De ce sunt necesare solutiile dezinfectante?

De ce sunt necesare solutiile dezinfectante?

De ce sunt necesare solutiile dezinfectante?

Aproape fiecare mediu de pe planeta contine bacterii si microorganisme. Ati putea fi surprins sa aflati ca pe un centimetru patrat de piele exista mai mult de 600.000 de bacterii.

Majoritatea sunt inofensive pentru oameni. Dar organismele provocatoare de boli numite agenti patogeni, pot fi periculoase sau chiar mortale!

Utilizarea tipurilor adecvate de dezinfectanti in mod regulat este esentiala pentru a preveni raspandirea racelilor, gripei si a altor boli. Dat fiind faptul ca exista mai multe tipuri de solutii dezinfectant pe piata, este important sa intelegeti modul in care functioneaza.

Este important sa cunoasteti inclusiv avantajele si si dezavantajele acestor solutii dezinfectant, pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza despre cum sa va dezinfectati si sa va protejati.

Cum functioneaza dezinfectantii?

Dezinfectantii sunt agenti chimici aplicati asupra obiectelor care nu traiesc pentru a distruge bacteriile, virusurile, ciupercile, mucegaiul sau mucegaiurile care traiesc pe obiecte.

Prin definitie, formulele dezinfectante trebuie sa fie inregistrate la Agentia pentru Protectia Mediului (EPA).

„Ingredientul activ” din fiecare formula dezinfectanta este ceea ce ucide agentii patogeni, de obicei prin perturbarea sau deteriorarea celulelor lor. Ingredientele active sunt de obicei ajutate de alte ingrediente cu diverse scopuri.

De exemplu, surfactantii pot fi adaugati la o formula dezinfectanta pentru a asigura umezirea consecventa pe o suprafata sau pentru a ajuta la curatare.

Principalele tipuri de dezinfectanti, vorbind categoric

Mai multe categorii largi de dezinfectanti sunt utilizate in intretinerea instalatiilor comerciale si industriale. Mai jos sunt cateva dintre cele mai comune tipuri. Desi nu sunt o lista exhaustiva, acestea acopera marea majoritate folosita astazi.

Compusi cu amoniu cuaternar (cvasi)

Acestia reprezinta o alegere de top pentru dezinfectarea in spitale si institutii, din cauza costurilor reduse si a actiunii rapide impotriva unei game largi de microorganisme.

Compusi cu clor

Ucideti o serie de organisme, inclusiv virusi rezistenti folosind acest tip de solutii dezinfectante. Acestea sunt foarte recomandate pentru curatarea lichidelor corporale. Dezinfectantii pe baza de clor sunt ieftini si au timpi de ucidere relativ rapizo, dar cu toate acestea pot fi corozivi si pot provoca decolorarea, precum si iritatii, daca nu sunt folositi conform indicatiilor.

Alcoolii

Cand sunt diluati in apa, alcoolii sunt eficienti impotriva unei game largi de bacterii, desi deseori sunt necesare concentratii mai mari pentru a dezinfecta suprafetele umede.

Dezavantajele sunt ca se evapora rapid (si, prin urmare se poate sa nu ramana la suprafata suficient de mult pentru a ucide toate bacteriile), sunt inflamabili si este posibil sa nu aiba pretentii de toleranta organica a solului, ceea ce inseamna ca acesteia nu pot fi eficienti atunci cand materia organica (sangele de exemplu) este prezenta.

Aldehide

Foarte eficiente impotriva bacteriilor care provoaca tuberculoza sunt solutiile aldehide; dar cu toate acestea, ele au nevoie de un raport mare pentru fiecare milion (ppm) pentru a fi eficiente pentru dezinfectare. Unele bacterii au dezvoltat o rezistenta la aldehide si s-a descoperit, ca cauzeaza astm si alte probleme de sanatate. De asemenea, pot lasa reziduuri grase si trebuie sa fie intr-o solutie alcalina.

Iodofori

Pot fi utilizati pentru dezinfectarea unor echipamente medicale semi-critice, dar pot pata suprafetele si au un miros neplacut. Idoforii nu mai sunt adesea folositi in intretinerea instalatiilor.

Compusi fenolici

Acestia sunt eficienti impotriva bacteriilor patogene, inclusiv Mycobacterium tuberculosis, precum si impotriva unor ciuperci si virusi, dar si foarte toxici si corozivi. Compusii fenoloci ataca suprafetele in timp ce ataca organismele de pe ele. Unele zone impun restrictii de eliminare a fenolilor.

Apa oxigenata

Adesea este amestecata cu acid peracetic pentru a realiza revendicari de dezinfectare specifice. Acesti oxidanti puternici pot fi foarte reactivi daca sunt amestecati cu alte substante chimice sau intra in contact cu diverse suprafete.

Gama lor de eficacitate este oarecum limitata, iar la concentratii mari sunt periculoase. In total, exista alegeri mult mai bune decat peroxidul de hidrogen pentru dezinfectarea instalatiilor.

Compusi cuaternari de amoniu

Compusii de amoniu cuaternar (QAC) sunt folositi pentru o varietate de scopuri clinice, cum ar fi dezinfectarea preoperatorie, dezinfectarea instrumentelor necritice si curatarea si dezodorizarea suprafetelor dure.

QAC-urile au proprietati bactericide, fungicide si virucide; cu toate acestea, acestea afiseaza doar activitate micobacteriostatica si sporostatica. Dezinfectantii cuaternari de amoniu contin NH4 +, incarcarea pozitiva puternica care duce la un contact mai bun cu suprafetele incarcate negativ, ceea ce le face bune agenti de curatare.

QAC-urile inregistrate in EPA sunt adecvate pentru utilizarea in dezinfectarea echipamentelor medicale care contacteaza pielea neintrerupta, cum ar fi mansetele de tensiune arteriala.

Formaldehida

Formaldehida – disponibila in principal ca solutie pe baza de apa numita formalina, care contine 37% formaldehida in greutate – este utilizata ca dezinfectant si sterilant la nivel inalt. Formaldehida isi exercita efectele bactericide, tuberculocide, fungicide, virucide si sporicide in stare apoasa, precum si in combinatie cu aburul de temperatura scazuta.

Mecanismul de actiune al acestei substante chimice extrem de reactiv este atribuit proprietatilor sale interactive si de reticulare cu proteine, ADN si ARN in vitro, ceea ce duce la perturbarea sintezei ADN-ului. Poate patrunde si in sporii bacterieni.

Facebook Comments