăieturilor. Dantura grosieră este recomandată pentru tăieturi longitudinale.

Orientarea dinților trebuie să fie îndreptată în jos și mereu într-un unghi pozitiv față de axa centrală.

Care sunt cele mai utilizate tipuri de pânză pentru fierăstrăul circular cu masă?

  • Pânza de fierăstrău cu dantură grosieră

Acest tip de pânză ajută la executarea tăieturilor longitudinale în lemn masiv. Tăieturile se fac rapid datorită spațiului mare pe care îl au dinții, special pentru așchii. De menționat este faptul că, dentiția grosieră cauzează rupturi majore la nivelul muchiei așchietoare.

  • Pânza de fierăstrău universală pentru lemn

Aceasta este varianta potrivită pentru materiale pe bază de lemn. Prezintă un număr mai mare de dinți decât pânza cu dantură grosieră. Mai mult, dinții și spațiul pentru așchii au mărimi reduse, fapt care ajută la evitarea rupturilor prea mari pe muchia așchietoare.

  • Pânza de fierăstrău cu dentiție fină pentru tăieturi transversale pe fibre din lemn

Dacă primele două categorii riscau rupturi mari pe muchia așchietoare, pânza cu dentiție fină te ajută să previi această consecință. Fii atent la direcția de tăiere. Această acțiune trebuie să se facă transversal pe fibra lemnoasă. Această variantă este recomandată și pentru prelucrarea pieselor de prelucrat cu strat de acoperire.

Facebook Comments