Cum functioneaza casele de amanet?

Cum functioneaza casele de amanet?

Cum functioneaza casele de amanet?

Ultima criza economica a declansat cifra de afaceri a unui model de afaceri pe care multi il credeau condamnat la uitare. Din pacate, multe familii au fost nevoite sa apeleze la aceste entitati in cautarea unor lichiditati imediate care sa le permita sa faca fata cheltuielilor de zi cu zi. Astazi  va vom spune cum functioneaza casele de amanet.

Ce sunt casele de amanet?

Sa incepem cu definitia. Casele de amanet sunt entitati private al caror model de afaceri se bazeaza pe creditarea imediata a banilor catre clientii lor prin ceea ce este cunoscut sub numele de imprumut de gaj.

Un credit cu gaj este un imprumut a carui garantie este un activ valoros. De exemplu, o bijuterie, un ceas de aur, antichitati, un dispozitiv electronic, o masina si chiar un localnic sau o casa. Smartphone-urile, tabletele, computerele si cartile electronice sunt in prezent foarte populare ca garantii.

Multe case de amanet s-au specializat intr-un anumit tip de bun. De exemplu, casele de amanet unde doar aurul este amanetat sau unde doar antichitatile sunt amanetate. Cu toate acestea, predomina cele care sunt generaliste si accepta orice tip de produs.

Cum functioneaza?

Functionarea caselor de amanet este destul de simpla. Orice persoana care se dovedeste a fi de varsta legala poate merge la una dintre ele si poate prezenta bunul pe care doreste sa-l amaneteze. O persoana responsabila va evalua starea aceluiasi pentru a determina care este valoarea sa si, in functie de aceasta, aceasta va fi valoarea imprumutului oferit.

Exista doi factori care influenteaza cel mai mult evaluarea proprietatii:

  • Starea generala a acesteia. Ei vor verifica starea fizica a bunului, daca lipsesc piesele si daca functioneaza corect. Acesta din urma este esential in cazul in care trebuie sa faca o vanzare viitoare a acestuia.

Cererea pentru produs. Produsele care se vand rapid sunt evaluate mai mult decat cele care sunt mai dificil de introdus pe piata, de unde si cresterea dispozitivelor electronice. Afla mai multe pe Casa-Amanet.com amanet ceasuri de lux.

Casa de amanet trebuie sa-si informeze potentialul client cu privire la toate conditiile imprumutului: care va fi rata dobanzii, care va fi comisionul de rezerva, forma si datele de plata, care vor fi conditiile care trebuie date pentru a  putea recupera proprietatea sau in ce conditii o vei pierde pentru totdeauna.

Daca in cele din urma ambele parti sunt de acord, se va semna un contract in care totul va fi in scris. In absenta obstacolelor, o operatiune de acest tip se inchide intr-un timp foarte scurt, astfel incat o persoana care are nevoie urgenta de bani o poate obtine fara documente sau proceduri birocratice excesive in doar o ora.

Ar trebui sa am incredere intr-o casa de amanet?

Casele de amanet ofera imprumuturi foarte rapide si confidentiale persoanelor care au nevoie de numerar pe termen foarte scurt, care sunt de obicei persoane cu venituri mici. In caz de nerambursare, entitatea pastreaza proprietatea si o revand, astfel incat in orice moment este garantata recuperarea imprumutului.

Cum au aparut casele de amanet?

Amanetatorii si imprumutatorii evrei si crestini, acestia din urma denumiti adesea ca Cahorsins si Lombardi , erau obisnuiti in Europa medievala, unde erau adesea tolerati de autoritati, in ciuda opozitiei Bisericii Catolice.

Agentia de amanet s-a raspandit in Anglia odata cu cucerirea normanda. Multi agenti de amanet din Anglia erau evrei si, in ciuda serviciilor oferite (adesea Coroanei), ei au fost adesea nepopulari, ceea ce a determinat restrictii mai mari si, in cele din urma, expulzarea evreilor din Anglia in 1290. Expulzarea amanetilor evrei i-a permis lui Lombard. negustori sa se stabileasca in Anglia. Edward al III-lea si-a amanetat bijuteriile lombarzilor pentru a strange bani pentru razboiul sau cu Franta in 1338, si Henric al V-lea a facut acelasi lucru in 1415.

In Italia medievala a aparut sistemul de gaj, care a devenit aproape universal in Europa. Sistemul a fost binevoitor, cu „ montari de evlavie ” timpurii stabilite in secolul al XV-lea, imprumutand bani saracilor fara dobanda daca banii erau acoperiti de valoarea gajurilor.

Sisteme similare au inceput la Freising in Bavaria in 1198 si la Salins in Franche-Comté in 1350 (care a perceput o dobanda de 7,5%) si la Londra in 1361, unde Michael Northburgh , episcopul Londrei , a lasat mostenire 1000 de marci de argint pentru infiintarea o casa de amanet gratuit.

Aceste eforturi timpurii, ca si cele italiene de mai tarziu, au esuat. Prin urmare, Vaticanul a permis Sacri monti di pietà sa perceapa dobanzi suficiente pentru a-si acoperi cheltuielile. A aparut o controversa cu privire la legalitatea perceperii dobanzilor, care a fost solutionata de Papa Leon al X-lea. La a zecea sedinta a Primului Consiliu al Lateranului , Leo a declarat ca casa de amanet este o institutie legala si valoroasa si i-a amenintat pe dizidenti cu excomunicarea . Consiliul de la Trent a confirmat decizia sa, iar Charles Borromeo a sugerat ulterior infiintarea unor case de amanet de stat sau municipale.  Acestia i-au inlocuit treptat pe agentii de amanet licentiati din intreaga Europa.

Facebook Comments