Ce sunt implanturile dentare?

Ce sunt implanturile dentare?

Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare asa cum le cunoastem astazi au fost inventate in 1952 de un chirurg ortopedic suedez numit Per-Ingvar Brånemark. Astazi, acestea sunt considerate standardul de ingrijire pentru inlocuirea protetica a dintilor lipsa in stomatologie.

Un implant dentar este un dispozitiv chirurgical care este plasat in osul maxilarului si lasat sa se integreze cu osul in decurs de cateva luni. Implanturile dentare actioneaza niste inlocuitori perfecti pentru radacinile dintilor lipsa. La randul lor, aceste „radacini artificiale ale dintilor” au scopul a tine un dinte sau o punte.

Avand un implant dentar integrat cu maxilarul, reprezinta cea mai eficienta solutie de a imita un dinte natural, dat fiind faptul ca acesta sta singur, fara a afecta dintii din apropier, esi are o stabilitate mare.

Procesul de fuziune intre implantul dentar si osul maxilarului se numeste „osteointegrare”. Cele mai multe dintre implanturile dentare sunt fabricate din titan, ceea ce le permite sa se integreze cu osul fara a fi recunoscute ca fiind obiecte straine in corpul nostru.

Odata cu trecerea timpului, tehnologia si stiinta au progresat si au imbunatatit foarte mult rezultatele plasarii implantului dentar. Astazi, rata de succes pentru implanturile dentare se apropie de 98%.

De ce ai putea avea nevoie de un implant dentar?

Implanturile dentare pot reprezenta cea mai buna solutie pentru a inlocui un singur dinte lipsa, mai multi dinti lipsa sau toti dintii lipsa. Scopul inlocuirii dintilor in stomatologie este fara doar si poate reprezentat de restabilirea functiei, precum si a esteticii. In momentul in care aducem in discutie inlocuirea dintilor care lipsesc, in general, exista trei optiuni:

  • aparat dentar detasabil (proteza completa sau proteza partiala).
  • punte dentara fixa (cimentata).
  • implant dentar.

Care sunt tipurile de implanturi dentare? De ce sunt folosite?

Din punct de vedere istoric, au existat doua tipuri diferite de implanturi dentare: endosteal si subperiosteal. Endosteal se refera la un implant care este „in os”, iar subperiosteal se refera la un implant care se sprijina deasupra maxilarului sub tesutul gingival.

Implanturile subperiostale nu mai sunt utilizate astazi din cauza rezultatelor lor slabe pe termen lung in comparatie cu implanturile dentare endostale.

In timp ce functia principala a implanturilor dentare este de inlocuire a dintilor, trebuie precizat faptul ca exista zone in care implanturile pot fi eficiente si in alte proceduri dentare. Datorita stabilitatii lor, implanturile dentare pot fi utilizate pentru a sustine o proteza detasabila si pentru a oferi o potrivire mai sigura si confortabila.

In plus, pentru procedurile de ortodontie, mini-implanturile dentare pot actiona ca dispozitive de ancorare temporara (TAD) pentru a ajuta la deplasarea dintilor in pozitia dorita. Aceste mini-implanturi sunt mici si fixate temporar pe os in timp ce ajuta la ancorare pentru miscarea dintilor. Ulterior, acestea sunt eliminate dupa ce functia lor a fost indeplinita.

In ceea ce priveste pacientii care si-au pierdut toti dintii din cauza cariilor sau a bolilor gingivale, de precizat este faptul ca pentru acestia exista posibilitatea de a opta pentru o proteza foarte stabila si confortabila folosind un numar minim de implanturi. Un astfel de exemplu este tehnica „All-On-4”, aceasta tehnica fiind astfel numita de catre producatorul de implanturi Nobel Biocare.

Aceasta tehnica isi primeste numele din ideea ca patru implanturi pot fi utilizate pentru a inlocui toti dintii dintr-un singur arc (superior sau inferior). Implanturile sunt plasate strategic in zone cu os bun si puternic, iar o proteza dentara subtire este insurubata in loc.

Tehnica All-On-4 asigura inlocuirea dintilor, si se simte ca dintii naturali in comparatie cu metoda mai veche a protezelor dentare complete traditionale detasabile (amovibile). Fara indoiala,sanatatea bucala are numai de castigat datorita implanturilor dentare.

Care sunt riscurile potentiale, dar si complicatiile si problemele datorate unui implant dentar?

La fel ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista intotdeauna unele riscuri si complicatii potentiale pentru pacient sau pentru succesul unui implant dentar.

La fel ca pentru orice procedura chirurgicala orala, sangerarea, infectiile, alergiile, afectiunile medicale existente si medicamentele necesita o analiza atenta inainte de a continua tratamentul.

Vestea buna este ca, rata de succes este destul de mare, in timp ce  esecurile apar de obicei in cazul putin probabil de infectie, fractura a implantului dentar, supraincarcarea implantului dentar, deteriorarea zonei inconjuratoare (nervi, vase de sange, dinti), pozitionarea slaba a implantului dentar sau cantitatea sau calitatea osoasa slaba.

Este dureroasa operatia de inserare a unui implant dentar?

Chirurgia implantului dentar se efectueaza dupa ce pacientul primeste un anestezic local, ceea ce inseamna ca  nu trebuie sa simta durere in timpul procedurii. Dupa ce anestezicul local s-a epuizat, disconfortul post-chirurgical va varia in functie de fiecare caz in parte.

Cu toate acestea, in general, majoritatea oamenilor vor simti un disconfort similar cu cel simtit dupa ce isi pierde efectul anestezicul de dupa extractia unui dinte.

Un pachet rece de gheata este plasat pe piele peste zona operatiei imediat dupa tratament pentru a ajuta la reducerea umflaturii. Durerea poate fi indeparatata cu ajutorul unor medicamente pentru durere. O interventie chirurgicala mai invaziva poate necesita o prescriptie medicala mai puternica pe baza de reteta si mai mult timp de recuperare.

In afara de medicamentele pentru durere, pot fi necesare prescriptii pentru antibiotice, pentru a sprijini vindecarea zonei in urmatoarele cateva saptamani.

Facebook Comments