Ingrijire la domiciliu vs azil de batrani: care este cel mai potrivit pentru familia ta?
Stiai ca aproape 70% dintre romanii care implinesc varsta de 65 de ani vor fi, la un moment dat in viata lor, in imposibilitatea de a avea grija de ei insisi?
Daca ai parinti in varsta, este probabil foarte important pentru tine ca acestia sa primeasca cea mai buna ingrijire posibila.
Multe familii se confrunta cu aceeasi enigma. Ingrijire la domiciliu vs azil de batrani: care este potrivit pentru parintii tai?
Sa aruncam o privire la avantajele plasarii parintilor in varsta intr-un camin de batrani Senior Center, precum si la avantajele ingrijirii la domiciliu pentru persoanele in varsta.
Avantajele caselor de batrani
Cand o persoana in varsta nu mai este capabila sa aiba grija de ea insasi, copiii acesteia ar putea lua in considerare plasarea intr-un azil de batrani. Sa aruncam o privire asupra avantajelor unui camin de batrani.
Beneficiile azilului de batrani
Caminele de batrani sunt dotate cu personal medical nonstop. Aceasta inseamna ca daca persoana iubita are nevoie de asistenta medicala 24/7, va primi intotdeauna ajutorul de care are nevoie. Personalul din casele de batrani poate indeplini atat functii medicale, cat si non-medicale.
Un alt beneficiu al caselor de batrani este ca acestea tind sa fie destul de sigure. Daca parintii tai au dementa sau boala Alzheimer si au tendinta de a rataci, acest lucru te poate ajuta sa te asiguri ca raman in siguranta.
La un azil de batrani, parintii tai in varsta vor avea oportunitati sociale pe care altfel nu le-ar avea. Inconjurati de colegi din aceeasi grupa de varsta, unii rezidenti considera ca este placut sa aiba oameni de varsta lor cu care sa vorbeasca. Este obisnuit ca oamenii sa se simta din ce in ce mai izolati pe masura ce imbatranesc, asa ca acesta este un plus.
Beneficiile ingrijirii la domiciliu
O alternativa azilului de batrani este ingrijirea la domiciliu. Sa aruncam o privire la avantajele parintilor in varsta care traiesc in propria casa si primesc ingrijire la domiciliu.
Unul dintre cele mai evidente beneficii ale primirii de ingrijire la domiciliu este ca persoanele pot ramane in propriile case. Majoritatea persoanelor in varsta ar alege sa ramana in propria casa daca ar avea optiunea si le poate fi dificil sa faca o miscare mare atat de tarziu in viata.
Locuirea in propria lor casa ofera persoanelor in varsta posibilitatea de a „imbatrani la locul lor”. Ei nu sunt indepartati din reteaua lor sociala, din rutine si din mediul lor normal. Acest lucru duce, in general, la a te simti mai fericit si mai in siguranta, ceea ce este benefic pentru sanatatea mentala si fizica.
A fi intr-un mediu familiar poate fi deosebit de important pentru persoanele cu dementa sau boala Alzheimer. Intr-un loc pe care il cunosc si il recunosc, se pot simti mai calmi si ca si cum ar avea un mare sentiment de control. Orice batran ar putea considera stresanta mutarea intr-un loc nou, dar poate fi deosebit de nelinistitor pentru o persoana cu dementa.
Cum se evalueaza starea psihica a varstnicilor?
Cel putin, medicul ar trebui sa verifice elementele vitale (tensiunea arteriala si pulsul) si ar trebui, de asemenea, sa finalizeze o evaluare neurologica de baza, inclusiv o observare a mersului, echilibrului si coordonarii persoanei.
Scopul examenului fizic este de a cauta semne fizice care pot corespunde cauzelor deficientei cognitive sau care pot avea legatura cu alte simptome ale pacientului sau familiei.
Evaluarea „orientarii” inseamna verificarea pentru a vedea daca pacientul stie lucruri precum ziua, data, luna, anul si unde se afla. De asemenea, ar trebui facute unele teste la birou, pentru a verifica si documenta memoria si abilitatile de gandire ale persoanei in varsta. Probabil cel mai scurt test bine validat este Mini-Cog, care implica o rechemare a trei elemente si o retragere a ceasului. Un test cognitiv mai detaliat la birou, care poate fi facut in asistenta medicala primara este testul MOCA (Montreal Cognitive Assessment Test). Acest test dureaza 10-20 de minute pentru a-l administra, asa ca adesea necesita programarea unei vizite separate.
In cele mai multe cazuri, va fi potrivit ca medicul sa comande analize de sange, pentru a verifica problemele comune de sanatate care pot cauza sau agrava tulburari cognitive.
De asemenea, pot fi comandate teste suplimentare, cum ar fi hemoleucograma completa, in functie de istoricul medical anterior al persoanei, simptomele actuale si factorii de risc. Pentru mai multe despre testele care sunt adesea comandate la adultii in varsta, consultati medicul care se ocupa de persoana in cauza. In ceea ce priveste imagistica creierului, unele recomandari ale expertilor indica faptul ca toti ar trebui sa le faca, iar alte recomandari sugereaza ca trebuie facute selectiv.
In cele mai multe cazuri, imagistica cerebrala dezvaluie constatari nespecifice, cum ar fi semne de boala a vaselor mici cerebrale si poate o atrofie usoara a creierului. Acestea sunt constatari comune la multi adulti in varsta si tind sa aiba o corelatie variabila cu simptomele. Cele mai multe cauze de afectarea cognitiva nu poate fi exclusa sau exclusa definitiv de imagistica cerebrala.