Romul este un lichior distilat din subprodusele de zahar, de obicei sucul de zahar, siropul de trestie de zahar sau melasa, conform Ghidului Difford pentru consumatorii discernanti. Dupa ce Christopher Columb a fost introdus trestia de zahar in Caraibe, sclavii au fost principalii consumatori de melasa creata in timpul procesului de productie a zaharului.
Chiar si atunci, deseurile au fost atat de abundente, incat oamenii nu au stiut ce sa faca cu ele, pana cand cineva nu a avut in sfarsit ideea stralucitoare de a face alcool.
In momentul in care vine vorba despre rom modern, aceasta bautura alcoolica trebuie precizat ca se face de obicei folosind una dintre cele trei metode: fermentarea directa a sucului de trestie de zahar, crearea unui sirop concentrat din sucul de trestie de zahar si fermentarea rezultatului sau prelucrarea sucului in melasa si fermentarea acestuia.
Clima si solul sunt factori care vor avea un impact major in ceea ce priveste gustul final al romului, motiv datorita caruia romul produs din melasa din Barbados va avea un gust diferit de un rom obtinut din melasa dominicana, chiar daca cele doua au fost distilate exact in acelasi loc cu aceeasi metoda.
Marea majoritate a distilatorilor de rom folosesc melasa pentru a face rom, dar nu toate melasele sunt create in mod egal.
„In Marea Britanie si fostele colonii britanice, prima distilare se numeste melasa usoara, a doua melasa intunecata, in timp ce a treia se numeste melasa negra”, a scris Richard Floss in Rum: A Global History”. Din toate acestea, se poate face un rom cu o calitate diferita, desi lichidul obtinut din siropurile inferioare este de obicei distilat pentru a elimina aromele intepatoare”.
Pe partea de fermentare, distileriile pot alege apoi din cateva cai diferite. Daca merg cu fermentarea naturala, produsul zahar va sta in cuve deschise, lasand drojdiile naturale din aer sa faca lucrurile lor si sa transforme zaharul in alcool.
O alta optiune, si una dintre cele mai mari companii producatoare de rom o foloseste, este sa introduca in sine tulpini predeterminate de drojdie si de acolo sa controleze fermentatia de la inceput pana la sfarsit.
Dupa terminarea fermentatiei, distilatoarele sunt lasate cu un produs cu alcool scazut (numit uneori vinuri scazute). Inca nu este rom, dar va fi odata trecut prin distilare, care este procesul prin care alcoolii sunt separati de lichidul fermentat. Variabilele din crearea romului nu se termina cu fermentarea si distilarea. Dupa aceasta vine imbatranirea (sau lipsa acestora).
Tipuri de rom
Atunci cand vine vorba despre tipurile de rom, consumatorii au la dispozitie mai multe variante, iar in randurile care urmeaza va prezentam mai multe informatii. Daca ati savurat recent acest tip de bautura, sau daca intentionati sa consumati rom, cititi in continuare pentru a afla mai multe informatii.
Rom alb
Il cunoasteti pe acesta de la un mojito, sau din majoritatea bauturilor care sunt servite cu o umbrela. Acest tip de rom care mai este cunoscut publicului si sub denumirea de rom luminat sau rom argintiu argintiu, are rumeniile cele mai usoare cand vine vorba despre aroma, si camd vine vorba despre vechime, are trei pana la sase luni in clima tropicala sau pana la un an in climele mai reci.
Spre deosebire de alte romuri, soiurile albe sunt distilate in butoaie din otel inoxidabil, astfel tind sa ofere cea mai simpla experienta de rom.
Rom intunecat
Va amintiti cand am vorbit despre melasa? Iata ca lucrurile se ingreuneaza. Cele mai multe romuri intunecate sunt de fapt rezultatul unei duble distilari. Aceste bauturi alcoolice au tendinta de a avea cele mai multe in comun cu scotch sau brandy.
O a treia distilare produce rom negru, un rom profund cu arome complexe. Indiferent de gradul de rom intunecat, ar trebui sa-l sorbiti cu adevarat si chiar sa il savurati precum whisky-ul, pentru ca romul intunecat este similar cu whisky-ul.
Romuri condimentate sau aromate
Folosita in primul rand in rumenele obtinute din melasa sau siropul de zahar, metoda de a aromatiza romul cu mirodenii sau ingrediente tropicale cum ar fi nuca, a devenit tot mai populara. Aroma poate fie amplifica dulceata unui rom sau se poate adauga caldura si complexitate. Lichiorurile cu probe reduse si siropurile alcoolice precum cremele de rom pot fi considerate subseturi din aceasta categorie.
Rhum Agricole
Rhum agricole este obtinut din suc de trestie de zahar, nu melasa, si este produs numai in Caraibele franceze. Productia de Rhum trebuie sa respecte cele mai stricte reglementari de orice tip de rom, pana la lungimea distilarii, ceea ce o face cea mai consistenta forma. La fel ca romul alb, dulceata din trestia de zahar iese intr-un mod puternic, dar si RHUM prezinta o iarba placuta.
Cachaça
Un alt rom facut direct din sucul de trestie de zahar, cachaça a castigat o anumita popularitate in SUA in urma Jocurilor Olimpice din 2016. Ca si rhum agricole, cachaça depinde de locatie si poate fi facuta doar in Brazilia, desi cu reguli mai putin stricte.
Atata timp cat romul este mai mic de 54% ABV si nu foloseste melasa, acesta poate fi considerat cachaça. Cunoscut pentru cultura sa exceptional de dulce din trestie de zahar, aceste bauturi cecachaça din Brazilia sunt acceptate pe scara larga ca fiind cele mai dulci si mai placute rume in productie.
Facebook Comments