De ce tot mai multe persoane apeleaza la acupunctura?

De ce tot mai multe persoane apeleaza la acupunctura?

De ce tot mai multe persoane apeleaza la acupunctura?

La Acupunctura Bucuresti este posibil sa se efectueze sedinte de acupunctura pe baza de solvabilitate.  Dr. Radu Monica-Oana, specialist in anestezie si reanimare si in terapia durerii, explica faptul ca aceasta este o medicina complementara de origine chineza, care completeaza medicina conventionala si este utilizata in tratamentul multor patologii. Am aprofundat subiectul impreuna cu ea.  

Cum functioneaza acupunctura

Unele teorii orientale, afirma ca sanatatea corpului depinde de interactiunea armonioasa dintre mintea (Shen) si functiile energetice (Qi) ale corpului.  Energia vitala circula de-a lungul unei retele de canale, numite „meridiane”, si, prin urmare, orice patologie poate fi urmarita pana la un blocaj al circulatiei energetice datorat unui deficit sau unei acumulari de energie.

Stimularea anumitor puncte de pe meridiane prin introducerea unor ace foarte subtiri in derma ar debloca fluxul de energie, restabilind sanatatea si starea de bine a organismului. Ca toate terapiile medicale, acupunctura presupune mai intai stabilirea unui diagnostic general, urmat de o propunere terapeutica corecta.

Cum se face aacupunctura?

Odata identificata problema care trebuie tratata, medicul plaseaza ace in puncte specifice de pe meridianele din tot corpul. Acele folosite sunt sterile si de unica folosinta, mult mai subtiri decat un ac conventional, penetreaza pielea doar cativa milimetri, iar procedura nu este dureroasa.

Odata aplicate, acele raman pe loc intre 15 si 30 de minute, astfel incat fortele vitale sa fie reechilibrate si organismul sa isi recapete starea optima. Fiecare punct stimulat provoaca, de asemenea, un efect terapeutic prin intermediul

  • productiei de endorfine;
  • activarea unei zone din sistemul nervos central.

Acele ar avea, de asemenea, o actiune relaxanta si antiinflamatoare asupra muschilor.  Indicatia este de a face acupunctura o data pe saptamana, pentru un total de 5-10 sedinte”.

Pentru ce boli este util?

Acupunctura este folosita in principal in caz de durere. Lista sindroamelor dureroase, in care se aplica, este orientativa si inevitabil incompleta:

  • cap: dureri de cap, migrene, diverse nevralgii;
  • coloana vertebrala: cervicalgie, dureri de spate, lumbago, sciatica, artroza, hernie de disc, radiculita, dureri miofasciale, fibromialgie, dureri reumatice.
  • umar-brat: tendinopatii, algodistrofii, diverse nevralgii;
  • membrele inferioare: (picioare): sciatica, dureri localizate la genunchi, sold.

Acupunctura este, de asemenea, utilizata pentru afectiuni care nu provoaca durere, cum ar fi:

  • alergii;
  • astm;
  • constipatie;
  • sindromul intestinului iritabil;
  • tulburari ginecologice (menstruatie dureroasa, sindroame post-menopauza);
  • tulburari de somn; anxietate; depresie.

Avantaje

Iata care sunt avantajele acupuncturii

  • nu utilizeaza medicamente (acele nu contin niciun medicament, ele servesc doar la stimulare);
  • nu este dureros;
  • este sigura, in marea majoritate a cazurilor nu exista efecte secundare sau complicatii;
  • poate fi utilizat si atunci cand medicamentele sau alte tehnici sunt contraindicate, cum ar fi in prezenta alergiilor, a bolilor grave (insuficienta respiratorie, renala, hepatica, cardiaca).

Acupunctura, este recunoscuta si aprobata nu numai de diverse servicii nationale de sanatate (NHS din Marea Britanie, NIH din SUA), inclusiv de cea de la noi, ci si de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii).

Unele asociatii medicale, au intocmit o lista speciala de practicieni de acupunctura. Este important sa subliniem ca in Romania, aceasta tehnica poate fi practicata numai de catre absolventi de medicina, calificati pe care ii puteti descoperii si daca accesati  https://www.acupuncturabucuresti.ro.  

Cum a aparut acupunctura?

Teoria si practica acupuncturii isi are originea in China. A fost mentionat si consemnat pentru prima data in documente care dateaza cu cateva sute de ani inainte de Epoca Comuna.

Mai devreme, in loc de ace, pietrele ascutite si oasele lungi si ascutite au fost folosite in jurul anului 6000 i.Hr. pentru tratamentul cu acupunctura. Aceste instrumente ar fi putut fi folosite si pentru proceduri chirurgicale simple, cum ar fi infioarea unui abces etc.

Documentele sigilate in 198 i.Hr. in mormantul Ma-Wang-Dui din China nu au referinte la procedurile de acupunctura, dar au referinte la sistemul de meridiane.

Traditia teoriei acupuncturii crede ca energia curge in corpul uman si aceasta energie poate fi canalizata pentru a crea echilibru si sanatate. Acest flux de energie se numeste qi si se pronunta „chee”.

Teoria acupuncturii crede ca acest qi se misca in tot corpul de-a lungul a 12 canale principale cunoscute sub numele de meridiane. Aceste meridiane reprezinta organele si functiile majore ale corpului. Cu toate acestea, aceste meridiane nu urmeaza caile exacte ale nervilor sau ale fluxului sanguin.

In plus, semnele de tatuaje vazute pe Ötzi „Omul de gheata” care a murit in aproximativ 3300 i.Hr. sunt similare cu o forma de tratament stimulator care implica meridianele. Omul de gheata a fost gasit cand ghetarul alpin s-a topit.

Ötzi avea un total de 61 de tatuaje constand din 19 grupuri de linii negre cu grosimea de la 1 pana la 3 mm si lungimea de la 7 pana la 40 mm.

Cea mai veche documentatie care se refera la procedurile de acupunctura este Clasicul de medicina interna al imparatului galben , datand din aproximativ 100 i.Hr. In aceasta carte, cunostintele sunt sub forma unor intrebari puse de Imparat la care a raspuns ministrul sau invatat, Chhi-Po. Cartea include cunostintele detaliate cu privire la conceptele de canale (meridiane sau conducte in care curge Qi-ul. Detaliile locurilor precise ale punctelor de acupunctura au fost insa dezvoltate mai tarziu.

Facebook Comments