Stiati ca in ultimul timp, un numar din ce in ce mai mare de persoane fizice si persoane juridice aleg sa foloseasca energia regenerabila? Multe dintre persoanele fizice si juridice sunt interesate sa faca un bine mediului inconjurator, asa ca opteaza pentru energia electrica obtinuta direct de la soare.
Alte persoane insa, fie ele fizice sau juridice isi urmaresc interesul financiar, si stim cu totii ca dupa ce sunt montate panourile solare termice, costurile privind consumul de energie electrica in cele mai multe cazuri sunt 0.
Energia solara este deosebit de importanta in conditiile in care este gratuita, si este probabil singura energie care exista, si care nu se va termina niciodata. Din acest motiv, este foarte important sa cauati si dvs. o oferta panouri fotovoltaice in Bucuresti cat mai atractiva, si sa va instalati panouri solare fotovoltaice.
Exista mai multe tipuri de panouri solare fotovoltaice, asa ca este foarte important sa aflati cateva detalii pe scurt despre fiecare in parte, pentru a stii care este cea mai potrivita optiune pentru necesitatile dvs.
- Panouri solare fotovoltaice monocristaline
Procesul de fabricare al acestui tip de panouri, necesita utilizarea unei celule monocristaline, care de fapt este un cristal pur de siliciu. Panourile fotovoltaice monocristaline pot fi cu usurinta recunoscute, dat fiind faptul ca nu puteti vedea spatiu liber intre celulele care alcatuiesc panoul, in comparatie cu celulele care alcatuiesc un panou policristalin.
Panourile solare fotovoltaice monocristaline au unele avantaje foarte importante, iar aici mentionam in primul rand faptul ca transforma energia solara in energie electrica, cu o eficienta foarte mare comparativ cu alte panouri care exista pe piata.
Aceste panouri sunt atat de eficiente datorita puritatii siliciului pe care il contin, dar si datorita faptului ca nu exista pierderi ale electronilor in bucatile de cristal, precum in cazul panourilor fotovoltaice policristaline.
In ceea ce priveste eficienta medie a unui astfel de panou solar fotovoltaic, aceasta este clasata undeva intre 15 si 20%. Aceste panouri ofera mai multa energie cu de pana la patru ori, in comparatie cu panourile din film subtire, necesita putin spatiu pe acoperis. Mentionam faptul ca durata lor de viata este cuprinsa intre 25 si 30 de ani.
In comparatie cu panourile fotovoltaice policristaline, trebuie mentionat faptul ca aceste panouri monocristaline sunt mai eficiente si mai performante, in aceleasi conditii de iluminare.
Cu toate acestea insa, panourile fotovoltaice monocristaline au dezavantajul de a fi mai sensibile la temperaturi ridicate decat cele policristaline.
- Panouri solare fotovoltaice policristaline
Cea mai importanta diferenta dintre aceste doua categorii de panouri solare fotovoltaice, este ca panourile policristaline contin siliciu brut care este topit iar apoi turnat intr-o matrita patrata care apoi este racita si taiata in bucati patrate.
Panourile solare fotovoltaice policristaline sunt fabricate intr-un mod mai simplu decat cele monocristaline, iar din acest motiv au si pretul mai mic comparativ cu cele monocristaline.
Panourile policristaline nu ocupa mult spatiu pe acoperis, sunt usor de intretinut si de inlocuit daca este cazul, iar durata lor de viata este de cel putin 25 de ani. Datorita acestor aspecte, pentru familiile care au venituri lunare mici, acestea sunt cea mai potrivita alegere.
In ceea ce priveste eficienta insa, aceasta este usor scazuta in comparatie cu eficienta panourilor monocristaline. De-asemenea, sunt si ele destul de fragile, iar daca sunt lovite se pot sparge.
- Panouri solare fotovoltaice Thin Film
Cand spunem panouri solare Thin Flim, spunem panouri solare fotovoltaice cu film subtire, care sunt flexibile si versatile, si pot fi aplicate in diferite aplicatii. Acestea au aspectul omogen si ies in evidenta, dat fiind faptul ca se pot integra cu usurinta in acoperis.
Un alt avantaj major al panourilor solare fotovoltaice cu film subtire este acela ca nu sunt afectate de temperaturile ridicate.
In ceea ce priveste dezavantajele acestor panouri cu film subtire, amintim eficienta lor care este de doar 7 – 10 % in ceea ce priveste conversia energiei solare in energie electrica. In plus, au fost semnalate cazuri in care astfel de panouri au avut randamentul scazut la scurt timp de la instalare.
Datorita performantelor scazute, aceste panouri au nevoie de un spatiu de instalare mai mare de cel putin doua ori, pentru a capta aceiasi cantitate de enrgie precum panourile mono si policristaline.
- Panouri solare fotovoltaice amorfe
Acestea sunt considerate a fi versiunea imbunatatita a panourilor cu film subtire. Aceste panouri sunt foarte flexibile, sunt foarte rezistente la caldura de-asemenea, iar anumite astfel de panouri sunt create prin diferite tehnologii care permit valorificarea energiei electrice chiar si in conditiile meteo nefavorabile. Mai exact, unele panouri amorfe produc energie electrica si in conditii de umbra.
Cu toate acestea insa, panourile fotovoltaice amorfe tot nu sunt la fel de eficiente precum panourile monocristaline si policristaline, motiv pentru care nu se bucura de un la fel de mare succes precum cele doua categorii de panouri amintite anterior.
Facebook Comments