Idei generale despre intretinerea retelelor de canalizare

Idei generale despre intretinerea retelelor de canalizare

Idei generale despre intretinerea retelelor de canalizare

Retelele municipale de canalizare (colectoare, bransamente, scuppere, puturi si camine de vizitare…) sunt un atu foarte important, cu o valoare economica foarte mare, care trebuie intretinut corespunzator, din mai multe motive:

  • Pentru a-si indeplini functia igienico-sanitara in retelele de canalizare. Principalul factor de sanatate publica. Trebuie amintit faptul ca canalizarea a fost implantata pentru a evita multe tipuri de boli, cum ar fi holera, diareea, dizenteria, hepatita, febra tifoida etc., etc.
  • Pentru a evita sau a minimiza efectele inundatiilor cauzate de revarsarea retelelor de apa pluviala, care produc intotdeauna pierderi economice mari, acestea pot provoca chiar vatamari corporale si pierderi de vieti omenesti.
  • Pentru a extinde cat mai mult posibil durata de viata utila a retelelor in sine. Dupa cum spunem, costul de inlocuire a facilitatilor este foarte mare si va fi mult mai profitabil sa le amortizam in cat mai mult timp posibil. Este mai usor si mai ieftin sa faci intretinere preventiva in mod regulat si planificat, decat sa fii fortat sa efectuezi lucrari corective pripite, atunci cand prejudiciul a avut deja loc.

Retelele de canalizare sunt proiectate pentru anumite conditii de capacitate de evacuare. Pentru a face acest lucru, acestea trebuie sa fie tinute libere de obstacole si blocaje, ceea ce poate reduce capacitatea de evacuare preconizata sau chiar o poate prabusi.

Problema generala a canalizarii este ca, daca nu avem simple masuri de intretinere si control preventiv, problemele pot fi latente pentru o lunga perioada de timp fara ca noi sa le observam in exterior, dar atunci cand apar, efectele pot fi devastatoare.

Realizarea unui plan de intretinere a canalizarii este foarte simpla. Pur si simplu implementeaza cateva sarcini periodice de baza si urmareste starea retelei:

  • Curatarea periodica a principalelor colectoare ale retelei, prin intermediul camioanelor de curatare a apei sub presiune si a aspiratiei namolului. Frecventa curatarii va depinde de caracteristicile retelei, cum ar fi capacitatea de evacuare preconizata, panta colectoarelor, starea lor generala etc. Un factor important de luat in considerare va fi experienta acumularii de probleme care pot fi observate, cum ar fi mirosurile, frecventa ambuteiajelor. Pentru bransamente apa se folosesc tevi speciale.
  • Tevi din plastic: Este recomandabil sa instalezi tevi din plastic sau PVC in linia de canalizare si in sistemul de instalatii sanitare. Tevile din plastic sunt durabile si pot rezista la penetrarea radacinilor subterane.
  • Intretinerea anuala a instalatiilor sanitare:Chiar daca esti un proprietar foarte atent, pot exista anumite probleme de volum care pot scapa de prognoza dvs. Este intotdeauna cel mai bine sa ai un ochi expert asupra sistemului de instalatii sanitare si de canalizare al casei , din cand in cand. Poti obtine sfaturi cu privire la orice probleme care pot duce la probleme de instalatii sanitare potential semnificative si, de asemenea, cateva sfaturi practice de prevenire.

Ce trebuie sa faci daca te confrunti cu un blocaj in canale?

  • Daca exista un flux de rezerva de canalizare in casa ta, ar trebui sa cureti locul imediat pentru a preveni deteriorarea ulterioara. Exista furnizori de servicii profesionale care pot aspira si curata podelele si peretii inundati; Indeparteaza tapiteria umeda si deteriorata, perdelele si covoarele si lasa-le din nou zona stralucitoare.

Exemple de functionare a canalizarilor

In statia de epurare secundara se adauga oxigen in apa uzata pentru a accelera cresterea microorganismelor. Acesti microbi consuma apoi deseurile si se depun pe fundul rezervoarelor secundare de decantare. Dupa tratarea secundara, 80-90% din deseurile umane si alte solide au fost indepartate. O proportie semnificativa de substante chimice toxice sunt, de asemenea, indepartate prin acest proces.

Apa uzata ramasa este dezinfectata inainte de a fi evacuata in apele receptoare (Massachusetts Bay). Acest flux de apa uzata tratata, cunoscut sub numele de efluent, traverseaza un tunel de evacuare de 9,5 mile.plictisit de roci solide la mai mult de 250 de picioare sub fundul oceanului. Ultimul kilometru si un sfert al tunelului include 55 de puncte separate de eliberare cunoscute sub numele de „difuzoare”.

Prin extinderea intr-o zona cu adancimi de apa de pana la 120 de picioare, aceasta iesire ofera o rata mult mai mare de amestecare si/sau diluare decat este posibila cu deversarile actuale in apele putin adanci ale portului Boston.

Namolul de la tratarea primara si secundara este prelucrat in continuare in digestoarele de namol, unde este amestecat si incalzit pentru a-si reduce volumul sa ucide bacteriile care cauzeaza boli. Apoi este  transportat prin tunelul interinsular catreinstalatie de peletizare din Quincy, unde este deshidratata, uscata la caldura si transformata intr-un ingrasamant de peleti pentru utilizare in agricultura, silvicultura si reabilitarea terenurilor.

Da. Daca nivelurile excesive de substante chimice toxice sunt lasate sa intre in sistem, acestea ar putea fie sa previna aplicarea in siguranta a namolului ca ingrasamant, fie sa ameninte mediul marin daca sunt descarcate in apele oceanului.

Noi reglementari au fost scrise de MWRA pentru a controla cantitatea de substante chimice toxice pe care companiile le pot descarca in sistemul de canalizare. Departamentul de reducere si control al toxicelor MWRA este responsabil cu monitorizarea si aplicarea reglementarilor si impune amenzi impotriva poluatorilor industriali. MWRA lucreaza, de asemenea, cu industriile pentru a incuraja reducerea utilizarii substantelor chimice toxice care ar putea fi descarcate in sistemul de canalizare.

Gospodariile sunt, de asemenea, o sursa importanta de substante chimice toxice, din cauza aruncarii neglijente a produselor toxice in canalizarile menajere. Uleiul de motor uzat, pesticidele, vopselele, solventii si chiar multe produse de curatare de uz casnic prezinta pericole semnificative pentru mediu. Pentru majoritatea locurilor de munca casnice, sunt disponibile alternative mai putin toxice.

Facebook Comments