Cum a aparut bradul de Craciun?

Cum a aparut bradul de Craciun?

Cum a aparut bradul de Craciun?

Istoria pomilor de Craciun se intoarce la utilizarea simbolica a vascului din Egiptul antic si Roma si continua cu traditia germana a pomilor de Craciun la lumina lumanarilor aduse pentru prima data in America in anii 1800.

Descoperiti istoria pomului de Craciun, de la primele sarbatori ale solstitiului de iarna pana la obiceiurile de decorare ale Reginei Victoria si iluminatul anual al copacului Rockefeller Center din New York. Chiar daca acum sunt folositi brazi Craciun artificiali, acestia fiind mult mai avantajosi, este bine sa cunosti istoria brazilor de Craciun de la inceput.

Cum au aparut pomii de Craciun?

Cu mult inainte de aparitia crestinismului , plantele si copacii care au ramas verzi tot anul au avut o semnificatie speciala pentru oameni in timpul iernii.

Asa cum oamenii de astazi isi decoreaza casele in timpul sezonului festiv cu pin, molid si brazi, popoarele antice au atarnat ramuri vesc verzi peste usile si ferestrele lor. In multe tari se credea ca vescul verde va tine departe vrajitoarele, fantomele, spiritele rele si bolile.

In emisfera nordica, cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului cade pe 21 sau 22 decembrie si se numeste solstitiul de iarna. Multi oameni din vechime credeau ca soarele era un zeu si ca iarna venea in fiecare an, deoarece zeul soarelui devenise bolnav si slabit.

Au sarbatorit solstitiul pentru ca a insemnat ca in sfarsit zeul soarelui va incepe sa se vindece. Ramurile vesnic verzi le-au amintit de toate plantele verzi care vor creste din nou cand zeul soarelui va fi puternic si vara se va intoarce.

Egiptenii antici se inchinau unui zeu numit Ra, care avea capul unui vultur si a purtat soarele ca un disc aprins in coroana lui. La solstitiu, cand Ra a inceput sa-si revina din amorteala, egiptenii si-au umplut casele cu papura verde, care simboliza pentru ei triumful vietii asupra mortii.

Primii romani au marcat solstitiul cu o sarbatoare numita Saturnalia in cinstea lui Saturn, zeul agriculturii. Romanii stiau ca solstitiul insemna ca in curand, fermele si livezile vor fi verzi si roditoare. Pentru a marca aceasta ocazie, si-au decorat casele si templele cu ramuri vesnic verzi.

In nordul Europei, misteriosii druizi, preotii vechilor celti, si-au decorat templele cu ramuri vesnic verzi, ca simbol al vietii vesnice. Ferocii vikingi din Scandinavia au crezut ca toate coniferele erau plante speciala ale zeului soarelui, Balder.

Pomi de Craciun din Germania

Germaniei i se atribuie ca a inceput traditia pomului de Craciun asa cum o stim acum in secolul al XVI-lea, cand crestinii devotati au adus copaci impodobiti in casele lor. Unii au construit piramide de Craciun din lemn si le-au decorat cu vasc si lumanari, daca lemnul era rar.

Se crede ca Martin Luther, reformatorul protestant din secolul al XVI-lea, a adaugat mai intai lumanari aprinse unui copac. Mergand spre casa lui intr-o seara de iarna, compunand o predica, a fost uimit de stralucirea stelelor care sclipesc in mijlocul ramurilor de brad.

Pentru a reface scena pentru familia sa, a ridicat un copac in camera principala si i-a legat ramurile cu lumanari aprinse.

Cine a adus pomii de Craciun in America?

Majoritatea americanilor din secolul al XIX-lea au gasit pomii de Craciun o ciudatenie. Prima inregistrare a unei expuneri a fost in anii 1830 de catre colonistii germani din Pennsylvania , desi copacii au fost o traditie in multe case germane mult mai devreme.

Asezarile germane din Pennsylvania aveau arbori comunitari inca din 1747. Dar, inca din anii 1840, pomii de Craciun erau vazuti ca simboluri pagane si nu erau acceptati de majoritatea americanilor.

Nu este surprinzator faptul ca, ca multe alte obiceiuri festive de Craciun, pomul a fost adoptat atat de tarziu in America. Pentru puritanii din New England, Craciunul era sacru. Al doilea guvernator al pelerinilor, William Bradford, a scris ca a incercat din rasputeri sa elimine „batjocura pagana” a respectarii, penalizand orice frivolitate.

Influentul Oliver Cromwell a predicat impotriva „traditiilor pagane” a colindelor de Craciun, a copacilor impodobiti si a oricarei expresii vesele care profaneaza „acel eveniment sacru”. In 1659, Curtea Generala din Massachusettsa promulgat o lege care face ca orice respectare a zilei de 25 decembrie (alta decat serviciul bisericesc) sa fie o infractiune penala; oamenii au fost amendati pentru decoratiuni agatate.

Acea solemnitate severa a continuat pana in secolul al XIX-lea, cand afluxul de imigranti germani si irlandezi a subminat mostenirea puritana.

O ilustrare dintr-o editie din decembrie 1848 a Illustrated London News o arata pe regina Victoria si familia ei inconjurand un pom de Craciun.

In 1846 regina Victoria si printul ei german, Albert, au fost schitati in Illustrated London News in picioare cu copiii lor in jurul unui pom de Craciun. Spre deosebire de familia regala anterioara, Victoria era foarte populara in randul supusilor ei, iar ceea ce se facea la curte a devenit imediat la moda – nu numai in Marea Britanie, ci cu Societatea Americana de pe Coasta de Est.

Facebook Comments