Care este rolul gradinitei in viata copilului?

Care este rolul gradinitei in viata copilului?

Gradinita este o etapa esentiala in viata elevilor pentru a le garanta succesul la scoala. Principala sa misiune este de a-i face pe copii sa doreasca sa mearga la scoala pentru a invata, pentru a se afirma si a-si dezvolta personalitatea.

Este o scoala in care copiii invata impreuna si traiesc impreuna. Isi dezvolta limbajul oral si incep sa descopere cuvantul scris, numerele si alte domenii de invatare. Ei invata jucandu-se, gandind si rezolvand probleme, exersand, retinand si memorand.

Functionarea gradinitei

O gradinita este formata exclusiv din clase de gradinita, de la sectiunea mica la cea mare. O scoala primara include atat clasele de gradinita, cat si clasele primare, de la sectiunea mica pana la grupa mare.

De la inceputul anului scolar 2019, invatamantul este obligatoriu de la varsta de 3 ani. Puteti accesa oricand  https://gradinitaequilibrum.ro/  in cazul in care vreti informatii suplimentare despre noi.

Invatarea in gradinita

Predarea este organizata in cinci domenii de invatare:

  • Mobilizarea limbajului in toate dimensiunile sale
  • Actiunea, exprimarea, intelegerea prin activitate fizica
  • A actiona, a se exprima si a intelege prin activitati artistice
  • Construirea primelor instrumente de structurare a propriilor ganduri
  • Explorati lumea

Intoarceti-va in ritmul lucrurilor acasa

Ritmul de viata din timpul verii este foarte diferit de cel din restul anului. Incepeti cu cateva zile inainte de inceperea anului scolar pentru a reveni la un ritm „normal”: culcati-va copilul mai devreme si treziti-l la o ora potrivita (dar lasati-l sa se odihneasca suficient inainte de gradinita!). Stabiliti noi rutine: dus la o anumita ora, apoi cina.  Deoarece copiii de trei-patru ani nu au inca referinte temporale, de ce sa nu le aratam acest lucru pe o cronologie ilustrata?

Lasa-ti copilul sa se orienteze

Cand copilul vostru ajunge la gradinita, in clasa sa, probabil ca va observa multe din ceea ce se intampla in jurul sau: un loc nou, oameni noi, copii si adulti.  Lasati-l sa se obisnuiasca treptat cu noul mediu. Profesorul ceilalti vor fi acolo pentru a va intampina pe voi si pe copilul vostru si pentru a va linisti.

Fiti acolo pentru a-l linisti si pe copilul vostru, dar nu-l sufocati: lasati-l sa plece la joaca de indata ce are chef sau incurajati-l sa descopere toate aceste lucruri noi daca ii este greu sa plece de langa voi.

Aveti incredere in adultii din clasa

In orice caz, dupa ce veti pleca, copilul vostru nu va fi singur! Profesorul si ceilalti vor fi prezenti in permanenta. Acesti profesionisti au trecut prin multe prime zile de scoala si stiu cum sa se descurce cu plansul si cu „Vreau la mami sau la tati”: ei vor sti cum sa va linisteasca copilul si sa aiba grija de el/ea pana cand va intoarceti. Tineti cont de faptul ca, foarte adesea, inceputul anului scolar este mai dificil pentru voi decat pentru copilul vostru.

Gradinita ii primeste pe copiii aflati la inceputul invatamantului obligatoriu, care incepe la varsta de 3 ani. De obicei, este organizat in sectiuni mici, medii si mari, in functie de varsta copiilor. Spatiile scolare apartin comunelor, care sunt responsabile pentru intretinerea lor.

De ce este important sa ii oferi copilului tau cea mai buna educatie

Un alstudiu a urmarit un grup de studenti care au primit educatie timpurie de inalta calitate si i-a comparat cu un grup de control. Ani mai tarziu, studentii carora li s-a oferit o educatie de inalta calitate au avut rezultate mai bune decat ceilalti studenti in multe domenii, atat academic, cat si social. Acesti studenti:

  • A obtinut un scor mai mare la testele standardizate
  • A avut rate de prezenta mai mari
  • A avut mai putine trimiteri la disciplina
  • Au fost evaluati mai bine de profesorii lor in ceea ce priveste comportamentele, interactiunile sociale si maturitatea emotionala.

Lista de studii care arata importanta educatiei timpurii continua practic pentru totdeauna. Pe langa avantajele educationale pe care le vad elevii cu educatie timpurie de inalta calitate, ei gasesc adesea si mai multa placere in a invata. Cand parintii si profesorii insufla de la inceput dragostea de a invata, este mai probabil ca copiii sa continue sa iubeasca invatarea pe masura ce parcurg scoala.

Cu cat au o baza mai buna de la o varsta frageda, cu atat elevii au mai multe sanse sa gaseasca succesul si sa nu fie frustrati. Atunci cand elevii se lupta din cauza educatiei proaste a copilariei, cu atat sunt mai multe sanse sa renunte. O fundatie solida protejeaza impotriva ramanerii in urma, ceea ce este imperativ, deoarece odata ce elevii incep sa ramana in urma, devine foarte greu sa se recupereze.

Pe langa beneficiile evidente pentru fiecare copil, mai multe studii au aratat, de asemenea, ca programele de educatie timpurie ofera un beneficiu economic si pentru societate.

Intr-un articol de la Federal Reserve Bank din Minneapolis, autorii Arthur J. Rolnick si Rob Grunewald scriu: „Investitia in capitalul uman genereaza succesul economic nu numai pentru cei care sunt educati, ci si pentru intreaga economie”.