Aplicatie mobila – ce sunt cele mai populare softuri pentru telefon

Aplicatie mobila – ce sunt cele mai populare softuri pentru telefon

Aplicatie mobila – ce sunt cele mai populare softuri pentru telefon

aplicatie mobila este o aplicatie de calculator conceputa pentru a rula pe smartphone-uri, tabletesi alte dispozitive mobile. Acest tip de aplicatie permite utilizatorului sa indeplineasca un set variat de sarcini –profesionale, recreative, educationale, acces la servicii etc. – Facilitand procedurile sau activitatile care urmeaza sa fie dezvoltate.

Nu uita de baterie pentru a folosi aplicatiile si intra pe inlocuire acumulator iPhone X pentru o inlocuire.

Acestea sunt de obicei disponibile prin intermediul anumitor platforme de distributie sau prin intermediul companiilor care detin sisteme de operare mobile, cum ar fi Android, iOS, BlackBerry OS, Windows Phone, printre altele. Exista aplicatii mobile gratuite si altele platite, unde, in medie, 20 pana la 30% din costul aplicatiei merge la distribuitor, iar restul este pentru dezvoltator.

Termenul de aplicatie a devenit rapid popular, atat de mult incat in 2010 a fost listat de Societatea Americana de Dialecte ca si cuvantul anului.

Fiind aplicatii rezidente in dispozitivele sunt scrise intr-un limbaj de programare compilat, iar functionarea si resursele lor sunt menite sa ofere o serie de avantaje, cum ar fi:

  • Acces mai rapid si mai usor la informatiile necesare, fara a fi nevoie de date de autentificare la fiecare acces.
  • O stocare a datelor cu caracter personal care, cu prioritate, este intr-un mod sigur.
  • O mare versatilitate in ceea ce priveste utilizarea sau aplicarea practica.
  • Atribuirea functionalitatilor specifice.
  • Imbunatatirea capacitatii de conectivitate si a disponibilitatii serviciilor si produselor (utilizator-utilizator, furnizor de servicii pentru utilizatori etc.).

Un sistem de operare este un program sau un set de programe de calculator care gestioneaza hardware-ul unui dispozitiv si gestioneaza serviciul aplicatiilor informatice (Windows, iOS, Android etc.).

Aplicatiile web sunt instrumente gazduite pe un server, pe care utilizatorii le pot accesa de pe Internet (sau Intranet) folosind un browser web generic sau specific, in functie de limbajul de programare (moodle).

Un computer sau un serviciu de gazduire web permite organizatiilor si persoanelor fizice sa incarce, sa gazduiasca, sa gestioneze sau sa stocheze continut pe servere fizice sau virtuale. De exemplu: Dropbox ar fi o aplicatie software destinata a fi un serviciu de gazduire a fisierelor pe mai multe platforme in cloud, care poate fi accesat printr-o interfata web sau o aplicatie.

In ultimii ani, serviciile de calcul distribuit au permis organizatiilor, inclusiv celor educationale, sa isi gestioneze procesele de calcul, activitatea si aplicatiile prin intermediul companiilor care ofera in comert software ca serviciu (SaaS) gazduit intr-un centru de date sau servicii cloud, iar retelele mari de calculatoare pot forma o „retea” care reprezinta o putere considerabila (Google, Amazon, Microsoft).

Originea aplicatiilor mobile

Cercetand originile lor, nu exista un singur criteriu acceptat de comunitatea tehnologica cu privire la originea aplicatiilor ca atare. Cu toate acestea, ele pot fi plasate in primele aplicatii de jocuri video, tonuri de apel, calendar si agenda implementate in telefoane mobile sau telefoane mobile din a doua generatie a anilor ’90. Erau asa-numitele telefoane de baza cu ecrane mici, majoritatea non-touch.

Popularul Tetris a fost primul joc instalat in 1994 pe un telefon mobil danez, Hagenuk mt-2000. Trei ani mai tarziu, Nokia a lansat cel mai acceptat joc de pana acum Sarpele a carui dezvoltare se bazeaza pe Arcade Blockade. Acest joc si variantele sale au fost preinstalate pe mai mult de 350 de milioane de dispozitive mobile ale marcii finlandeze.

Facebook Comments