Ce este terapia prin arta?
Utilizarea metodelor artistice pentru a trata tulburarile psihologice si pentru a imbunatati sanatatea mintala este cunoscuta sub denumirea de terapie prin arta. Terapia prin arta este o tehnica bazata pe ideea ca expresia creativa poate favoriza vindecarea si bunastarea mentala. Astfel ca, oamenii s-au bazat pe arte pentru comunicare, auto-exprimare si vindecare de mii de ani.
Totusi, pentru a putea obtine rezultatele potriivte, trebuie sa cunsoti si faptul ca intotdeauna un psiholog va putea face diferenta in drumul tau spre autocunoastere. Asadar, daca doresti sa iei parte la o sesiune de terapie prin arta, tot ceea ce trebuie sa faci este sa apelezi la Simona Constantin – psiholog Bucuresti pentru a putea sa vezi ceea ce implica cu adevarat o astfel de terapie. In acest mod, toate persoanele care doresc sa ia parte la o terapie prin arta, la finalul sesiunii vor putea fi sigure daca vor sa vontinue sau nu un astfel de proces.
Este important de mentionat faptul ca anumite tipuri de terapii sunt mult mai potrivite pentr anumite tipuri de oameni. In timp ce anumite persaone prefera sa se exprime verbal, altele doresc sa se exprime artistic.
Tipuri de terapii
Terapia prin arta nu este singurul tip de arta creativa folosita in tratamentul bolilor mintale. Alte tipuri de terapii creative includ:
- Terapie prin dans
- Dramaterapie
- Terapie expresiva
- Muzioterapia
- Terapia scrisului
Tehnici
Scopul terapiei prin arta este de a utiliza procesul creativ pentru a-i ajuta pe oameni sa exploreze domeniile creative si, facand acest lucru, sa gaseasca noi modalitati de a obtine o perspectiva personala si de a dezvolta noi abilitati de adaptare.
Crearea sau aprecierea artei este folosita pentru a ajuta oamenii sa isi exploreze emotiile, sa se dezvolte, sa faca fata stresului, sa creasca stima de sine si sa isi dezvolte abilitatile sociale.
Tehnicile utilizate in terapia prin arta pot include:
- Colaj
- Colorare
- Mazgalirea
- Desen
- Pictura cu degetele
- Pictura
- Fotografie
- Sculptura
- Olaritul
Pe masura ce arta este creata, fiecare va putea sa isi analizeze ceea ce au facut si cum ii face sa se simta. Prin explorarea artei lor, oamenii pot sa gaseasca teme si conflicte care le pot afecta gandurile, emotiile si comportamentele.
La ce poate ajuta terapia prin arta
Terapia prin arta poate fi folosita pentru a trata o gama larga de tulburari mintale si afectiuni psihologice. In multe cazuri, poate fi utilizat impreuna cu alte tehnici de psihoterapie, cum ar fi terapia de grup sau terapia cognitiv-comportamentala (CBT).
Unele afectiuni care pot fi vindecate cu ajutorul terapiei prin arta se numara:
- Anxietate
- Depresie
- Tulburari de alimentatie
- Dificultati emotionale
- Probleme familiale sau relationale
- Conditii medicale
- Simptome psihologice asociate cu alte probleme medicale
- Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD)
- Probleme psihosociale
- Stres
- Tulburarile cauzate de consumul de substante
Beneficiile terapiei prin arta
Potrivit ultimelor studii, mai putin de o ora de activitate creativa va poate reduce stresul si poate avea un efect pozitiv asupra sanatatii mintale. Un terapeut in arta poate folosi o varietate de tehnici artistice, inclusiv desen, pictura, sculptura si colaj, in asa masura incat tu sa te poti simti din nou bine. De altfel, anumite persoane, precum cele care au suferit traume emotionale, violenta fizica, abuz domestic, anxietate, depresie si alte probleme psihologice, se pot exprima mult mai clar prin intermediul artei.
Printre situatiile care ar putea utiliza terapia prin arta se numara:
- Adultii care se confrunta cu stres sever
- Copiii care se confrunta cu probleme comportamentale sau sociale la scoala sau acasa
- Copii sau adulti care au trait un eveniment traumatizant
- Copii cu dificultati de invatare
- Persoane care traiesc cu o leziune cerebrala
- Persoanele care se confrunta cu probleme de sanatate mintala
Lucruri de luat in considerare
In cazul in care tu sau cineva drag va ganditi sa apelati la terapia prin arta, exista cateva conceptii gresite si pe care ar trebui sa le cunosti.
- Nu trebuie sa ai un simt artistic
Oamenii nu trebuie sa aiba abilitati artistice sau talent special pentru a participa la terapia prin arta, iar oamenii de toate varstele, inclusiv copiii, adolescentii si adultii pot beneficia de aceasta forma de terapie. Unele cercetari sugereaza ca doar prezenta artei poate juca un rol in stimularea sanatatii mintale.
Un studiu din 2017 a constatat ca arta expusa in spitale a contribuit la crearea unui mediu in care pacientii se simteau in siguranta. De asemenea, a jucat un rol in imbunatatirea socializarii si mentinerea unei identitati in afara spitalului.
- Nu este acelasi lucru cu un curs de arta
Oamenii se intreaba adesea cum difera o sesiune de arta terapie de un curs de arta. In cazul in care un curs de arta se concentreaza pe predarea tehnicii sau pe crearea unui produs finit specific, terapia prin arta este mai mult despre a-i lasa pe clienti sa se concentreze asupra lor si a modului in care acestia se simt.