Ce sunt sursele regenerabile de energie si de ce sunt ele importante?
Acest tip de energie este cel mai mare dar posibil al naturii. O energie inepuizabila precum sursele regenerabile din care provine: soare, vant, apa, caldura geotermala, vegetatie…
Pe masura ce schimbarile climatice progreseaza, sursele regenerabile de energie nu au devenit doar un imperativ moral pentru a lasa generatiilor viitoare o lume mai durabila, ci se consolideaza, de asemenea, ca fiind cheia unei noi economii conectate la o noua mentalitate. MGM Energo ofera mai multe solutii pentru o energie verde.
„Combustibilii fosili reprezinta 80% din cererea de energie primara la nivel global, iar sistemul energetic este sursa a aproximativ doua treimi din emisiile globale de CO2 (dioxid de carbon).
Daca tendintele actuale continua sau, altfel spus, daca ponderea combustibililor fosili este mentinuta in timp ce cererea de energie aproape se dubleaza pana in 2050, emisiile vor depasi cu mult cantitatea de carbon pe care o putem emite atunci cand trebuie sa limitam cresterea medie a temperaturii globale la 2 grade Celsius”, explica expertii .
Acordul de la Paris
Exista o data importanta in aceasta lupta impotriva emisiilor de gaze cu efect de sera (GES), principalele cauze ale incalzirii globale: 12 decembrie 2015. Acordul de la Paris a venit pe lume la Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, actualul protocol international pentru a opri procesul de incalzire.
Obiectivul sau, dincolo de evitarea cresterii celor 2 grade Celsius, este „promovarea unor eforturi suplimentare care sa faca posibil ca incalzirea globala sa nu depaseasca 1,5 grade Celsius” in ceea ce priveste nivelurile preindustriale.
Acest document istoric nu a insemnat nasterea energiilor regenerabile (acestea se dezvoltau de zeci de ani in versiunea lor tehnologica moderna), ci venirea lor in varsta ca principala solutie pentru limitarea incalzirii.
Din doua motive fundamentale: acestea provin din surse naturale in esenta inepuizabile, cum ar fi vantul, soarele, forta de apa sau materialul vegetal gestionat in mod durabil si, prin faptul ca nu emit gaze cu efect de sera, acestea sunt principalul instrument pentru tranzitia energetica catre o lume cu emisii scazute de dioxid de carbon. Si pentru ao realiza in termenele stranse.
Inovati prin traditie
In realitate, nu este vorba de o inovatie tehnologica de la zero, ci de recucerirea si evolutia unei traditii inerente civilizatiei umane. Utilizarile energiei regenerabile se intorc la originile navigatiei si continua in perioade succesive, cum ar fi rotile de apa de rau care profita de propulsia unui canal sau a unui salt.
O cultura de floarea-soarelui aminteste de placile mobile care se confrunta cu soarele. Iar economia traditionala, de la zorii neoliticului pana la industrializare, se revarsa cu exemple de ferme durabile, economie circulara, modele de reciclare etc.
De exemplu, rotatia culturilor, gestionarea padurilor datorita ramoneo-ului efectivelor sau constructiilor de chirpici cu eficienta energetica care astazi ar putea fi descrisa ca arhitectura bioclimatica.
Mix regenerabil
Unul dintre cele mai recunoscute cazuri ale acestei legaturi intre trecut si viitor sunt morile de vant medievale si parcurile moderne de turbine eoliene. De fapt, vantul este, impreuna cu energia solara, unul dintre energiile regenerabile cu cel mai inalt grad de maturitate si proiectie.
De ce sa folosesti energie verde
Combustibilii fosili supraincarca aerul cu gaze cu efect de sera, care au un efect alarmant de daunator asupra planetei noastre.
Nivelul marii creste, calotele glaciare se topesc si temperaturile cresc. Criza climatica este reala si trebuie sa facem tot ce putem pentru a reduce efectele incalzirii globale.
Introduceti, energie regenerabila: un mijloc mai curat, mai durabil si mai reciclabil de a ne alimenta casele.
Salvarea planetei se simte bine, stim ca face parte din misiunea cheie a echipei noastre verzi! Este timpul sa ni te alaturi pentru a imbratisa mijloace mai naturale de a-ti alimenta casa?
„In fiecare an, in Marea Britanie, se estimeaza ca echivalentul a 40.000 de decese timpurii pot fi legate de respiratia aerului poluat”, potrivit British Lung Foundation .
Intre timp, se mai raporteaza ca 248 de spitale se afla in zone in care „ poluarea aerului este peste limita Organizatiei Mondiale a Sanatatii ”.
Combustibilii fosili si incalzirea globala nu numai ca dauneaza vietii salbatice si mediului, dar au si un efect grav daunator asupra sanatatii noastre.
Sursele regenerabile de energie, cum ar fi energia eoliana, panourile solare si energia hidroelectrica, pe de alta parte, sunt mult mai naturale si, prin urmare, asigura un aer mai curat.
Este raportat pe scara larga ca cantitatea de energie pe care o putem extrage din carbune este finita, in timp ce energia nucleara este daunatoare starii planetei noastre.
Dupa cum sugereaza si numele, energia regenerabila produce o mare sursa de energie, resursele Pamantului fiind capabile sa completeze in mod constant rezervorul.
De fapt, energia solara, eoliana, biomasa si hidroelectrica genereaza deja jumatate din productia Germaniei, in timp ce Costa Rica a mers recent 300 de zile pe energie regenerabila .