Malta – totul despre cazare, transport, costuri și atracții turistice

Malta – totul despre cazare, transport, costuri și atracții turistice

călătorie Malta

La doar 2 ore de mers cu avionul din România, în mijlocul Mării Mediteraneene, ne așteptă o destinație exotică și fascinantă, care surprinde prin atmosfera relaxantă, prin frumusețea plajelor și peisajelor naturale și prin diversitate, fapt care o face să fie o destinație potrivită atât pentru familii, tineri sau cupluri cât și pentru copii, iubitorii de mare sau pasionați de istorie și experiențe culturale.

Acest arhipelag format  din 7 insule, dintre care doar 3 locuite, le oferă vizitatorilor un cadru perfect pentru relaxare, atmosfera generală a insulelor putând fi rezumată în doar trei cuvine: ”il dolce far niente”. Bucuria de a nu face nimic se poate traduce prin ore petrecute pe una dintre numeroasele plaje, stâncoase sau cu nisip, prin croaziere în jurul insulelor, prin plimbări cu barca în Blue Grotto sau Blue Lagoon sau prin explorarea orașelor.

Malta are o istorie bogată și tumultuoasă, fiind una dintre cele mai vechi așezări și totodată o zonă de interes pentru majoritatea popoarelor. Prima așezare malteză datează încă din anul 5000 iHR, ulterior aceasta a fost colonizată de fenicieni, cucerită simultan de către  greci, cartaginezi, romani, bizantini, arabi și napoleonieni, ca mai apoi să devină parte din Commonwealth. Datorită tuturor acestor cuceriri, care au reușit să își pună amprenta asupra insulei și să îi modeleze cultura și arhitectura, Malta pare a fi un mixt perfect dintre Orient și Occident.

Ghid de călătorie pentru Malta: ponturi pentru o vacanță reușită

Câteva lucruri de știut despre Malta:

  • Republica Malta are o populație de aproximativ 400.000 de locuitori și o suprafață de 316 km pătrați
  • Și-a câștigat independența față de Marea Britanie în anul 1964, iar din 2004 face parte din UE
  • Se află la 80 km sud de Italia, 284 km față de Tunisia și 333 km față de Libia
  • Malta are două limbi oficiale: malteza și engleza
  • Are euro ca monedă
  • Se conduce pe partea dreaptă
  • Prizele sunt la fel ca cele din Marea Britanie (tipul G, 220-240 V)

2. Perioada ideală – sezon sau extrasezon

În Malta, lunile de sezon sunt iunie, iulie și august, perioadă în care temperaturile sunt foarte ridicate, iar șansele de ploaie sunt reduse. Este perioadă ideală pentru plajă și înot.

În extra sezon, respectiv lunile decembrie, ianuarie și februarie, temperaturile nu sunt foarte scăzute, dar există șanse mai mari de precipitații.

Lunile martie, aprilie, mai, septembrie, octombrie și noiembrie sunt lunile de mijloc, în care vremea este potrivită pentru vizitat și în care prețurile sunt mult mai mici decât în lunile de vară.

3. Cazarea în Malta

Cele mai accesibile cazări se găsesc pe insula mamă, Malta. Cea mai indicată partea a insulei pentru cazare ar fi La Valletta deoarece acolo avem autogara din care pleacă majoritatea autobuzelor spre fiecare colțișor de pe insulă. Pentru cei care vor să petreacă mai mult, Saint Julians este locul în care viața de noapte e la ea acasă, iar pentru cei care vor să aibă parte de mai multă liniște, Saint Pauls Bay este locul ideal.

Prețurile la cazare variază foarte mult în funcție de perioadă (sezon/extrasezon), de locație și de hotel. Ofertele de cazare pornesc de la 20-30 de euro pentru o cameră dublă/noapte și pot ajunge la câteva sute în cele mai bine cotate hoteluri de pe insulă.

4.Transportul în comun

Cea mai mare insula a arhipelagului, Malta, are o lungime de aproximativ 27 de km și o lățime de 14 km. Pentru a putea vedea tot ceea ce insula oferă există doua variante de transport: mașina sau transportul în comun.

Transportul în comun este destul de bine pus la punct, existând zeci de autobuze ce leagă fiecare punct de pe insulă. Autobuzele sunt dotate cu aer condiționat, unele circulă și pe timp de noapte, iar stațiile sunt destul de numeroase, fapt care poate să încetinească deplasarea din punctul A în punctul B.

Costuri:

Biletele se pot achiziționa direct de la șoferul autobuzului contra unei sume de 1,5 euro în extrasezon, 2 euro în sezon sau 3 euro pentru cursele de noapte. Un astfel de bilet este valabil două ore și include călătorii nelimitate cu autobuzul în intervalul de timp dat.

Există și posibilitatea achiziționării unui card cu 12 călătorii contra sumei de 15 euro (ceea ce înseamnă un cost de 1,25 euro/călătorie)

Pentru turiști, mai există alte două carduri: Talinija Card Explore și Explore Plus. Talinija Card Explore oferă 7 zile de călătorii nelimitate, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, în Malta și în Gozo. Cardul costă 21 euro pentru adulți. E varianta ideală pentru cei care stau mai mult de trei zile.

Talinija Card Explore Plus oferă călătorii nelimitate cu mijloacele de transport în comun, două călătorii spre La Valletta cu ferryboat-ul, o zi cu autobuzele turistice hop-on hop-off dar și o călătorie cu vaporașul până în Comino. Prețul unui astfel de card fiind de 39 euro și este valabil 7 zile.

Aceste carduri se pot achiziționa  fie din stațiile de autobuz situate la capăt de linie, fie de la aeroport.

