Friteuza: tipuri, modele și caracteristici
Toată lumea le știe, deoarece celor mai mulți le plac delicioasele bețișoare de cartofi prăjiți crocanți, aurii, după o baie în friteuză. Friteuza clasică s-a dezvoltat de-a lungul timpului și a devenit o friteuză electrică versatilă, puternică și ușor de utilizat.
Fie că este vorba de șnițel, pulpe de pui sau legume și delicii dulci – friteuzele de astăzi pot pregăti numeroase mâncăruri prin simpla apăsare a unui buton. Și de preferință încă sărace în calorii, astfel încât silueta să nu sufere. Acum există friteuze care folosesc puțină grăsime sau deloc, iar mâncarea va fi în continuare crocantă. Gama mare de modele nu-ți ușurează alegerea și de aceea, trebuie să ții cont de caracteristici.
Friteuza electrică este un aparat de bucătărie care este folosit în multe gospodării în zilele noastre. Este folosită pentru a face mâncăruri crocante. În trecut, aveai nevoie de grăsime pentru prăjit. Acum există dispozitive moderne care se descurcă cu foarte puțin ulei sau chiar deloc. Mâncarea congelată este gătită în aer cald. Nu doar cartofii prăjiți, ci și șnițelul, puiul sau alte delicatese pot fi prăjite într-o friteuză ieftină.
Tipuri și modele de friteuză
Pe piață există diferite tipuri de friteuze, care funcționează pe diferite principii:
Friteuza clasică cu grăsime sau ulei
Într-o friteuză cartofi clasică, uleiul sau grăsimea se încălzește într-un recipient. Poți prăji cartofi congelați în această grăsime fierbinte. Cartofii sunt puși într-un coș, care este apoi atârnat în grăsimea fierbinte. Când prăjirea este gata, coșul este ridicat din grăsime. Pentru ca o parte de grăsime să se scurgă, aceste friteuze au de obicei un dispozitiv în care coșul poate fi atârnat peste grăsime.
La aceste modele, elementul de încălzire este situat sub recipientul de ulei. Prin urmare, uleiul are aceeași temperatură ridicată peste tot în recipient. Dezavantajul acestui model, este că și uleiul de la baza recipientului este foarte fierbinte. Dacă reziduurile de prăjire se scufundă pe bază, acestea se ard în ulei și se ajunge la formarea de acrilamidă, o substanță suspectată a fi cancerigenă.
Friteuza electrică cu zonă rece
O friteuză cu zonă rece pregătește și alimentele în grăsime fierbinte. Spre deosebire de o friteuză clasică, elementul de încălzire nu se află sub recipientul de ulei, ci în el. Tijele de încălzire atârnă la aproximativ unul sau doi centimetri deasupra fundului recipientului.
Această tehnică are avantajul că grăsimea de deasupra tijelor de încălzire se încălzește mai repede și se ridică. Acolo se răcește și se scufundă pe pereții exteriori spre bază. Temperaturile aici sunt doar între 50 și 90 de grade C. Reziduurile de prăjire care se scufundă nu se pot arde și, prin urmare, nu se poate forma acrilamidă potențial dăunătoare. Prin urmare, tehnologia zonei reci permite prepararea alimentelor într-un mod mai sănătos.
Friteuza electrică cu aer cald
Astfel de modele nu au nevoie deloc de grăsime sau au nevoie doar de o lingură de ulei pentru a pregăti cartofi prăjiți și altele alimente. Cu această tehnică, mâncarea este prăjită într-un jet de aer fierbinte.
Pregătirea în acest fel este mai sănătoasă, deoarece gătitul lent păstrează și vitaminele care s-ar pierde în grăsimea fierbinte.Timpul de gătire este puțin mai mare, dar nu trebuie să aștepți până când aparatul s-a încălzit.
Caracteristici oferite de friteuza electrică
Dacă cochetezi cu ideea de a cumpăra o friteuză, trebuie să ții cont de caracteristici și de cerințele tale:
Tip
Deoarece există diferite tipuri de friteuze, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să alegi tipul. Dacă vrei să gătești fără grăsime, o friteuză ieftină cu aer cald este opțiunea potrivită pentru tine. Alternativ, poți folosi și o friteuză care folosește puțină grăsime. Cu astfel de modele, nu numai că îți prepari mâncarea cu puține calorii, ci și blând. Pe de altă parte, modelele clasice sunt de obicei mai ieftine.
Dimensiune
Un alt criteriu care trebuie luat în considerare, este dimensiunea. Într-o gospodărie de o singură persoană sau de două persoane, o friteuză electrică cu un volum mare doar ocupă spațiu. Mai ales într-o bucătărie mică, acest lucru poate deveni o problemă dacă nu ai suficient spațiu de depozitare. Într-o familie numeroasă, în schimb, cu greu vei fi mulțumit de o friteuză mică.
Performanță
Dacă te-ai hotărât să alegi o friteuză mare, dispozitivul trebuie să fie corespunzător de puternic. Dacă de obicei faci multe porții de cartofi prăjiți, aceștia trebuie să fie prăjiți uniform. Cu o friteuză cu performanță scăzută, vei descoperi că o parte din alimente este crocantă și maro aurie, în timp ce restul este negătită.
Pentru friteuzele mici care permit maximum un litru de ulei, este suficientă o putere de 1.000 de wați. Dacă o friteuză permite între unu și doi litri de ulei, trebuie să aibă o putere de 1.200 până la 1.500 de wați. O friteuză mare, cu o capacitate de trei până la patru litri, are nevoie de cel puțin 2.200 până la 2.500 de wați. Cu o friteuza cu aer, performanța nu contează atât de mult când vine vorba de rezultat.
Siguranța
O friteuză electrică trebuie să fie testată pentru siguranță. Carcasa anumitor modele devine foarte fierbinte în timpul funcționării. De aceea, chiar și o friteuză ieftină trebuie să aibă o izolație bună. Caracteristicile de siguranță includ și un capac cu blocare care se deschide la atingerea unui buton.
Funcții
Unele modele au programe prestabilite pentru anumite feluri de mâncare. Acest lucru este, desigur, foarte convenabil: poți seta timpul și temperatura potrivite, iar oprirea se face automat când procesul este încheiat. Chiar și o friteuză ieftină trebuie să aibă un cronometru și oprire automată.
Curățare ușoară
Curățarea friteuzei se face și ea rapid în cel mai bun caz. Este foarte practic dacă poți curăța cu ușurință toate piesele detașabile în mașina de spălat vase.