Ce este repatrierea funerara?

Ce este repatrierea funerara?

Ce este repatrierea funerara

Repatrierea funerara este procesul prin care ramasitele unei persoane sunt mutate in tara lor de origine. De exemplu, daca un italian moare intr-o alta tara, familia sa va solicita repatrierea cadavrului care urmeaza sa fie voalat si ingropat in Italia. Vezi aici repatriere decedati Italia.

In aceste cazuri, doar casele funerare sunt responsabile pentru acordarea intregului sprijin posibil familiilor defunctului, prin legatura pe care o intretin cu ambasada tarii in care s-a produs decesul, cu companiile aeriene si cu ofiterii criminalisti care vor inspecta cadavrul.

Atunci cand o persoana draga moare in afara tarii de resedinta sau de origine, apar ingrijorari, confuzii si complicatii in jurul transferului corpului, in special in comunitatile de migranti.

Trebuie avut in vedere faptul ca in aceasta situatie singura optiune viabila pentru returnarea ramasitelor decedatului va fi repatrierea, proces necunoscut astazi de multi, dar ca in cadrul acestui articol informativ vom explica despre ce este vorba si cum este procesat.

Pasi pentru repatrierea unui cadavru

Procedurile si procedurile de mutare a unui organism din strainatate depind de reglementarile stabilite de tara in care s-a produs decesul. In general, casele funerare care insotesc familiile in timpul acestui proces sunt responsabile pentru accelerarea acestuia, dar exista momente in care va depinde doar de autorizatiile furnizate de agentiile externe.

  1. Informati autoritatile: primul lucru ar trebui sa fie sa contactati autoritatile locale din orasul in care s-a produs decesul si sa raportati situatia pentru a inregistra decesul. Ambasadele ajuta de obicei in timpul procesului.
  2. Dispunerea documentatiei: pentru a solicita intoarcerea corpului unui defunct in tara de origine, trebuie organizata toata documentatia: certificat de deces, permisiunea de a transfera cadavrul, notificarea medicului legist din tara in care a decedat persoana si pasaportul defunctului.
  3. Transferul corpului in tara de origine: cel mai frecvent este de a muta corpul dintr-un avion, dar exista, de obicei, cazuri in care se face si prin calatorii rutiere sau cu barca. Amintiti-va ca pentru acest proces imbalsamarea este obligatorie.
  4. Sosirea cadavrului: atunci cand ramasitele defunctului ajung in orasul in care i se va da sfanta inmormantare, transferul sau de la aeroport la morga trebuie aranjat, de obicei transportul cadavrului este cu ambulanta si, in anumite cazuri, intr-o audiere.
  5. Autopsie sau ancheta?: cand cadavrul ajunge la morga, trebuie sa predati documentele medicului legist, pe care trebuie sa verificati daca acestea sunt traduse in limba tarii in care se afla. Dupa revizuirea documentelor, medicul legist va decide daca este necesara o ancheta a politiei sau daca este suficienta o autopsie.
  6. Planificati-va ultima revedere: De obicei, casele funerare care va ajuta in procesul de mutare a corpului la nivel international va ofera, de asemenea, optiunea de a aduce un omagiu corpului, indiferent daca acesta va fi ingropat sau incinerat.
  7. Retine ca unele transferuri pot fi efectuate in 2 zile, iar altele, datorita reglementarilor internationale, pot dura mai mult de 15 zile. In acest sens, modul in care are loc moartea, fie ca este vorba de moarte naturala sau de omucidere, intarzie, de asemenea, aceasta procedura.

 

Cat costa repatrierea unui corp?

Costul repatrierii unui cadavru va depinde de distanta dintre tara de deces si tara de origine in care va fi transferat cadavrul.

In plus, in cazul in care persoana care a murit a fost in calatorie de vacanta sau de afaceri, este necesar sa se verifice daca acestea au avut asigurare internationala de calatorie, care a inclus acoperire pentru repatriere. In acest caz, procesul va fi mai putin costisitor.

Exista, de asemenea, exceptii in cazul in care Ministerul Afacerilor Externe ofera ajutor familiei defunctului.

Procedura de transfer al corpului neinsufletit

Acum ca am definit conceptul de repatriere, vom vorbi despre procesul de solicitare si realizare a acestuia.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa intrebati casa funerara corespunzatoare care se afla in orasul de destinatie pentru informatii despre transferurile funerare. Personalul acestei institutii va va ajuta sa adunati si sa completati toata documentatia necesara pentru a o solicita.

Trebuie remarcat faptul ca pentru aceasta va trebui sa contactati o agentie specializata in acest tip de proceduri, deoarece acestea nu sunt de obicei simple. Casa funerara se va ocupa de intregul proces care poate dura pana la cateva zile.

Documentatia utila va fi dupa cum urmeaza:

  • Cerere de repatriere completata de familia defunctului.
  • Pasaportul original al persoanei decedate.
  • certificate medicale de deces si alte cinci certificate de deces.
  • Documentul original al licentei de inmormantare.
  • Actul de imbalsamare in cazul in care transferul se face cu avionul.
  • Scrisoare consulara.

S-ar putea sa va simtiti coplesiti de toata aceasta cantitate de raportare necesara. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca vor exista documente pe care familia trebuie sa le completeze, dar marea majoritate este colectata in timpul procesului de gestionare in comun intre agentie si casa funerara.

Facebook Comments