De ce aleg unele persoane sa fie vegane?

De ce aleg unele persoane sa fie vegane?

Oamenii de stiinta spun ca trebuie sa mancam imediat mai putina carne si sa schimbam modul in care gestionam terenul pentru a opri criza climatica.

Un raport privind schimbarile climatice publicat de oamenii de stiinta ai Organizatiei Natiunilor Unite a declarat ca consumul mai mic de carne si reducerea risipei de alimente ar putea reduce emisiile globale de gaze cu efect de sera si ar putea aduce beneficii sanatatii noastre si mediului.

Vezi inlocuitor carne tocata din mazare si alege varianta potrivita pentru retetele pe care le faci.

Grupul interguvernamental privind schimbarile climatice, care a publicat raportul, spune ca oamenii afecteaza aproximativ 70% din terenurile fara gheata de pe Pamant, iar grupul a concluzionat anterior ca schimbarea dietei noastre ar putea contribui cu 20% la efortul necesar pentru a preveni cresterea temperaturilor globale cu 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Consumul de carne este un factor major care contribuie la incalzirea globala: potrivit World Wide Fund for Nature (WWF), agricultura este responsabila pentru aproximativ un sfert din emisiile directe de gaze cu efect de sera ale omenirii la nivel mondial, iar efectivele de animale contribuie cu aproximativ 14,5%.

Cresterea animalelor pentru hrana necesita resurse intensive si necesita productia de alimente si ingrasaminte care produc gaze cu efect de sera, ca sa nu mai vorbim de metanul care provine de la vaci.

Efectivele de animale necesita, de asemenea, curatarea terenurilor: potrivit WWF, aproximativ 17% din padurea tropicala amazoniana a fost pierduta in ultimii 50 de ani, iar majoritatea pierderilor se datoreaza conversiei padurii in cresterea bovinelor.

Carnea de vita si soia contribuie in mod semnificativ la defrisarile globale, in timp ce productia de carne, lactate, pasari de curte si fructe de mare contribuie, de asemenea, la pierderea habitatului si la utilizarea apei, spune WWF.

Ar putea fi bine pentru sanatatea ta

Multi oameni adopta o dieta vegana datorita beneficiilor sale pentru sanatate.

Urmarea unei diete pe baza de plante ar putea ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2, a sugerat un studiu publicat in iulie.

„Am descoperit ca consumul de diete pe baza de plante a fost asociat, in medie, cu o reducere cu 23% a riscului de diabet”, a declarat dr. Qi Sun, profesor asociat in cadrul Departamentului de Nutritie de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston si autor principal al lucrarii publicate in revista JAMA Internal Medicine.

Intre timp, un alt studiu publicat in Journal of the American Heart Association a constatat ca respectarea unei diete globale bazate pe plante sau a unei diete care include mai multe alimente vegetale decat alimentele animale ar putea fi asociata cu un risc cu 16% mai mic de boli cardiovasculare si cu pana la un risc cu 25% mai mic de deces prematur.

Bunastarea animalelor

Unii oameni aleg sa devina vegani din motive de bunastare a animalelor: Potrivit organizatiei pentru drepturile animalelor din Marea Britanie Animal Aid, a fi vegan „este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru a ajuta la sfarsitul cruzimii animalelor”.