5. Principalele atracții turistice

La Valletta

Cea mai mică capitală din Europa datează din secolul al XVI-lea, are o suprafață de cca. 1 km pătrat și o populație de 10.000 de locuitori. Încă din 1980, orașul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, iar în anul 2018, La Valletta s-a bucurat de titlul de Capitală Culturală Europeană.

Malta - La Valletta

La Valletta are un farmec aparte, cu străduțe ce aduc cu cele din Lisabona, cabine de telefon roșii la fel ca cele din Londra, terase și restaurante micuțe și cochete precum cele italienești, balcoane și uși colorate atât de tipice pentru Malta și multă istorie.

Mdina

Mdina este poate cel mai fascinant loc al Maltei. Orașul-cetate fondat de fenicieni s-a bucurat de titulatura de capitală până în anul 1530. Dovezile arheologice arată că acestă așezare datează din jurul anilor 4000 iHr, iar unele povestiri susțin că Mdina este și locul de unde creștinismul s-a răspândit pe insulă.

Malta - Mdina

Străduțele înguste și umbrite ale orașului, ușile și balcoanele colorate, casele ce poartă diverse denumiri, fac din Mdina un must-see atunci când vorbim de atracțiile turistice ale Maltei.

Ir-Rabat se află în apropierea Citadelei Mdina, de unde îi revine și numele ”rabat„ care în araba înseamnă ”suburbie”.

Marsaxlokk

Acest sat pescăresc are un farmec aparte. E colorat și plin de viață.  Marsaxlokk este renumit pentru bărcuțele colorate pe care pescarii le folosesc și care poarte denumirea de luzzu.

Malta

Ce este cu adevărat special la aceste bărcuțe, pe lângă culori, este prezența ochiului lui Osiris, care avea scopul de a-i ține pe pescari la distanță de spiritele rele și de necazuri. La fel ca celelalte așezări malteze,  satul are o istorie îndelungată, prima așezare datând din anii 3000 iHr.

Este locul ideal pentru a savura de preparate din pește proaspăt.

Blue Lagoon

Mezina arhipelagului este Comino, pe această insuliță aflându-se un mic colț de rai, pe nume Laguna Albastră. Comino este o insulă aproape nelocuită, având o populație de 4 locuitori permanenți și unde mașinile sunt strict interzise. Albastrul este unul de vis, aproape greu de crezut că asemenea nuanțe pot exista.

Pe Comino se poate ajunge cu feribotul din Malta sau Gozo. Pentru cei care doresc să se cazeze pe insulă există un hotel, deschis pe timpul verii, care dispune de două plaje private (separat de Laguna Albastră).

Gozo

Sora mijlocie a Maltei este mult mai liniștită și mai puțin turistică, dar la fel de interesantă și frumoasă. O plimbare pe străduțele din citadela Victoria este de neratat. Și acest oraș fortificat are o istorie bogată, prima așezare datând încă din timpurile preistorice. În prezent, citadela este aproape nelocuită, populația acesteia fiind de doar câțiva zeci de locuitori.

călătorie în Malta - Gozo

Alte activități și atracții turistice:

Pe lângă La Valetta, Malta mai are două situri arheologice aflate sub Patrimoniul Mondial UNESCO, iar acestea sunt: Ħal Saflieni Hypogeum o structură subternă folosită drept cimitir între anii 4000 și 2500 iHr și redescoperită abia în anul 1902 și Megalithic Temples of Malta, un sit ce cuprinde 6 temple construite în jurul mileniului 3 iHr.

Situate în sudul insulei, Stâncile Dingli reprezintă cel mai înalt punct al Maltei fiind situate la cca. 250 m deasupra nivelului mării. Blue Grotto este o altă minune creată de mama natură, ce constă în câteva peșteri săpte în stâncă ce pot fi vizitate cu barca. Acest loc atrage mii de turiști în fiecare an, fiind de altfel și unul din locurile apărute în filmul Troia (2004).

Popeye Village este o atracție de top în Malta, un ”must see” atât pentru adulți, cât și pentru cei mici. Acest ”sat” a fost inițial construit cu scopul de a servi drept platou de filmare pentru musicalul Popeye din anul 1980. Astăzi, acest sat de lemn servește drept parc de distracții.

Câteva experiențe de încercat în Malta

Bucătăria locală

Bucătăria malteză  e combinație tare interesantă și unică, adaptată la ceea ce maltezi au avut acces și influențată de cei care au pătruns și cucerit această insulă. Mic dejunul englezesc domină în cafenele și restaurante, pizza și restaurantele cu specific italienesc sunt peste tot, iar peștele este la foarte mare căutare. Câteva specialități:

Iepurele

Marinat în usturoi, vin și ierburi aromate, iepurele e mâncarea tradițională a Maltei, e piesa de rezistență  a bucătăriei malteze.

Pastizzi

Sunt mai degrabă niște gustări originare din Ir Rabat. Practic, sunt foietaje umplute fie cu mazăre, fie cu brânză.

Kinnie e o băutură carbogazoasă ce se găsește numai în Malta, fiind astfel băutura țării. Este o băutură pe bază de plante cu un gust ușor amărui.

Malta e despre soare, mare și palmieri; despre istorie și cultură, despre relaxare și voie bună. Dacă cineva își dorește să meargă într-un loc în care să se relaxeze stând la soare, dar să și abia posibilitatea de a face diverse activități, atunci Malta e soluția ideală. E de necrezut cum o porțiune atât de mică de pământ are atât de multe de oferit.

Autor: Georgiana Mihuț

Malta – totul despre cazare, transport, costuri și atracții turistice

La doar 2 ore de mers cu avionul din România, în mijlocul Mării Mediteraneene, ne așteptă o destinație exotică și fascinantă, care

Summary
0 %
User Rating : 5 (1 votes)

Facebook Comments