Călin Georgescu: România n-a primit nimic de la UE… cu excepția celor 95 miliarde de euro
Ironia sorții face ca România să fie una dintre puținele țări care „n-a primit nimic” de la Uniunea Europeană, deși sumele uriașe primite de la Bruxelles par să contrazică această afirmație. Cel puțin așa susține Călin Georgescu, un personaj cunoscut pentru declarațiile sale „vizionare” și orientările sale spre o „Românie suverană”, care ne-ar elibera de „jugul colonial” al Occidentului. Însă, ce ar însemna, de fapt, această viziune? Hai să analizăm, pe un ton ușor ironic, promisiunile și declarațiile lui Călin Georgescu.
„Declarații Călin Georgescu”: Mitul sărăciei dictate de UE
Domnul Georgescu ne-a spus clar: „România este o colonie a Occidentului. Noi nu am primit nimic de la Uniunea Europeană.” Din păcate, pentru această afirmație există o mică problemă: faptele. În perioada 2007-2023, România a beneficiat de aproximativ 95 de miliarde de euro din fonduri europene. Dar poate că acești bani s-au evaporat, așa cum se evaporă, probabil, și simțul logic al unor politicieni. Conform domnului Georgescu, aceste fonduri sunt doar un „morcov” menit să ne facă să acceptăm „pumnul de fier al Bruxelles-ului”.
Planul suveranist: România lui Călin și gloria interbelică reînviată
Dacă Georgescu ajunge președinte, țara noastră ar putea trăi un salt în trecut, cu un suveranism aproape poetic, inspirat de epoca interbelică. Între altele, discursul său flirtează cu retorica extremei drepte, chemând la „purificarea” identității naționale. De altfel, Călin Georgescu nu se ferește să aducă elogii Mișcării Legionare, susținând că „au avut o viziune profund românească”. Ce înseamnă asta în termeni practici? Probabil un manual școlar care glorifică trecutul violent al extremei drepte, în timp ce ignorăm prezentul european.
Viitorul României în afara UE: O utopie de carton
Într-o Românie „suverană”, am putea, după spusele lui Georgescu, să ne bazăm pe „potențialul nostru natural”. Traducere: închiderea granițelor, ruperea relațiilor comerciale și o întoarcere la agricultura de subzistență. Nu vom mai avea nevoie de fondurile europene, drumurile construite cu bani de la Bruxelles sau exporturile către partenerii din UE. În schimb, ne vom întoarce la valorile „autentice”. Poate chiar și la „muncile patriotice”.
Suveranismul care dezbină
Dincolo de ironie, viziunea lui Călin Georgescu nu este doar o utopie periculoasă, ci și un simbol al extremismului politic. România ar risca izolarea internațională, întoarcerea la un discurs xenofob și pierderea unor drepturi câștigate cu greu. Poate că UE nu este perfectă, dar cei 95 de miliarde de euro arată că România are mai mult de câștigat decât de pierdut.
În final, poate că „nimicul” primit de la UE e mai valoros decât „totul” promis de domnul Georgescu. Ironic, nu-i așa?