Ce este si cum functioneaza freonul?

Ce este si cum functioneaza freonul?

Ce este si cum functioneaza freonul

Unitatea dvs. de incalzire si racire (HVAC) este un sistem complex care trece in mare parte neobservat pana cand apare o problema. Este important sa va mentineti HVAC conform specificatiilor producatorului, pentru a nu permite sa se intample diferite defectiuni sau probleme care sa va faca buni de plata.

De asemenea, este important si sa aveti cunostinte de baza despre ce este freonul, dar si despre modul in care functioneaza sistemul dvs. HVAC, astfel incat sa stiti pentru ce platiti.

Cat de racoroasa este casa dvs.?

Sistemul HVAC al casei dvs. functioneaza tragand caldura si umiditatea din aerul interior, pe care mai apoi o elibereaza in mediul exterior. Aerul interior este racit prin contactul cu o suprafata rece din interiorul unitatii dvs. de HVAC, iar aerul racit este impins afara prin orificiile de aerisire ale casei.

Intregul proces depinde de un lichid special care este pompat prin unitatea dvs. HVAC, si care transporta temperaturile mai mari sau mai mici acolo unde aveti nevoie de ele.

Ce este freonul?

Freonul este de fapt un nume de marca specific, dar atunci cand oamenii spun cuvantul „Freon”, se refera de obicei la agentii frigorifici fluorocarbonati utilizati in HVAC-ul casei. Este un amestec de diferite gaze chimice care devin usor lichide atunci cand sunt supuse unei presiuni ridicate.

Compresorul dvs. de aer conditionat face aceasta treaba, provocand continuu o schimbare de faza a lichidului de racire. Lichidul racit si comprimat este impins prin bobinele evaporatorului unitatii, unde absoarbe caldura pe masura ce se evapora inapoi intr-un lichid. Aerul mai rece, acum lipsit de caldura si umezeala, este apoi impins in casa ta de o suflanta.

Freonul este sigur?

De clorofluorocarburile (CFC) care se afla in freon se stie ca sunt daunatoare pentru mediu, si contribuie la epuizarea stratului de ozon al Pamantului. Freonul este eliminat treptat in favoarea diferitelor substante chimice care nu contin CFC, motiv datorita caruia aceste substante chimice care inlocuiesc freonul sunt mai utile si mai ecologice.

La fel ca in cazul oricarui produs chimic periculos, este important sa permiteti tehnicienilor experti sa manipuleze in siguranta Freonul pentru a minimiza efectele lui daunatoare. Freonul poate fi indepartat in siguranta dintr-un sistem HVAC si stocat, astfel incat sa nu fie eliberat in mediu.

Am putina cantitate de freon sau lichid de racire – Ce inseamna asta?

Daca un tehnician HVAC va spune ca aveti un consum mare de freon, inseamna ca nu aveti suficient agent frigorific in sistem pentru a va racori in mod eficient casa, din cauza unei scurgeri. Tehnicianul dvs. poate rezolva problema prin simpla adaugare a unei cantitati necesare de Freon in sistemul dvs. HVAC.

Gazele continute de freon circula printr-o bucla inchisa in interiorul unitatii dvs., unde freonul este folosit din nou si din nou pentru a raci aerul. Cu toate acestea, in cazul in care exista o scurgere in sistemul dvs. inseamna ca pierdeti aceste gaze in mediul exterior, ceea ce face ca sistemul dvs. de racire sa functioneze mult mai putin eficient sau chiar sa nu mai functioneze deloc.

Un tehnician expert poate stabili locurile din sistem in care se produce scurgerea si poate stii daca aparatul de aer conditionat fi reparat sau inlocuit complet cu un aparat nou. Totul depinde de cat de grava este problema, si de costurile reparatiei. Daca pentru reparatie va trebui sa platiti mai mult de 50% din pretul de piata al unui aparat nou, atunci cu siguranta nu veti dori sa reparati aparatul de racire a locuintei.

Exista insa si posibilitatea ca problema datorita caruia aparatul de aer conditionat nu este eficient, dar problema sa fie una minora.

Uneori, tot ce are nevoie unitatea dvs. de curent alternativ este un filtru nou. Problema poate parea mare, dar dupa o cautare aprofundata efectuata de catre un profesionist, problema poate fi la fel de simpla ca necesitatea inlocuirii unei centuri sau a filtrului. In acest caz, alegerea evidenta este sa reparati unitatea mai degraba decat sa cumparati una noua.

Ce se intampla daca unitatea de aer conditionat este veche?

In majoritatea cazurilor, unitatile de aer conditionat care au aproximativ 10 ani sau mai putin ar trebui reparate. Adesea, garantiile sunt inca valabile (pana la 5 ani de regula), solutiile sunt simple, iar fabricile produc inca piesele necesare.

In cazul in care insa unitatea de aer conditionat este veche, mai veche de 8 – 10 ani si nu mai functioneaza, exista sanse mari sa nu mai gasiti piese de schimb. Este firesc acest lucru pentru ca intre timp au aparut unitati noi de aer conditionat, care sunt in garantie, iar producatorii creaza piese de schimb pentru ele.

In aceste conditii, nu prea va mai ramane altceva de facut decat sa inlocuiti vechea unitate de aer conditionat a locuintei, cu o noua unitate AC. Veti avea garantie, veti avea un produs nou si de calitate, si cu siguranta cativa ani nu veti mai avea probleme.

Facebook Comments