Otel: clasificare si procese de productie

Otel: clasificare si procese de productie

Otel: clasificare si procese de productie

Termenul „fier” desemneaza metalul pur, ceea ce se gaseste la Adf Metal Concept, adica elementul chimic marcat cu simbolul Fe, dar este folosit si pentru a indica metalul aproape pur, adica cel care contine procente foarte mici (cel mult 0,05%) de carbon, care nu-i modifica in mod semnificativ caracteristicile.

Cu toate acestea, termenul se refera adesea, in mod generic, la otelul extra-moale (care contine mai putin de 0,15% carbon) sau la otelul moale (care contine intre 0,15% si 0,25% carbon), in expresii precum fier forjat, fier forjat, fier galvanizat, sarma de fier, tija de fier etc. Propriu-zis, „aliajele fier-carbon” sunt otelurile (care contin pana la 1,9% carbon) si fontele (care contin mai mult de 1,9% carbon).

Un produs siderurgic este definit ca o stare intermediara intre otel si fonta. Pe de alta parte, „feroaliajele” sunt aliaje speciale de fier, care nu au o utilizare autonoma, ci sunt pregatite pentru a fi utilizate la fabricarea otelurilor speciale si a fontelor; ele contin in general un procent foarte scazut de carbon (de la 0,1% la 1%), cu o prezenta masiva (care poate depasi 80%) a altor elemente: aliaje de fier-mangan, fier-siliciu, fier-crom, silico-crom, silico-mangan- aluminiu etc.

Productia de otel ieri si astazi

Cel mai primitiv tip de cuptor de otel era o simpla groapa sapata in stanca, in care arderea carbunelui era alimentata de aerul suflat de burdufuri actionate manual, la adapostul unei placi de piatra.

Tipuri de otel

Otelul poate fi impartit in patru categorii principale:

  • Otel carbon
  • Otel inoxidabil
  • Otel pentru scule
  • Oteluri cu carbon

Otelurile cu carbon sunt cele mai raspandite, reprezentand 90% din productia totala, dar si cele mai putin valoroase. Acest tip de otel cu aspect plictisitor are caracteristici tehnice care il fac maleabil si usor de prelucrat, dar si foarte sensibil la coroziune si la temperaturi ridicate si scazute.

Cu toate acestea, este un otel remarcabil de rezistent, utilizat pentru fabricarea unor articole precum cutite, cabluri de inalta tensiune, piese auto si altele asemenea.

Oteluri cu aliaje

Acest tip de otel se caracterizeaza prin amestecul de diferite metale, cum ar fi manganul, siliciul, nichelul, cromul, titanul, cuprul si aluminiul, dozate si adaugate in functie de caracteristicile tehnice si mecanice care trebuie conferite. Utilizarea lor este necesara in ingineria mecanica si pentru constructia de conducte.

Otel inoxidabil

Otelul inoxidabil este un material cu aspect lustruit, foarte rezistent la oxidare datorita continutului sau de 10-20% crom. Otelurile inoxidabile sunt impartite in martensitice, feritice si austenitice si pot fi utilizate pentru produse chirurgicale, casnice, argintarie si ca placare exterioara pentru cladiri comerciale si industriale.

Otel pentru scule

Otelurile pentru scule sunt obtinute prin incorporarea in amestec a tungstenului, molibdenului, cobaltului si vanadiului in cantitati variabile pentru a le creste rezistenta la caldura si durabilitatea. Acestea sunt potrivite pentru operatiuni de prelucrare, cum ar fi taierea si gaurirea, si pot fi clasificate in functie de forma lor si de aplicatiile aferente:

  • Produsele lungi sau tubulare includ barele, sinele, cablurile, unghiurile, tevile si grinzile si sunt utilizate in mod obisnuit in sectorul auto si in constructii.
  • Produsele plate includ placi, foi, bobine si benzi si sunt utilizate in principal in piese auto, aparate de uz casnic, ambalaje, constructii navale si constructii.

Cum se aleg materialele de constructii corect?

Alegerea unor produse care sa va serveasca bine, pe termen lung, nu numai ca va va economisi bani, ci si timp pretios. Costul materialului este crucial, deoarece, in cele din urma, va va proteja cladirea chiar si dupa inchidere.

Clima

Un alt aspect substantial al selectiei materialelor de constructie este clima. Factorii determinanti precum nivelul mediu de caldura sau frig in timpul anului, cantitatea de lumina naturala, precipitatiile sau zapada si ventilatia necesara in zona sunt puncte critice de luat in considerare. Cand climatul este introdus in imagine, caracteristica materialelor ar trebui sa evolueze si sa ajute sa raspunda la vreme in orice moment al anului.

Durabilitate

Unele materiale de constructie servesc mai mult timp si sunt mai sensibile la umiditate, coroziune si alte conditii de mediu si externe. Determinand cel mai potrivit material in functie de clima, va puteti asigura ca acestea sunt de lunga durata. De asemenea, este esential sa consultati experti atunci cand selectati materiale de constructie care ar raspunde cel mai bine la conditiile climatice.

Unele materiale degenereaza destul de repede, mai ales in zonele umede. Materialele de constructie selectate trebuie sa aiba rezistenta si durabilitatea necesare pentru o anumita locatie si starea in care va fi utilizata.

Prin urmare, se incurajeaza obtinerea de materiale care necesita putina intretinere si inlocuire rar, astfel incat sa poata rezista pe toata durata de viata a cladirii, oferind astfel locuitorilor beneficii maxime.

Disponibilitate

Se recomanda sa achizitionati materiale de constructie usor disponibile, deoarece acest factor va determina, de asemenea, costul si timpul total pentru instalare. Materialele obtinute din locuri indepartate, uneori internationale, sunt mai greu de transportat si implica un cost de transport costisitor.

Nu doar bugetul tau va avea de suferit, ci si programarea proiectelor de constructii. Cautati materiale care sunt disponibile la nivel local, astfel incat sa puteti economisi timp de transport si costuri de transport.

Facebook Comments