Psihologia culorilor: cum îmbunătățesc culorile învățarea
Culorile pot avea un impact major asupra modului în care elevii performează în clasă, rămân concentrați și păstrează informațiile. Albastrul și verdele pot fi liniștitoare, roșul și portocaliul pot crește productivitatea, iar culorile neutre mențin concentrarea.
Pentru educatorii curioși despre modul în care culorile pot ajuta la crearea unui mediu de clasă mai eficient, acest articol este perfect. Grant Larson Productions (GLP) evidențiază modul în care culorile poate îmbunătăți memoria, menține atenția elevilor și îi poate ajuta pe cei cu nevoi speciale, precum și modul în care profesorii pot încorpora anumite culori în lecțiile lor.
Culorile poate îmbunătăți memoria
Culorile joacă un rol vital atunci când vine vorba de memoria elevului și de forma de testare. Într-un studiu publicat în Journal of Experimental Psychology, subiecții cărora li s-au prezentat imagini color au avut rezultate cu 5 până la 10% mai bune la testele de memorie decât colegii lor cărora li s-au prezentat imagini alb-negru. Deși acest lucru poate să nu pară important, într-un cadru școlar, îmbunătățirea cu 10% este o diferență completă de notă.
În mod interesant, cercetările din psihologie experimentală au arătat, de asemenea, că performanța elevilor scade atunci când imaginile sunt prezentate color și testate alb-negru și invers. Această constatare sugerează că consistența culorilor în sălile de clasă este esențială. De exemplu, dacă folosiți diagrame colorate pentru a învăța elevii diferitele părți ale plantelor și apoi creați un test care utilizează diagrame alb-negru, notele elevilor pot avea de suferit.
Culorile pot atrage atenția elevilor
Într-o lume plină de iPad-uri, smartphone-uri și televizoare HD, elementele alb-negru nu sunt la fel de atractive vizual ca cele multicolore. Un studiu numit Color for Impact a constatat că reclamele color au fost citite cu 42% mai des decât aceleași reclame alb-negru. Un alt studiu care a testat efectul culorii asupra atenției cititorilor a constatat că culoarea poate crește numărul de cititori cu 40%.
Culorile ajută elevii cu nevoi speciale
Între 5% și 20% dintre școlari (în funcție de severitate) experimentează stres vizual în timp ce citesc. Acest stres vizual poate provoca disconfort fizic și dureri de cap și poate reduce viteza de citire.
Cu toate acestea, cercetările au arătat că suprapunerile de text colorate pot îmbunătăți viteza de citire și confortul pentru aceste grupuri dezavantajate.În plus, cercetările publicate în Journal of Autism and Developmental Disabilities raportează că atunci când elevii cu autism citesc folosind suprapuneri colorate, citesc cu 35% mai repede.
Culorile promovează un mediu pozitiv
Stimularea vizuală prin culori este esențială pentru un mediu de învățare pozitiv. Studiile au arătat că sălile de clasă și spațiile de studiu monotone pot crea sentimente de anxietate și stres. În plus, lipsa culorii poate duce la neliniște, reacții emoționale excesive, dificultăți de concentrare și un sentiment de iritare.
De ce sunt importante culorile pentru o învățare mai ușoară?
Un studiu recent a arătat cum culorile ne ajută să ne amintim anumite informații prin îmbunătățirea concentrării. Pur și simplu, culoarea îi face pe elevi mai atenți. Cu cât elevii acordă mai multă atenție stimulilor specifici, cu atât sunt mai mari șansele de a-și aminti acei stimuli.
Ce culoare este cea mai bună pentru studiu?
Există un motiv pentru care oamenilor le place să folosească galben pentru a evidenția informații importante și de ce semnele de avertizare sunt roșii. Potrivit cercetărilor, culorile mai calde precum portocaliul, roșul și galbenul sunt mai eficiente în a atrage atenția.