Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o imagine a sanului care se obtine cu ajutorul razelor X. Medicii le pot recomanda pacientelor o mamografie Cluj Napoca pentru a cauta semne de cancer de san inca din stadiile incipiente.

Mamografiile efectuate cu regularitate sunt cele mai bune teste de care au nevoie medicii a pentru a putea detecta cancerul de san in stadiile incipiente (daca este cazul), uneori chiar si cu pana la trei ani inainte de a putea fi simtit.

Cum se face o mamografie?

Vei sta in fata unui aparat special cu raze X. Un tehnolog iti va pune sanul pe o placa de plastic transparenta. Apoi vei avea sanul acoperit cu o alta placa, apasand tare. Placile vor aplatiza sanul si il vor tine nemiscat in timpul in care se face radiografia. Vei simti o oarecare presiune. Pasii se repeta pentru a face o imagine a partii laterale a sanului.

Dupa aceea, placile vor face o radiografie si pentru celalalt san in acelasi mod. Va trebui sa astepti pentru tehnolog pentru a verifica toate cele patru raze X pentru a te asigura ca nu este nevoie sa fii supusa unei mamografii din nou. Tine minte ca tehnologia nu-ti poate spune rezultatele mamografiei tale. Mamografiile fiecarei femei pot arata putin diferit, deoarece nu exista femei cu sani identici.

E bine sa ai parte de o mamografie?

Pentru cele mai multe femei, obtinerea unei mamografii este un proces enervant. Unor femei li se pare dureros acest tip de testare. Cu toate acestea, o mamografie dureaza doar cateva minute si disconfortul dispare in curand.

Ceea ce simti depinde de calificare pe care o are tehnologul, de experienta acestuia, de dimensiunea sanilor si cantitatea de presiune care trebuie sa fie aplicate pentru a putea fi facuta examinarea.

Sanii pot fi mai sensibili in cazul in care te afli la perioada menstruatiei, sau in cazul in care esti pe cale de a avea perioada de menstruatie. Un medic cu pregatire speciala, numit radiolog, va interpreta mamografie. Acest profesionist va verifica razele X pentru semne de cancer de san in stadii incipiente sau alte probleme.

Cand voi primi rezultatele mamografiei?

Vei obtine de obicei rezultatele in termen de cateva saptamani, desi depinde de clinica medicala in care mamografia a fost facuta. Radiologul va interpreta mamografia si va trimite rezultatele medicului care a solicitat efectuarea mamografiei.

Daca exista vreun motiv pentru care sa fie necesar sa iti faci griji, cel mai probabil clinica medicala in care a fost facuta mamografia te va contacta inainte de termenul limita. Contacteaza furnizorul de servicii medicale sau centrul de mamografie daca nu primiesti un raport cu rezultatele in termen de 30 de zile de la test.

Daca mamografie este normala?

Chiar si in cazul fericit in care in urma efectuarii mamografiei, rezultatele sunt bune, este important sa urmezi in continuare mamografiile recomandate pentru cazul tau. Mamografiile sunt mai utile daca pot fi comparate cu cele facute inainte. Acest lucru permite ca un radiolog sa le poata compara pentru a detecta modificari in sanii tai.

Daca mamografie este anormala?

O mamografie anormala nu inseamna intotdeauna cancer. Cu toate acestea, va trebui sa ai parte de cateva mamografii suplimentare, va fi necesar sa ai de-aemenea parte de teste diferite pentru detectarea cancerului de san, inainte ca medicul tau sa poate avea unele certitudini.

Poti fi de asemenea sfatuita sa mergi sa fii vazuta si de catre un medic de san sau chirurg. Acest lucru nu inseamna neaparat ca esti o pacienta care are cancer sau nevoie de o interventie chirurgicala. Acesti medici sunt experti in diagnosticarea problemelor de san. Medicii vor face teste de urmarire pentru a diagnostica cancerul de san sau pentru a determina ca nu exista cancer.

Facebook Comments