Cum sa alegeti cearceafurile de pat potrivite?

Cum sa alegeti cearceafurile de pat potrivite?

Cum sa alegeti cearceafurile de pat potrivite?

Primul secret pentru un somn bun: alegeti bine salteaua. Al doilea secret pentru un somn bun: alegeti bine cearsafuri de pat. Pentru a imbraca patul in cel mai bun mod posibil, este necesar sa cumparati lenjerie de pat pe masura si de calitate, realizata din tesaturi cu caracteristici adaptate la perioada anului si la nevoile celor care locuiesc zilnic in camera.

Lenjerie de pat pentru iarna

In cea mai rece perioada a anului, patul trebuie, de asemenea, sa fie imbracat „ca o ceapa”. Stratul de jos este pentru husa saltelei, urcand gasim cearsaful cu colturi, cearsaful si fetele de perna si plapuma grea.

Lenjerie de pat de vara

In anotimpurile mai calde, se aplica „regula invers proportionala”: pe masura ce creste temperatura, scade numarul de elemente cu care se poate imbraca patul. Straturile inferioare sunt intotdeauna ocupate (in ordine) de husa saltelei, cearsaful, cearsaful de deasupra si fetele de perna. Cei mai caldurosi dintre noi se pot opri aici, dar cei care doresc „straturi suplimentare de protectie” pot opta pentru o plapuma usoara si o cuvertura de plapuma sau o plapuma.

Cearsafurile din bumbac, cea mai buna alegere pe care o poti face

Cearsafuri tesute din fire de bumbac foarte fine, in tesatura simpla. Tesatura fina si compacta caracterizeaza o tesatura fina. Calitatea se masoara in functie de cantitatea de fire foarte fine prezente pe centimetru patrat; cu cat cantitatea de fire fine este mai mare, cu atat tesatura este mai moale si mai usoara la atingere. Cu o mana fina si o greutate medie, percalul de bumbac este ideal in toate anotimpurile anului, deoarece mentine patul racoros in lunile de vara si cald in lunile de iarna. Sfaturi practice: se spala la max. 40°C; nu folositi inalbitor; calcati la max. 150°C.

Cearsafurile din fire de in, perfecte pentru oamenii care sufera de alergii

Cearsafuri tesute cu fire de in, una dintre primele fibre textile descoperite de om si folosita inca de pe vremea egiptenilor si pentru ca este maleabila si usor de lucrat. Cearsafurile de in sunt antistatice, hipoalergenice, higroscopice si au o conductivitate termica excelenta.

In contact cu pielea, acestea dau o senzatie de prospetime si asigura un microclimat ideal in timpul verii. Tesaturile din in se incretesc mai usor decat alte tesaturi si devin netede numai dupa calcare. Sfaturi practice: se spala la max. 40°C; nu folositi inalbitor; calcati la max. 150°C.

Cearsafuri care nu trebuie calcate dupa spalate

Din bumbac sau in, acestea sunt cearceafuri care nu necesita sa fie calcate, acestea trebuie sa fie spalate cu programe speciale, in caz contrar pe produs apare efectul de material uzat. Aceste cearceafuri sunt moi si proaspete si nu necesita o ingrijire speciala chiar niciodata; ideale pentru cei care, din diverse motive, nu pot (sau nu doresc) sa calce.

Tesatura poate prezenta unele „noduri mici”, care trebuie intelese ca fiind detalii de calitate ale produsului. Sfaturi practice: metodele de spalare variaza in functie de tipul de tesatura; sfatul de a nu folosi fierul de calcat este intotdeauna valabil.

Care sunt cele mai bune tesaturi pentru somn?

De doua ori mai puternica decat bumbacul si extrem de respirabila, lenjeria permite un flux suplimentar de aer, facandu-l o alegere ideala pentru dormitorii care sunt fierbinti intre cearsafuri. In comparatie cu bumbacul, fibrele de in sunt mai lungi si mai groase si sunt tesute impreuna cu o densitate mai rece si mai confortabila. Fibrele de in sunt, de asemenea, antibacteriene si rezistente la pete si nu se micsoreaza asa cum o face bumbacul.

„Pentru cineva care considera cearsafurile de bumbac prea grele, lenjeria de pat va merita absolut banii, deoarece este un material mai aerisit”, spune Jamie Ueda , un expert in textile din New York, care a scris pentru Reviewed.

In schimb, cearsafurile de bumbac sunt de obicei mai fine la atingere. „Inul se simte mai dur decat bumbacul, asa ca, daca cineva are pielea sensibila, s-ar putea sa nu vrea sa investeasca in cearsafuri de in”, spune Ueda. Cu toate acestea, cearsafurile de in de calitate superioara tind sa se simta mai moi, asa ca merita sa dai peste un set scump daca poti.

Desi cearsafurile de in se simt initial mai zgariete decat bumbacul, acesta este un indiciu al durabilitatii lor si se inmoaie odata cu spalarea si utilizarea in timp. Pentru a va asigura ca acest proces are loc cat mai repede posibil, este important sa va spalati cearsafurile saptamanal, in mod ideal, folosind un detergent bland.

Ca fibre naturale, atat bumbacul, cat si inul sunt reciclabile si biodegradabile. Cu toate acestea, inul este o tesatura mai durabila in jur. Acest lucru se datoreaza faptului ca productia si cultivarea bumbacului se bazeaza pe procese care duc la numeroase probleme de mediu, inclusiv poluarea cu pesticide si utilizarea excesiva a apei. In schimb, inul necesita mai putina energie si apa decat bumbacul pentru a produce aceeasi cantitate de material.

In timp ce mai putin de 1% din lenjerie este cultivata organic in intreaga lume, lenjeria organica nu foloseste fungicide sintetice, pesticide si erbicide, ceea ce este mai sanatos pentru fermele locale si comunitatile din jur.

 

Facebook Comments