Ce este aurul coloidal?
Aurul coloidal este o substanta coloidala a nanoparticulelor de aur dintr-un fluid, iar de cele mai multe ori se gaseste in apa. Coloidul este de obicei de culoare rosie intensa (in special particulele sferice mai mici de 100 nm) sau albastru / violet (particule sferice mai mari).
Datorita proprietatilor lor optice, electronice si de recunoastere moleculara, nanoparticulele de aur reprezinta subiectul unor cercetari substantiale, cu multe aplicatii potentiale intr-o mare varietate de domenii, inclusiv microscopie, electronica, nanotehnologie, stiinta materialelor si biomedicina. Pentru mai multe informatii puteti accesa SpinMag.
Proprietatile nanoparticulelor de aur coloidale depind in mare masura de dimensiunea si forma lor. De exemplu, particulele asemanatoare tijelor au varful de absorbtie atat transversal cat si longitudinal, iar anizotropia formei afecteaza auto-asamblarea lor.
- Proprietati fizice
Optica
Aurul coloidal a fost folosit de artistii secolelor trecute datorita efectului vizual produs in urma interactiunii nanoparticulelor de aur cu lumina vizibila. Nanoparticulele absorb si imprastie lumina rezultand culori care variaza de la rosu vibrant la albastru, pana la negru si in cele din urma la alb imaculat.
Toate aceste culori sunt emise in functie de dimensiunea particulelor, forma, indicele de refractie local si starea de agregare. Aceste culori apar datorita fenomenului numit rezonanta plasmonica de suprafata localizata (LSPR), in care electronii de conducere de pe suprafata nanoparticulelor oscileaza in rezonanta cu lumina
Efectul marimii
Ca regula generala, lungimea de unda a luminii absorbite creste in functie de cresterea dimensiunii nano-particulelor. De exemplu, nano-particulele de aur pseudo-sferice cu diametrul de 30 nm au o absorbtie maxima LSPR la 530 nm.
Efectul indicelui local de refractie
Modificarile culorii aparente a unei solutii cu nanoparticule de aur pot fi cauzate si de mediul in care aurul coloidal se afla. Proprietatile optice ale nanoparticulelor de aur depind de indicele de refractie din apropierea suprafetei nanoparticulelor, deci ambele molecule atasate direct pe suprafata nanoparticulelor si / sau solventul nanoparticulelor, pot influenta caracteristicile optice observate.
Pe masura ce indicele de refractie din apropierea suprafetei de aur creste, NP LSPR va avea lungimi de unda mai mari.
Efectul agregarii
Cand nanoparticulele de aur se agrega, proprietatile optice ale particulelor se schimba, deoarece dimensiunea, forma si mediul dielectric al particulelor se schimba.
Cercetare medicala
Aurul coloidal si diferiti derivati ai acestuia au fost de mult timp printre cele mai utilizate substante pentru antigeni in microscopia electronica biologica. Particulele de aur coloidal pot fi atasate la multe sonde biologice traditionale, cum ar fi anticorpii, lectinele, superantigenele, glicanii, acizii nucleici, si receptorii.
Particulele de diferite dimensiuni se disting cu usurinta in micrografiile electronice, permitand experimente simultane de etichetare multipla. In plus fata de sondele biologice, nanoparticulele de aur pot fi transferate pe diferite suprafete minerale, cum ar fi mica, monocristalul de siliciu si aurul plat atomic (III), pentru a fi observate la microscop.
In zilele de astazi aurul coloidal este folosind in mai multe industrii. Nu doar in cea farmaceutica si medicala, cat si in cosmetica. Mai multe branduri au lansat creme, serumuri de noapte si diferite masti care contin aceasta substanta. De altfel, cumparatorii sunt incantati de rezultatele obtinute.