Ce trebuie sa stim despre dermatoscopie?
Dermatoscopia este o porcedura de diagnostic nedureroasa si neinvaziva, iar in randurile care urmeaza aveti posibilitatea de a descoperi cele mai importante informatii despre aceasta.
Asadar, dermatoscopia este o procedura de diagnostic dupa cum spuneam, neinvaziva si nedureroasa, care mai este cunoscuta si ca dermoscopie sau microscopie prin epiluminiscenta, si studiaza leziunile cutanate cu un dermatoscop, precum Dermlite DL200 hybrid dermatoscope.
In ceea ce priveste aceste dispozitive numite dermatoscoape, acestea pot fi traditionale sau moderne. Dermatoscoapele traditionale sunt alcatuite din componente precum: lupa, o sursa de lumina nepolarizata, o placa transparenta si un mediu lichid.
In ceea ce priveste dispozitivele moderne (dermatoscoape moderne), trebuie mentionat faptul ca acestea nu mai folosesc mediu lichid. Lumina polarizata se foloseste pentru anularea reflexiilor de la suprafata pielii.
De mentionat este faptul ca pentru o astfel de examinare nu aveti nevoie de pregatire speciala, cum ar fi in cazul diferitelor alte examinari. Cu toate acestea, dermatologul va recomanda ca inainte cu o zi de procedura, si in ziua respectiva, sa nu folositi creme pe zona care urmeaza sa fie examinata, si nici unguente.
Dermatologul va folosi un dermatoscop cum ar fi acest dispozitiv Dermalite DL200 hybrid dermatoscope, pentru a examina o regiune a pielii, si pentru a obtine imagini foarte bine detaliate. Este posibil ca dermatologul inainte de examinare, sa va aplice pe piele un gel sau un ulei, astfel incat sa obtina o calitate mai buna a imaginilor. De precizat este faptul ca procedura nu este nici invaziva si nici dureroasa (acest lucru l-am mentionat si in introducerea articolului).
Dermatoscoape
Dermatoscoapele pot fi analogice (traditionale) sau digitale (moderne), iar in continuare puteti afla pe scurt mai multe detalii despre aceste dispozitive.
In ceea ce priveste dermatoscopia analogica, aceasta este cunoscuta si ca ELM sau microscopie prin epiluminiscenta. In momentul in care dermatologul utilizeaza un dispozitiv analogic, acesta va folosi lentilele cu scopul de a vedea in mod amanuntit leziunile cutanate.
De precizat in ceea ce priveste dermatoscoapele analogice, este faptul ca alaturi de acestea, dermatologii pot sa foloseasca si un smartphone sau o camera digitala in scopuri clinice de imagistica, si pentru a urmari totodata leziunile in timp.
In ceea ce priveste dermatoscopia digitala care mai este cunoscuta ca videomicroscopie, DELM sau microscopie digitala, trebuie precizat ca dermatologii vor folosi un dermatoscop digital, care ii va oferi dermatologului posibilitatea de a descoperi leziunile cutanate atunci cand examineaza pacientul.
Beneficiile dermatoscopiei
Dermatoscopia este o tehnica non-invaziva si non-dureroasa, pe care dermatologii o folosesc cu scopul de a examina leziunile, structurile si modelele cutanate. Dermatologii pot identifica cu o mai mare precizie tipurile de leziuni ale pielii.
Acest lucru inseamna ca datorita utlizarii unui dispozitiv precum Dermlite DL200 hybrid dermatoscope, dermatologii reduc sansele de a fi necesare alte proceduri invazive si totodata costisitoare, cum ar fi inciziile si biopsiile.
In plus, pentru ca pacientii nu mai au nevoie de incizii si de biopsii, nu mai pot avea cicatrici si alte probleme posibile. Deci, dermatoscopia este o tehnica deosebit de eficienta. De aceea, este folosita pentru a detecta de exemplu cancerul de piele, melanomul malign, si creste vizibilitatea caracteristicilor specifice melanomului.
Cancerul de piele
Fara doar si poate, cel mai comun semn al cancerului de piele, este reprezentat de o regiune sau de o pata roz sau maro (anormala), sau de modificarea unei alunite. Cancerul de piele exista in diferite forme, dar cele mai des intalnite sunt:
- Melanom.
- Carninom cu celule scuamoase.
- Carcinom cu celule bazale.
Melanomul
In ceea ce priveste menanomul, acesta in cele mai multe cazuri procoaca modificari ale alunitelor.
De aceea, daca o alunita devine mai mare, daca isi schimba forma, daca isi schimba culoarea, daca este dureroasa sau provoaca senzatia de mancarime, daca are un contur dur sau neclar sau zimtat, atunci este nevoie de un control.
Aici, intervine dermatoscopia, pentru ca dermatologul poate folosi aceasta procedura pentru a vedea care sunt cauzele datorita carora, alunita a suferit modificari.
Carcinom cu celule scuamoase
- Un carcinom cu celule scuamoase poate prezenta urmatoarele semne:
- crestere asemanatoare unui neg.
- Leziuni deschise care supureaza, si care nu se mai vindeca.
- zona devine rosie, groasa si solzoasa, si poate prezenta cruste sau este posibil sa sangereze.
- zona care este crescuta, in anumite cazuri cu un centru inferior.
De-asemenea, cand apar asemenea probleme, trebuie ca pacientul sa aiba parte de o interventie precum dermoscopia.
Carcinom cu celule bazale
Carcinomul cu celule bazale se poate arata sub urmatoarele forme:
- Leziuni deschise care nu se mai vindeca.
- Pete roz care au margini ridicate is un centru inferior, in timp ce vasele de sange anormale pot sa se raspandeasca din pata precum spitele unei roti.
- Zone mici stralucitoare si perlate, rosii sau roz, dar care pot avea si zone negre, maro sau albastre.
- zona plata care este ferma, palida sau galbena, si care se aseamana cu o cicatrice.
- pata rosiatica pe piele, care poate provoca mancarime.
De-asemenea, aveti nevoie de o testare cu dermatoscopul, daca va confruntati cu astfel de simptome.