Cum să redecorezi casa, fără costuri exagerate, pentru a te alinia tendințelor 2019
Fiecare nou an aduce schimbări importante în tendințele de design interior. Ei bine, 2019 vine cu o simplitate desăvârșită ce creează un lux autentic prin jocul de culori neutre și materialele naturale folosite în redesenarea interioarelor.
Spunem cu toții că spațiul în care trăim este oglinda personalității noastre, însă pentru că o casă să devină”acasă”, locul care ne dezvăluie sentimentele și felul în care ne trăim viața, amprenta pe care o punem asupra tuturor lucrurilor pe care le aducem în căminul nostru trebuie să vorbească despre noi.
Fie că este o pernuță decorativă, un scaun sau un covor, toate obiectele pe care le alegem, intensitatea luminii, nuanța vărului, chiar și cele mai mici detalii aranjate atent pe o polița, vorbesc despre viață noastră și dezvăluie tuturor cine locuiește în acel loc.
3 stiluri de decor interior la modă în 2019
Totuși, oricare ar fi tendințele momentului, putem redecora în fiecare an pentru a crea un anumit stil decorativ, așadar iată 3 stiluri decorative în vogă în 2019, care vor transforma căminul nostru într-unul luminos și primitor, fără să investim prea mulți bani.
Stilul minimalist
Stilul minimalist este tot mai des adoptat de arhitecții de interioare și se caracterizează prin intenția de a simplifica la maxim și de a elimina toate acele elemente care nu sunt esențiale.
Desigur, acest lucru nu înseamnă că interioarele minimaliste trebuie să fie plictisitoare, ci mai degrabă trebuie să ne limităm la a combina diferite materiale și texturi pentru a crea un spațiu ce pare mai amplu și mai aerisit.
Stilul minimalist este tot mai des adoptat de arhitecții de interioare și se caracterizează prin intenția de a simplifica la maxim și de a elimina toate acele elemente care nu sunt esențiale.
Desigur, acest lucru nu înseamnă că interioarele minimaliste trebuie să fie plictisitoare, ci mai degrabă trebuie să ne limităm la a combina diferite materiale și texturi pentru a crea un spațiu ce pare mai amplu și mai aerisit.
Culorile folosite în stilul minimalist sunt mai radicale, în general limitându-se la alb și negru sau culorile lemnului și a metalului rece.
Sentimentul de spațiu deschis este un element foarte important în minimalism, de aceea putem începe să îndepărtăm elemente apăsătoare precum multitudinea de bibelori de pe rafturile bibliotecii sau să eliberăm pereții de tablouri colorate. În acest caz le vom păstra doar pe cele care au aceleași tonuri sau forme, pentru a crea un set complex.
Desigur, nu trebuie să aruncăm lucrurile, doar le depozităm pentru o perioada în cutii, pentru că în minimalism, ordinea este o altă caracteristică definitorie.
Decorul minimalist este atemporal, doar elementele care îl alcătuiesc modernizandu-se. Materiale precum ceramica, lemnul sau argila capătă forme somptuoase ce impresionează prin eleganța lor. Astfel poți alege vase de lut pentru toate plantele tale și vesela de ceramică albă la bucătărie.
Un truc general valabil este alegerea textilelor din casă în culori reci. Chiar dacă nu putem schimbă mobila, putem achiziționa huse pentru canapele și fotolii în aceeași nuanță cu draperiile, iar covoarele în tonuri apropiate.
Husele sunt foarte practice, pentru a proteja canapeaua, dar și ca element decorativ, mai ales dacă alegem țesături naturale.
În stilul minimalist iluminatul este rece, iar ferestrele acoperite de perdele diafane, primesc toată lumina din exterior.
Acest stil decorativ face că spațiile interioare să pară mai ample, mai luminoase, aerisite și ordonate.
Hygge style
Hygge style este destul de asemănător cu stilul minimalist, dar în acest caz liniile se îndulcesc și spațiile se apropie pentru a da senzația de căldură. În ultimul timp stilul nordic pare să se insinueze în interiorul caselor noastre, cucerindu-ne cu simplitatea sa.
