Ce spune religia despre Mos Craciun si cum a fost vazut Craciunul de credinciosi?

Ce spune religia despre Mos Craciun si cum a fost vazut Craciunul de credinciosi?

Ce spune religia despre Mos Craciun si cum a fost vazut Craciunul de credinciosi?

Mos Craciun are radacini crestine partiale in Sfantul Nicolae , in special in cultele inalte bisericesti care practica venerarea lui, pe langa alti sfinti. In lumina acestui fapt, personajul a fost uneori in centrul controverselor legate de sarbatoare si de semnificatiile acesteia. Un numar de confesiuni de crestini au preocupari diferite cu privire la Mos Craciun, care variaza de la acceptare la denuntare.

Unor crestini, in special calvinistii, cum ar fi puritanii, nu le-a placut ideea de Mos Craciun, precum si Craciunul in general, crezand ca sarbatorile fastuoase nu erau in concordanta cu credinta lor. Alti crestini nonconformisti condamna accentul materialist al daruirii de cadouri contemporane si il vad pe Mos Craciun ca simbol al acelei culturi.

Condamnarea Craciunului a fost raspandita printre puritanii englezi si calvinistii olandezi din secolul al XVII-lea, care au interzis sarbatoarea fie ca fiind pagana , fie romano-catolica . Coloniile americane stabilite de aceste grupuri au reflectat acest punct de vedere. Toleranta fata de Craciun a crescut dupa Restaurare, dar opozitia puritana fata de sarbatoare a persistat in Noua Anglie timp de aproape doua secole.  In colonia olandeza New Netherland , sarbatorile de sezon se concentrau pe ziua de Anul Nou.

Dupa restaurarea monarhiei si cu puritanii in afara puterii in Anglia,  interzicerea Craciunului a fost satirizata in lucrari precum Examenul lui Josiah King si Procesul vechiului Mos Craciun ; Impreuna cu clarificarea procesului de catre un juriu (1686).

Reverendul Paul Nedergaard, un duhovnic din Copenhaga, Danemarca , a atras controverse in 1958, cand l-a declarat pe Mos Craciun un „spiridus pagan” („en hedensk trold” in daneza ), dupa ce imaginea lui Mos Craciun a fost folosita pe timbrul anual de Craciun („julemærke”) pentru o organizatie daneza de protectie a copiilor.

Mary Baker Eddy , fondatorul miscarii Christian Science , a scris: „copiii nu ar trebui sa fie invatati ca Mos Craciun are ceva de-a face cu aceasta distractie. O inselaciune sau o minciuna nu sunt niciodata intelepte. Nu se pot face prea multe pentru a tine copiii departe de astfel de lucruri. A modela corect primele impresii de inocenta, ajuta la perpetuarea puritatii si la desfasurarea modelului nemuritor, omul dupa chipul si asemanarea Lui.”

In conformitate cu doctrina marxist-leninista a ateismului de stat in Uniunea Sovietica, dupa infiintarea acesteia in 1917, sarbatorile de Craciun – impreuna cu alte sarbatori religioase – au fost interzise ca urmare a campaniei antireligioase sovietice .  Liga ateilor militanti i-a incurajat pe elevi sa militeze impotriva traditiilor de Craciun, printre care se numara Mos Craciun si bradul de Craciun , precum si alte sarbatori crestine, inclusiv Pastele ; Liga a stabilit o sarbatoare antireligioasa care sa fie data de 31 a fiecarei luni ca inlocuitor.

In decembrie 2018, biroul de management al orasului Langfang din provincia Hebei a lansat o declaratie in care afirma ca persoanele prinse vanzand brazi de Craciun, coroane, ciorapi sau figuri de Mos Craciun in oras vor fi pedepsite.

In cartea sa Nicholas: The Epic Journey from Saint to Santa Claus , scriitorul Jeremy Seal descrie modul in care a inceput comercializarea figurii lui Mos Craciun in secolul al XIX-lea. „In anii 1820 a inceput sa dobandeasca  accesoriile recunoscute: ren, sanie , clopote”, a spus Seal intr-un interviu

Scriind in Mothering , scriitorul Carol Jean-Swanson trage concluzii similare, observand ca figura originala a Sfantului Nicolae a oferit doar celor care erau nevoiasi si ca astazi Mos Craciun pare sa fie mai mult despre consumul evident :

Batranul nostru vesel Sfantul Nicolae reflecta cultura noastra, pentru ca este fantezist, exuberant, generos, supraponderal si foarte comercial. El oglindeste, de asemenea, unele dintre cele mai inalte idealuri ale noastre: puritatea si inocenta copilariei, daruirea dezinteresata, iubirea neclintita, dreptatea si mila. (Ce copil a primit vreodata un carbune de Craciun?)

Problema este ca, in acest proces, el a devenit impovarat cu unele dintre cele mai mari provocari ale societatii: materialismul, lacomia corporativa si dominatia mass-media. Aici, Mos Craciun poarta mai mult in bagaj decat jucarii!  In prezent, oamenii recurg inclusiv la inchiriere Mos Craciun pentru a-l aduce pe batran la petreceri si evenimente.

In Cehia, un grup de profesionisti in publicitate a lansat un site web impotriva lui Mos Craciun, un fenomen relativ recent in acea tara. Craciunurile cehe sunt intime si magice. Toate acele chestii ale lui Mos Craciun mi se par a fi afaceri ieftine de spectacol, a spus David König de la Creative Copywriters Club, subliniind ca este in primul rand o traditie americana si britanica. Nu sunt impotriva lui Mos Craciun insusi. Sunt impotriva lui Mos Craciun doar in tara mea. In traditia ceha, cadourile sunt livrate de Ježíšek , care se traduce prin Pruncul Isus .

In Regatul Unit, Mos Craciun a fost descris istoric purtand o mantie verde.  Pe masura ce Mos Craciun a fost imbinat din ce in ce mai mult in imaginea lui Mos Craciun, aceasta a fost schimbata in costumul rosu, mai cunoscut.  Mos Craciun fusese portretizat intr-un costum rosu in secolul al XIX-lea de catre Thomas Nast , printre altii.

Facebook Comments