Tipuri de arhitectură pentru casa ta. Pe care îl preferi?

Tipuri de arhitectură pentru casa ta. Pe care îl preferi?

Arhitectura casa

Arhitectura – un prim element esenţial în orice construcţie

Arhitectura oricărei case transmite ceva despre identitatea şi preferinţele celor care o locuiesc. Număr de etaje, tip de acoperiş, prezenţa unui subsol sau nu, sunt câteva întrebări care se ridică atunci când doreşti să construieşti. Soluţia cea mai potrivită este întotdeauna aceea care răspunde propriilor nevoi şi gusturi. Satisfacerea exigenţelor va avea în vedere atât partea de estetică (design), cât şi cea de funcţionalităţi (utilă). Să îmbini designul cu utilul devine, astfel, o artă.

Pe un singur nivel sau cu etaj?

Însă, o casă cu unul sau două nivele nu este lipsită şi de dezavantaje. Urcatul treptelor la etaj poate deveni o problemă în sine pentru persoanele vârstnice, pentru cele care se deplasează dificil cu atât mai mult. De asemenea, un alt minus ar fi performanţa termică scăzută în raport cu o casă construite pe un singur nivel. Pierderile de căldură au loc la nivelul scării. Pentru compensarea acestui minus, se recomandă proiectarea unei construcţii cu o înaltă performanţă energetică şi cu un consum de energie redus. Aceasta se traduce prin eficienţă energetică şi confort termic atât iarna, cât şi vara. Vezi casele pasive .

arhitectura casa 2

Pentru aceeaşi suprafaţă, construcţia unei case la nivelul solului este o variantă ceva mai costisitoare. În mod logic, necesită şi mai mult teren disponibil. Lucrările pe o suprafaţă mai mare de sol sunt mai dificile, iau timp, implicând terasarea terenului, efectuarea fundaţiei cu tot ce implică aceasta. Însă, să dăm cezarului ce e al cezarului şi să admitem că există nişte avantaje, de ordin cotidian le-am spune. Nu mai este nevoie să urcaţi şi să coborâţi treptele la nevoie, sistemul de izolaţie termică este mult mai eficient şi, evident, mai econom.

Ce tip de acoperiş?

În ce gen vă doriţi să arate acoperişul viitoarei case?

Există mai multe opţiuni care se pot lua în calcul în ceea ce priveşte construcţia, eventual amenajarea, acoperişului. O primă posibilitate ar fi de a opta pentru un design ultramodern de acoperiş, şi anume cel plat sau drept. Avantaj: o utilizare mai eficientă, fără colţuri care să stingherească, a spaţiului de deasupra (în cazul caselor cu etaj). Soluţia se dovedeşte a fi una ideală pentru cei care nu agreează în nici un fel ideea de pantă. Dezavantajele ar fi legate de sistemul deficitar de hidroizolație, dar şi de gradul redus de reflectare a căldurii. Privind din punct de vedere estetic, aspectul este, incontestabil, unul atrăgător şi inedit. Totuşi, genul acesta de arhitectură se pretează zonelor mediteraneene, aride, fără multe precipitaţii.

casa cu acoperis plat

În schimb, dacă doriţi să profitaţi de avantajele unui acoperiş înclinat, în pantă, este bine să o faceţi. Mai ales daca mergeţi pe proiectul unei case P+M. Gândind în perspectivă, s-ar putea ca pe viitor să vă serviţi cu succes de spaţiul oferit de o mansardă. Loc de joacă pentru copii, sală de sport, o mică sală de cinema sau, pur şi simplu, un loc liber căruia îi puteţi da o utilitate. În cazul caselor cu etaj, chestiunea mansardei devine una discutabilă.

Cu subsol sau fără?

La drept vorbind, case construite actualmente cu subsol nu mai vezi prea des. Fundaţiile cu subsol erau destul de comune la casele vechi. Genul de subsol, ca de pe vremuri, neamenajat şi lipsit de izolaţie, servea de debara. Astăzi ar putea servi în acelaşi scop sau pentru o pivniţă, un beci, o cramă.

Subsolul poate fi conceput şi ca garaj, un spaţiu ideal de a ţine vehicule, diverse maşinării.

Ne permitem să afirmăm că un subsol amenajat corespunzător poate deveni inclusiv un spaţiu confortabil, perfect pentru a petrece timp de calitate (birou, mic atelier hobby, sală de sport, spaţiu de recreere).

Cât de modern? Cât de tradiţional?

Arhitectura exterioară a unei case este esenţială pentru a putea discuta de un stil. Ca să îi poţi atribui un stil sau altul este necesar să îmbini armonios şi corect elemente specifice stilului respectiv. De la cărămida roşie, tradiţională, la betonul celular modern, alegerea materialului este un alt criteriu esenţial care contribuie la dictarea unui stil. Trecând la elemente ceva mai particulare, tipul de învelitoare a acoperişului, materialul şi forma obloanelor, culorile, toate reunite pot conferi casei acel aspect contemporan, futurist, sau, din contră, o patină antică. Cât de modern sau cât de tradiţional, rămâne, în final, la latitudinea celor care vor trăi acolo.

arhitecturi case

De exemplu, construcţia unei case cu o arhitectură în formă de L se potriveşte de minune pe o suprafaţă mare de teren. Mai mult, se pretează foarte bine la un teren care nu are un contur bine definit. Forma aceasta de construcţie permite o împărţire optimă între spaţiile de locuit şi anexe. Astfel, una dintre aripi poate fi dedicată activităţilor de fiecare zi, în timp ce cealaltă poate folosi pentru un atelier, o cameră de oaspeţi sau un spaţiu mare pentru birou.

Oricare ar fi preferinţele personale, tipice sau mai atipice, în materie de arhitectură şi design interior, nu ezitaţi a îndrăzni. Ţinând bineînţeles cont şi de sugestiile specialiştilor, îndrăzniţi să ieşiţi din clişee şi să vă creaţi o casă confortabilă, funcţională, inclusiv cu o arhitectură atipic personalizată, dacă simţiţi astfel.

Autor: Camelia Covaci
Pe Camelia o puteți urmări și pe blogul său: https://www.mypurestyle.ro

Tipuri de arhitectură pentru casa ta. Pe care îl preferi?

Arhitectura – un prim element esenţial în orice construcţie Arhitectura oricărei case transmite ceva despre identitatea şi preferinţele celor care o locuiesc.

Rating
Summary
100 %
User Rating : 5 (2 votes)

Facebook Comments