Tot ce trebuie sa stim despre gingivita

Tot ce trebuie sa stim despre gingivita

Tot ce trebuie sa stim despre gingivita

Gingivita este o forma de boala a gingiilor. Aceasta apare in momentul in care placa dentara (care este o pelicula lipicioasa care are in componenta multe bacterii), se acumuleaza pe suprafata dintilor, si provoaca inflamatia tesutului gingiilor din jur.

Este important de mentionat faptul ca placa dentara produce toxine care va irita gingiile, motiv pentru care acestea se vor inflama, vor deveni rosii sau pufoase, iar in multe cazuri vor si sangera.

Un amanunt interesant de mentionat in legatura cu aceasta placa dentara daunatoare, este ca poate avea consecinte mai grave, iar aici putem aminti slabirea smaltului dintilor. Chiar si in cazul in care periati corespunzator, este foarte important sa stiti ca linia gingiilor este in siguranta.

Conform mai multor cercetari, s-a ajuns la concluzia ca in decursul vietii, gingivita afecteaza 3 din 4 persoane. De precizat este faptul ca o simpla vizita la dentist, care va poate da sfaturi privind ingrijirea dentara adecvata, va poate ajuta sa preveniti aceasta boala.

Daca insa nu este tratata gingivita, aceasta poate avea complicatii, cum ar fi aparitia parodontitei, aceasta fiind o cauza semnificativa a pierderii dintilor in randul persoanelor adulte.

Ce provoaca gingivita?

Gingivita este cauzata de acumularea placii dentare dupa cum va spuneam, aceasta fiind o pelicula lipicioasa care contine bacterii, pe dinti si gingii. Bacteriile gasite in placa produc toxine care pot irita gingiile si le pot face rosii, inflamate, pufoase si chiar pot duce la sangerare. (Gingivita este de fapt cauza numarul unu a sangerarii gingiilor la adulti).

Alti factori ar putea creste riscul de gingivita. Daca unii dintre factorii de mai jos se aplica dvs., acordati o atentie sporita dintilor si gingiei si discutati cu medicul dentist, si igienistul despre ceea ce puteti face pentru a va mentine gura.

Fumatul / tutunul este unul dintre cei mai mari factori de risc asociati cu boala gingiilor si poate scadea sansele de tratament cu succes. Rezultatele mai multor studii, scot la iveala faptul ca fumatorii au sapte ori mai multe sanse sa sufere de boala gingiilor decat oamenii care nu fumeaza.

Igiena orala slaba, cum ar fi periajul sau atarea in mod regulat este una dintre mai multe cauze de gingivita usor evitate.

Stresul este o alta dintre numeroasele cauze ale gingivitei. Stresul constant iti poate slabi sistemul imunitar si poate avea un impact negativ asupra capacitatii tale de a lupta impotriva infectiei, inclusiv a bolilor gingivale.

Modificarile hormonale, inclusiv pubertatea, sarcina, menopauza si menstruatia lunara provoaca o sensibilitate crescuta si inflamatii la nivelul gingiilor. Aveti grija suplimentara de dinti si gingii in timpul acestor modificari fiziologice pentru a preveni imbolnavirea gingiilor.

O nutritie slaba priveaza organismul de nutrienti importanti si face mai dificil pentru organism sa lupte impotriva infectiei, inclusiv a bolilor gingivale.

Medicamentele pentru multe afectiuni pot afecta sanatatea orala. Spuneti medicului dumneavoastra dentist sau igienist daca luati orice reteta sau medicamente fara receptie.

Bolile cronice, precum diabetul, cancerul si HIV, afecteaza capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiei, inclusiv impotriva bolilor gingivale. Spuneti medicului dumneavoastra dentist si igienist daca aveti vreo afectiune medicala.

Semne si simptome gingivite

Deoarece gingivita nu provoaca adesea durere, multi oameni nu stiu ca o au. De fapt, se spune ca 3 din 4 persoane vor experimenta un anumit grad de gingivita in timpul vietii. De aceea este important nu numai sa stii ce sa cauti, ci si sa va vedi in mod regulat dentistul si igienistul pentru curatari si verificari.Iata cateva simptome ale gingivitei de care trebuie sa aveti grija:

  • Gingiile este posibil sa fie rosii si pufoase.
  • Sangerarea gingiilor, in mod special in acele momente in care periati sau folositi ata dentara pentru a curata spatiile interdentare.
  • Gingii dureroase, iar senzatia de durere nu va disparea
  • Durere sau sensibilitate la dinti. Cand gingiile se indeparteaza de dinti, dintii sunt mai expusi si mai sensibili la alimentele sau bauturile calde si reci.
  • Respiratie urat mirositoare care nu va disparea. Placa contine milioane de bacterii care produc un miros neplacut.
  • Dinti slabiti sau modificari in modul in care se observa la dinti cand muscati. Aceasta ar putea fi o boala avansata a gingiilor, numita parodontita.

Tratamentul si prevenirea gingivitei

In cazul in care aveti gingivita sau credeti ca este posibil sa aveti gingivita, trebuie sa mergeti la dentist. Tratarea si prevenirea gingivitei inseamna sa eliminati cat mai multa placa din dinti si gingii.

Cel mai bun mod de a va trata, este sa o depistati din timp. Faceti o programare dentara cat mai curand posibil. Igienistul va va indeparta placa sau tartrul (placa care s-a intarit) din dinti cu ajutorul unor instrumente speciale.

Tartrul poate fi indepartat doar de catre un profesionist stomatologic, astfel incat utilizarea unor articole de ingrijire orala destinate indepartarii placii ajuta la reducerea cantitatii de tartru care are nevoie de indepartare in timpul vizitei dentare.

Facebook Comments