La ce serveste o pompa cu motor?

O motopompa este un dispozitiv mecanic format dintr-un motor cu ardere interna sau un motor electric si o pompa de apa, dar sa analizam cateva cazuri practice pentru a raspunde la intrebarea: la ce se foloseste o motopompa?

O motopompa este adesea utilizata in cultivare, in situatii de urgenta (cum ar fi inundatiile) si in vehiculele de stingere a incendiilor. O pompa cu motor poate fi utilizata pentru :

  1. Irigarea si udarea campurilor
  2. Golirea bazinelor de inot sau a apei limpezi
  3. Golirea iazurilor, santurilor sau sapaturilor, inclusiv a celor cu ape uzate care contin substante solide (pietre sau nisip).

Motopompele sunt capabile sa livreze niveluri ridicate de presiune, ceea ce le face ideale pentru deplasarea apei la mare distanta si la mare inaltime si, prin urmare, perfecte pentru irigatii cu conducte lungi. Datorita nivelului ridicat de presiune, acestea sunt, de asemenea, adecvate pentru sistemele locale de stingere a incendiilor.

Cum se alege o pompa cu motor

Exista mai multe modele disponibile, care sunt mai mult sau mai putin potrivite pentru diferite nevoi. Iata cativa parametri utili pentru a intelege ce pompa cu motor sa alegeti:

  • putere maxima (mica 140 – 400 l/min, medie 500 – 833 l/min sau mare 1100 -16040 l/min)
  • durata de functionare (sub 2 ore, peste 2 ore)
  • capul manometric (scazut 26 – 30 m, mediu 21 – 40 m sau ridicat 50 m)
  • presiune (scazuta 2,6 – 2,8 bar, medie 3 – 3,6 bar, ridicata 4 – 5 bar)
  • gestionarea deseurilor solide sau a produselor chimice

La ce se utilizeaza o motopompa: Diferitele modele

In functie de cerinte, exista diferite tipuri si modele de pompe cu motor. De exemplu, motopompele usoare, caracterizate de forma lor compacta si de nivelul redus de zgomot, sunt deosebit de potrivite pentru uz casnic si pentru gradinari.

Un alt model este reprezentat de motopompele de inalta presiune, care sunt utile pentru udare si sunt potrivite in special pentru conectarea la stropitori si aspersoare.

De asemenea, acestea sunt adecvate pentru utilizarea in sistemele de stingere a incendiilor pe distante lungi. Pe de alta parte, motopompele de mare debit si pompele de canalizare sunt potrivite pentru utilizari mai generale, fiind utile pentru cei care trebuie sa faca fata unor situatii dificile prin deplasarea unor volume mari de apa.

Pompa cu motor: Toate utilizarile posibile

O motopompa este o masina care, datorita unui motor, impinge un lichid (de exemplu, apa) pentru a depasi o diferenta de nivel si/sau o distanta. Acest lucru inseamna ca ridica si deplaseaza lichidul dintr-un punct in altul, ceea ce in practica se traduce printr-o serie de actiuni de baza posibile: aducerea mai aproape sau mai departe; umplerea sau, dimpotriva, golirea.

Pompa motorului de benzina: cum functioneaza si ce trebuie sa stiti

Cum functioneaza o pompa de benzina? Apa intra in motopompa prin teava de aspiratie, este rotita de rotorul conectat la motor si apoi este transportata in conducta de refulare la o anumita viteza si presiune. Conducta de aspiratie este axiala fata de rotor, in timp ce conducta de refulare (adica de iesire) este laterala. Ce sunt „debitul” si „inaltimea” unei motopompe?

Debitul si inaltimea sunt cei doi parametri esentiali pentru evaluarea caracteristicilor unei motopompe. Debitul pompei este volumul de lichid pompat in unitatea de timp: se masoara, in general, in litri pe secunda sau pe minut sau in metri cubi pe ora: de exemplu, WP 300 are un debit maxim de 150 l/min.

Pe de alta parte, inaltimea este diferenta in metri dintre inaltimea apei la nivelul conductei de aspiratie si inaltimea apei la refulare: pentru WP 300, inaltimea maxima este de 36 m.

Ce sa nu faci cu o pompa de motor pe benzina

De la irigatii la pescuit, am vazut cateva dintre posibilele utilizari ale motopompelor, dar iata ce va recomandam sa nu faceti cu motopompa cu autoamorsare pe benzina WP 300. Se presupune ca motopompele sunt concepute pentru a lucra cu apa si alte lichide inerte – adica stabile din punct de vedere chimic – la temperatura ambianta.

Acestea nu trebuie utilizate ca dispozitive de stingere a incendiilor sau pentru a pompa aceste materiale:

  • Vopsele, diluanti, solventi.
  • Combustibili si lubrifianti.
  • GPL si gaze de toate tipurile.
  • Lichide inflamabile in general.
  • Amestecuri de produse chimice incompatibile.
  • Pesticide si erbicide.
  • Lichide care contin granule sau solide mari.
  • Lichidele destinate consumului uman sau animal.
  • Lichide cu o temperatura de peste 40°C.

Pompa cu motor: nu doar irigatii

Puteti folosi apa extrasa din pompa motorului – eventual din rezervorul de stocare a apei de ploaie, pentru a nu folosi apa potabila – pentru a va curata masina sau gradina (trotuar, alee, suprafete pavate, mobilier si jocuri de exterior, foisor…) cu sau fara ajutorul unui aparat de curatare de inalta presiune.

Daca trebuie sa va goliti piscina – pentru o curatare temeinica, intretinere sau daca trebuie sa inlocuiti apa – puteti extrage apa cu pompa de benzina, fara a utiliza supapele de admisie. De asemenea, puteti utiliza pompa cu motor pentru a va goli spa-ul sau cada cu hidromasaj in aer liber.