Hygge style provine din Scandinavia și este un stil puternic influențat de condițiile climatice extreme din acea zonă. Datorită frigului și nevoii de a petrece mai mult timp în interiorul caselor, acest tip de design interior caută în primul rând să ofere confort și căldură.
Spațiile sunt luminoase, textilele utilizate în interioare sunt cu precădere naturale, din in, lână și bumbac, iar pieile de animale în formă nefinisată populează podelele. Pereții sunt albi pentru a reflecta lumina, iar iluminatul interior este întotdeauna în tonuri calde. Albul pereților are un alt avantaj suplimentar, contribuind la crearea de spații ce par mai mari.
Dacă la stilul minimalist mobilele sunt în general închise la culoare, acum se transformă, aducând în atenție lemnul natural sau vopsit în nuanțe deschise, precum tonuri de gri sau bej, pentru uniformizarea cromatică a întregului ansamblu. Lemnul este unul dintre protagoniștii incontestabili în interioarele scandinave, iar blana naturală și țesăturile ce păstrează căldura completează acest tablou confortabil.
Mobilierul acestui stil, precum și decorațiunile interioare se caracterizează prin simplitatea formelor și mai presus de toate prin funcționalitatea pe care o au. În acest caz putem recicla scaune sau alte obiecte din lemn, cărora să le dăm o viață nouă.
În general, culorile vii nu sunt folosite în hygge style. Frumusețea acestui tip de design interior provine dintr-o paletă de culori neutre: alb, bej, gri, negru și maro. Nuanțele nu par niciodată reci sau plictisitoare și nu generează nici un fel de conflicte cromatice, creând spații liniștite, curate și relaxante.
Funcțional, elegant și primitor, cu albul imaculat și lemnul drept protagoniști principali, luminat de veioze cochete și lumânări parfumate, stilul scandinav va influența designul interior al următorilor ani.
Industrial style
Acest stil de design interior este o combinație între stilul minimalist și cel scandinavian. Pornind de la lămpile industriale și becurile cu filament, oferă o flexibilitate mai mare în ceea ce privește alegerea tuturor elementelor care îl compun.
Decorarea în stil industrial se caracterizează prin faptul că nu se ascund materialele de construcție, acestea fiind etalate în toată splendoarea lor.
Ziduri de cărămidă, grinzi din lemn sau stâlpi din beton, capătă o alură estetică și ocupă un loc de frunte în acest tip de decor interior.
În decorurile industriale fuzionează elemente hi-tech moderne cu obiecte decorative vintage, creând un spațiu unic. Reutilizarea este esențială, motiv pentru care mobilierul este în general readus la viață și fișetele metalice sau scaunele de piele uzată devin elemente centrale care aduc un farmec aparte.
Acum albul se transformă în nuanțe de gri, apar ale culori precum ocru sau verde închis, iar metalele precum arama și fierul sunt întâlnite la fiecare colț.
În industrial style nimic nu se pierde, totul se transformă.
Cutii din lemn transformate în mese, scări folosite că rafturi și diverse obiecte de epocă sunt salvate și recondiționate pentru a sublinia acest stil de decor interior.
Acest stil este considerat foarte masculin, podelele sunt goale, iar elementele de decor precum pernele pufoase, tonurile pastel sau cristalele, lipsesc cu desăvârșire.
Adoptat în general de artiști, ordinea devine o dezordine organizată care estompează linia dintre ceea ce considerăm ieftin și obiecte de valoare și dezvăluie frumusețea obiectelor smulse din brațele timpului.
Materialele cele mai utilizate sunt pielea, metalul și lemnul, textilele decorative fiind din bumbac și doar un minim necesar.
Cu un amestec de pereți nefinisați, elemente structurale expuse, lemn netratat și mobilier de epocă, designul interior inspirat de anii 50 ai New Yorkului industrial este încă la modă, fiind unul dintre cele mai utilizate stiluri din ultimii ani de către designeri de interior din întreaga lume.
Autor: Camelia Croitor
Pe Camelia o puteți urmări si pe blogul personal : https://darkpassion.ro
Dacă ți-a plăcut articolul, îi poți acorda cât mai multe steluțe, mai jos.