Care sunt beneficiile invatarii unei a doua limbi?
Beneficiile invatarii unei a doua limbi includ: animarea creierului, amanarea dementei, stimularea memoriei, imbunatatirea atentiei si multe altele… Va aducem cateva dintre ele.
In trecut, se credea ca invatarea a doua limbi a creat confuzie in minte. Chiar se credea ca daca ai fi reusit sa inveti o limba, nu ar trebui sa te deranjezi sa inveti alta. O viziune si mai extrema si mai absurda a fost ca invatarea unei a doua limbi ar putea provoca un fel de schizofrenie sau personalitate duala.
Unele studii pareau sa sustina ideea ca invatarea a doua limbi ar putea fi problematica, in special la copii. Cercetatorii timpurii au observat ca persoanele bilingve aveau tendinta de a avea vocabulare mai mici si acces mai lent la cuvinte. Cu toate acestea, astazi se cunosc mult mai multe despre invatarea altor limbi, dand loc unei noi perspective.
„Avand o alta limba
Inseamna a poseda
Un al doilea suflet. „
(Carol cel Mare)
Avantajele invatarii unei alte limbi
Astazi, atitudinea si dispozitia fata de invatarea de noi limbi este complet diferita. Cunoasterea unei noi limbi ne permite, pe langa comunicarea cu mai multi oameni, sa stim mai multe despre acea cultura, despre modul in care gandesc. Si, ce e mai bine, aduce o serie de beneficii sociale, psihologice si cognitive.
- Optimizati creierul
Atunci cand invata o a doua limba, centrele lingvistice din creier cresc, fiind unul dintre principalele sale beneficii. Astfel, cu cat inveti mai mult, cu atat mai multe zone ale creierului cresc. In acest sens, cercetatorul de la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, Albert Costa, s-a dedicat studierii acestuia.
Acest cercetator compara invatarea unei limbi straine cu practicarea unui sport. Costa spune ca „se pare ca exista zone care au mai multa materie cenusie, o densitate mai mare de neuroni, la persoanele care vorbesc doua limbi. La fel cum un jucator de tenis construieste muschi, vorbirea limbilor straine este o gimnastica mentala. Bilingvismul sculpteaza creierul.”
- Intarzie dementa
Din ce in ce mai multi academicieni si experti in domeniu cred ca bilingvismul ne poate creste capacitatea de rezerva cognitiva. Acest „depozit” pe care il are creierul este format din toate experientele stimulatoare pe care le-am dezvoltat in viata noastra. De exemplu, studierea, cantatul la instrumente muzicale, citirea sau invatarea de noi limbi.
Astfel, numeroase investigatii au legat bilingvismul de rezerva cognitiva si, in consecinta, au vazut ca este asociat cu o intarziere in debutul bolii Alzheimer pana la cinci ani. De asemenea, cu cat este mai mare aceasta capacitate de rezerva cognitiva, cu atat este mai mare intarzierea apare si in aparitia tulburarilor cognitive cauzate de imbatranire.
- Auzi mai bine
A fi bilingv poate duce la imbunatatirea abilitatilor de ascultare. Poate fi incredibil, dar acest lucru se datoreaza faptului ca creierul invata sa discrimineze mai bine sunetele, pentru a diferentia fonemele intr-o limba si alta. Astfel, nivelul de precizie este de asa natura incat oamenii bilingvi sunt capabili sa distinga exact doua zgomote diferite.
Chiar si un studiu realizat in Marea Britanie a constatat ca copiii bilingvi acorda mai multa atentie discursurilor altora decat colegilor lor monolingvi, precum si percep mai bine schimbarile neasteptate ale vorbirii. In plus, aceasta crestere a atentiei pare sa fie similara la varsta adulta.
- Fiti mai sensibili la invatarea mai multor limbi
Invatarea unei a doua limbi nu numai ca aduce beneficiile asociate cu aceasta invatare, dar, de asemenea, face mai usor sa invete mai multe limbi straine. Asadar, bebelusii care sunt crescuti in case bilingve pot distinge limbi pe care nici macar nu le-au mai auzit pana acum. In acest fel, usurinta mai mare a discriminarii sanatoase va face mai usoara invatarea de noi pronuntii si gestionarea mai rapida a noii limbi.
Astfel, de exemplu, numai expunerea la diferitele sunete din spaniola si catalana ii ajuta sa stabileasca diferenta dintre engleza si franceza.
- Extinderea memoriei
Vorbind mai mult de o limba inseamna ca persoana trebuie sa aiba o buna capacitate de a gestiona mai multe surse de informatii atunci cand efectueaza o sarcina. Aceasta consta in memoria de lucru, care este responsabila pentru stocarea temporara a informatiilor pentru a le putea procesa. Este fundamental in multe sarcini. De exemplu, calculul mental, conceptele legate si chiar interactiunea cu oamenii. De aceea, cel mai bine este sa investesti de la inceput in cursuri engleza copii pentru micutul tau.
Astfel, cercetarile de la Universitatea din Granada si Universitatea din York (Canada) au descoperit ca copiii crescuti intr-un mediu bilingv au o memorie de lucru mai larga si mai eficienta. Adica, ei sunt capabili sa gestioneze mai bine informatiile atunci cand lucreaza cu ele.
- Imbunatatirea cognitiei
In plus fata de cele de mai sus si in legatura cu aceasta, sa constatat ca persoanele bilingve au o capacitate mai buna de a se schimba de la o sarcina la alta mai repede. Aceasta se numeste flexibilitate cognitiva si permite acestor oameni sa se adapteze mai usor la circumstante neasteptate.