De ce este important sa avem grija de sanatatea noastra?
Sfaturi despre cum sa avem grija de sanatatea noastra in mod corect. Pentru a avea grija de sanatatea noastra in mod corect, este esential sa ducem o viata sanatoasa, care include exercitii fizice si o alimentatie buna.
- Evitati consumul de junk food sau produse industrializate
Obiceiurile alimentare proaste sunt cele care genereaza cele mai multe probleme. Consumul de alimente rapide sau junk, cum ar fi hamburgerii si cartofii prajiti, a devenit foarte popular din cauza stresului vietii si a timpului scurt pe care multi oameni il au alocat meselor.
Aceste alimente contin un continut ridicat de grasimi si zaharuri. Prin urmare, daca incepem sa le consumam in mod regulat, acestea ar putea duce la cresterea in greutate, precum si la unele boli, cum ar fi diabetul si problemele cardiovasculare.
Este recomandabil sa inlocuiti acest tip de alimente cu mai multe fructe, legume si salate, care sunt, de asemenea, rapid de facut si ofera multe beneficii pentru sanatatea noastra.
- Evitarea unui stil de viata sedentar
Pentru persoanele care petrec multe ore stand la locul de munca, le poate fi dificil sa stabileasca o rutina completa de exercitii fizice. Prin urmare, incercati sa incorporati mici activitati fizice in munca.
Unele idei ar fi sa te ridici din cand in cand de la birou si sa te plimbi putin in camera si daca distanta nu este prea mare, ai putea de asemenea sa mergi pe jos pana la locuinta atunci cand se incheie programul de lucru. Mai multe studii confirma faptul ca un stil de viata sedentar ameninta serios sanatatea in mai multe moduri.
Verifica aici siteul Asigurari de Sanatate.ro si vezi oferta potrivita pentru tine.
- Odihna adecvata
Pentru a avea grija de sanatatea noastra, este important sa ne odihnim corespunzator si sa dormim orele necesare. In plus, acest lucru ar fi, de asemenea, o modalitate buna de a reduce nivelul de stres si anxietate, care poate fi, de asemenea, cauza unor boli.
- Incercati sa faci activitati care sa te motiveze in timpul liber
O alta optiune ar fi sa mergem ori de cate ori putem pentru a practica exercitii de relaxare sau activitati care ne motiveaza. Acestea ar putea fi plimbari in aer liber ascultand sunetele naturii, scriind intr-un caiet sau doar inchizand ochii . Este posibil ca mai tarziu sa va simtiti mult mai bine si mai puternic gata pentru a face fata sarcinilor zilnice.
Cum ne putem educa copiii cu privire la acest lucru?
Poate fi o sarcina oarecum complicata, dar nu imposibila. In plus, copiii tind sa urmeze atunci cand cresc rutinele care le sunt aratate de la o varsta foarte frageda. Prin urmare, in cazul in care copilul observa ca parintii sai conduc obiceiuri de viata sanatoase, este normal ca el sa adopte acest obicei.
De asemenea, este important sa-l invatam cum este bine sa avem grija de sanatatea noastra si cum nu. Veti vedea ca nu este dificil, aveti nevoie doar de rabdare.
Care sunt cele mai letale boli?
Decesele cauzate de boala Alzheimer si alte demente au crescut, depasind accidentul vascular cerebral pentru a deveni a doua cauza principala in tarile cu venituri mari si fiind responsabile pentru decesele a 814 000 de persoane in 2019. Si, ca si in tarile cu venituri medii-superioare, doar o boala transmisibila, infectiile respiratorii inferioare, apare in primele 10 cauze de deces.
Este important sa stim de ce mor oamenii pentru a imbunatati modul in care oamenii traiesc. Masurarea a cati oameni mor in fiecare an ajuta la evaluarea eficientei sistemelor noastre de sanatate si la directionarea resurselor catre locul in care este cel mai necesar. De exemplu, datele despre mortalitate pot ajuta la concentrarea activitatilor si a alocarii resurselor intre sectoare precum transportul, alimentatia si agricultura si mediul, precum si sanatatea.
COVID-19 a evidentiat importanta ca tarile sa investeasca in sistemele de inregistrare civila si statistica vitala pentru a permite numararea zilnica a deceselor si eforturile directe de prevenire si tratament. De asemenea, a evidentiat o fragmentare inerenta a sistemelor de colectare a datelor din majoritatea tarilor cu venituri mici, unde factorii de decizie politica inca nu stiu cu incredere cati oameni mor si care sunt cauzele.
Pentru a aborda acest decalaj critic, OMS a colaborat cu actori globali pentru a lansa Revealing the Toll of COVID-19: Technical Package for Rapid Mortality Surveillance and Epidemic Response. Prin furnizarea de instrumente si indrumari pentru supravegherea rapida a mortalitatii, tarile pot colecta date privind numarul total de decese pe zi, saptamana, sex, varsta si locatie, permitand astfel liderilor din domeniul sanatatii sa declanseze eforturi mai oportune pentru imbunatatirea sanatatii.
In plus, Organizatia Mondiala a Sanatatii dezvolta standarde si bune practici pentru colectarea, prelucrarea si sinteza datelor prin Clasificarea internationala a bolilor consolidata si imbunatatita (ICD-11) – o platforma digitala care faciliteaza raportarea in timp util si exacta a datelor despre cauzele de deces pentru tari. sa genereze si sa utilizeze in mod obisnuit informatii de sanatate care sunt conforme cu standardele internationale.
Colectarea si analiza de rutina a datelor de inalta calitate privind decesele si cauzele decesului, precum si a datelor despre dizabilitate, dezagregate in functie de varsta, sex si locatie geografica, este esentiala pentru imbunatatirea sanatatii si reducerea deceselor si a dizabilitatii in intreaga lume.