Dupa cum bine stim cu totii, nu toata lumea are o dantura impecabila, astfel ca de multe ori oamenii merg la dentist pentru remedierea problemelor legate de dantura.
In unele cazuri, acestia au nevoie de implanturi dentare, alteori pot avea nevoie de coroane dentare, sau de proceduri de cosmetica dentara precum fatete dentare sau albire profesionala a dintilor.
In randurile care urmeaza aveti posibilitatea de a afla o multime de lucruri noi si interesante despre coroane dentare, asa ca va invitam sa parcurgeti pana la final acest articol alaturi de noi.
Coroane dentare
O coroana este practic un capac pentru un dinte deteriorat. Poate fi facut dintr-o varietate de materiale, inclusiv din metal sau portelan. S-ar putea sa aveti o coroana deasupra unui molar care se arata mai rar, cu exceptia cazului in care ati cascat pe larg, sau ati putea avea coroane pe dintii frontali, care au fost concepute special pentru a se potrivi cu ceilalti dinti.
Cativa factori sunt importanti de luat in considerare atunci cand alegeti o coroana dentara, inclusiv:
- cost.
- putere.
- durabilitate.
Un aspect natural care nu distrage zambetul dvs., cu siguranta poate fi de asemenea, o prioritate pentru dvs. Un medic stomatolog va poate informa in legatura cu diferitele optiuni, si va poate ajuta sa aflati ceea ce va satisface cel mai bine nevoile.
Tipuri de coroane dentare
In ceea ce priveste materialele pentru coroane dentare, se pot utiliza diferite tipuri de materiale, inclusiv:
- portelan.
- ceramica.
- oxid de zirconiu.
- metal.
- rasina compozita.
- combinatie de materiale.
De exemplu, puteti avea o coroana de portelan care este topita cu metalul, spre deosebire de o coroana integrala din portelan. Cand selectati materialul pentru coroana dvs., medicul stomatolog va lua in considerare factori precum:
- locatia dintelui dvs.
- cat de mult din dinti se vor vedea in momentele in care zambiti.
- pozitia tesutului gingival.
- functia dintelui care are nevoie de coroana.
- cat de mult ramane un dinte natural.
- culoarea dintilor din jur.
De asemenea, puteti vorbi cu medicul stomatolog despre preferintele dvs. personale.
Coroana temporara
O coroana temporara este exact cum suna. Este o coroana care va ramane in gura doar o perioada scurta de timp. Dentistul o va aseza peste dinte cu un adeziv care se poate elimina cu usurinta, astfel incat acesta sa nu fie la fel de puternica precum o coroana permanenta.
Acest lucru se realizeaza in timp ce asteptati sa vi se faca o coroana permanenta. Coroana permanenta va fi asezata pe dinte la o a doua intalnire.
Coroana de o zi
Puteti obtine o coroana intr-o singura intalnire. Unele cabinete stomatologice ofera instalarea coroanei in aceeasi zi folosind una dintre mai multele metode care implica proiectarea asistata de computer / fabricarea asistata de computer (CAD / CAM). Noua voastra coroana este proiectata si macinata dintr-un bloc de ceramica chiar acolo, la cabinet.
Onlay sau 3/4 coroana
Unele coroane acopera doar o portiune din dinti. Daca nu aveti nevoie de o coroana completa, dentistul va poate sugera in schimb o coroana onlay sau 3/4.
Cine are nevoie de o coroana?
Daca aveti o cavitate mare care este prea mare pentru umplutura, poate fi timpul pentru o coroana. De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de o coroana daca dintele este:
- puternic uzat.
- slabit.
Coroanele sunt de asemenea, recomandate in urma unui tratament pe canal radicular pe un dinte, deoarece dintele este mai fragil si are nevoie de protectie.
Puteti fi candidat la o coroana daca va lipseste un dinte, iar dentistul trebuie sa introduca o punte dentara sau un implant de dinti.
Ingrijirea coroanei dentare
Odata ce coroana este obtinuta, este important sa aveti grija de ea. O atentie sporita acordata coroanei dvs. ii poate prelungi viata.
Iata cateva sfaturi utile:
- Exersati periajul atent. Daca nu va spalati deja pe dinti de doua ori pe zi, este timpul sa incepeti. Luati in considerare utilizarea unei paste de dinti pentru dinti sensibili daca coroana sau dintii din jurul acesteia sunt sensibili la caldura sau la frig.
- Apa zilnica va poate ajuta sa va mentineti toti dintii in forma de varf.
- Evitati alimentele tari, mai ales daca aveti o coroana de portelan.
- Daca va macinati sau inclestati dintii noaptea, medicul dentist va poate recomanda o protectie de noapte pentru a va proteja coroana si dintii din jur.
Ingrijirea coroanei dentare temporara
Veti dori sa fiti deosebit de blanda cu o coroana temporara, deoarece adezivul este destinat numai pentru instalatii temporare. Periati ca de obicei, dar fiti mai bland. Cand atati, incercati sa trageti firul din partea dintelui in loc sa smulgeti firul inapoi in sus, ceea ce ar putea disloca coroana.
Sunati medicul stomatolog daca coroana dvs. temporara se decupleaza sau se rupe in timp ce asteptati coroana permanenta. Dentistul dvs. o poate retrage sau poate face una nou pentru dumneavoastra.
Cat dureaza coroanele dentare?
Durata de viata a unei coroane poate varia intre 5 si 15 ani. Unele coroane sunt mai stricte decat altele, deci pot dura mai mult. Un studiu efectuat in anul 2016 a supus trei tipuri diferite de coroane monolitice la „forte de muscatura ridicata” si a constatat ca coroanele monolitice de zirconiu erau cel mai putin susceptibile sa se rupa sau sa crape.
O coroana monolitica este o coroana realizata dintr-o bucata solida de material, cum ar fi zirconiul. Cu toate acestea, cercetatorii au folosit modele pentru experimentele lor. Ei au avertizat, de asemenea, ca variatiile plasarii coroanei si alti factori ar putea afecta rezultatele la o persoana reala.
Ca regula generala, coroanele din aur si coroanele din portelan topite cu metal tind sa dureze cel mai mult. Coroanele din ceramica integrala si din portelan pot parea mai naturale, dar de obicei nu sunt la fel de puternice precum versiunile metalice sau cele din portelan.
Facebook Comments