Vanilia se numara printre condimentele cele mai utilizate, dar scumpe din lume. Aroma sa placuta si gustul dulce unic au fost apreciate de secole. Aceasta este utilizata in principal in cofetarie, desi se gaseste si in industria cosmetica. Vrei sa afli mai multe despre acest condiment uimitor? Afla despre utilizarile vaniliei aromate.
Vanilia aromatica provine din America de Sud si Centrala tropicala. Traditiile utilizarii sale dateaza din civilizatia azteca, in care condimentul functiona ca unul dintre mijloacele de plata. S-au adus bastoane de vanilie in Europa prin intermediul cuceritorilor spanioli. Aceasta materie prima a devenit foarte repede o marfa de lux dorita.
Probabil ca vanilia a aparut pe Vechiul Continent cu cazul lui Hernan Cortez, care a fost servit de azteci cu bautura lor regala numita Tlilxochitl. Cuceritorul Mexicului a fost atat de fermecat de aroma si gustul specialitatii, incat a decis imediat sa afle secretul unicitatii sale. S-a dovedit ca bautura era condimentata cu vanilie, necunoscuta in Europa. Astazi, acest condiment este extrem de populara cofetarie.
Utilizarea vaniliei in bucatarie
In primul rand, vanilia este un plus foarte valoros pentru mancarurile dulci. Chiar si o cantitate mica de aroma, extrasa din bastoanele de vanilie, dau un gust si o aroma unica numeroaselor deserturi. Se potriveste foarte bine cu ciocolata, asa ca merita sa o adaugi, de exemplu, in bauturi calde pe baza acestui produs.
Vanilia poate fi folosita si pentru condimentarea produselor coapte de casa – este perfecta pentru prajiturile cu drojdie (de exemplu, pasca de Pasti), branzeturi, torturi, biscuiti etc. Cu siguranta, vanilia ar trebui adaugata diferitelor tipuri de creme dulci si inghetate. In cafea, ceaiurile si lichiorurile alcoolice este foarte des folosita ca mirodenie.
Bastoanele de vanilie se potrivesc bine si cu deserturile din fructe. In artele culinare, nu sunt folosite doar fructele taratorului exotic, ci si pulberile, uleiurile si asa-numitul zahar vanilat.
La ce merita sa adaugi vanilie?
Exista numeroase preparate in care vanilie isi dovedeste din pic eficienta si adauga o aroma cu totul speciala. Printre acestea, pot fi enumerate:
- Torturi
- Inghetata cu vanilie
- Crema de vanilie, folosita in special pentru una dintre prajiturile preferate ale romanilor, cremsnitul. Modul de preparate este extrem de simplu, tot ceea ce trebuie sa faci este sa pregatesti crema cu care vei umple acele foi de cremsnit Boromir . Si gata! Poti oferi familiei tale o prajitura delicioasa si cremoasa.
- Briose
- Gogosi
- Cheesecake de Craciun sau pasca de Pasti
- Cafea / ceai
- Panna Cotta
- Tiramisu
Alte utilizari ale vaniliei
Vanilia are, de asemenea, mai multe proprietati fara legatura cu artele culinare. Printre altele, se crede ca acest condiment are un efect stimulator. Compusii chimici continuti in fructele uscate ale plantei – glicozida vanilinica si glicozida alcoolului vanilat – sunt responsabili pentru acest lucru.
Foarte important, vanilia adauga energie corpului tau, dar nu are proprietati narcotice sau captivante. In plus, s-a demonstrat ca condimentul intarzie procesul de imbatranire, imbunatateste circulatia sangelui si calmeaza indigestia.
Este foarte des utilizat in industria cosmetica – vanilia se adauga la creme, parfumuri, sapunuri, lotiuni etc. In plus, condimentul e utilizat pentru a adauga aroma diverse produse din tutun – trabucuri sau chiar tigari.
Stiai ca?
Numele condimentului a fost folosit pentru prima data in 1658 de Willem Piso. Initial insemna „pastai”.
In prezent, se gasesc diferite soiuri de vanilie. Soiul mexican este cel mai apreciat. In plus, sunt apreciate vanilia Bourbon, ceva mai intunecata si vanilia maur mai deschisa.
Invelisul caracteristic de pe pastai de vanilie este format din cristale numite „givre”. Acestea emit aroma caracteristica condimentului in procesul de fermentare.
Facebook Comments