Amenajarea bucătăriei în stil scandinav: 4 paşi de urmat

Amenajarea bucătăriei în stil scandinav: 4 paşi de urmat

Amenajarea bucătăriei în stil scandinav

Amenajările în stil scandinav câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi în întreaga lume. Liniile curate, eliberarea de aglomeraţie şi ambianţa luminoasă pe care o creează sunt doar câteva dintre argumentele care îl recomandă. Dintre toate spaţiile în care se potriveşte, bucătăria este locul din care poţi începe implementarea acestui stil în casa ta. Iată ce paşi ai de urmat:

Familiarizează-te cu stilul

Dacă nu ai trăit într-o ţară din Peninsula Scandinavă înseamnă că ai nevoie de un minim efort de documentare pentru a te familiariza cu stilul specific în Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda sau chiar Finlanda. Din fericire, există o mulţime de surse de inspiraţie disponibile online. Avem în ţară câteva lanţuri de magazine celebre de origine din acest areal geografic, le poţi vizita pentru a te informa.

Principiul de la care trebuie să pleci este: forma urmează funcţiei, cu alte cuvinte utilitatea este mai presus de aspect. Acest lucru nu înseamnă că estetica este ignorată. Dimpotrivă, nordicii decorează frumos, însă caută să valorifice la maximum funcţionalitatea elementelor de mobilier. Esenţial este să foloseşti cât mai multe materiale naturale, începând cu lemn şi piatră.

Lumina potrivită

Când te gândeşti la un peisaj scandinav, primul lucru care îţi vine în minte este albul imaculat al zăpezii. În realitate însă ţările nordice nu au parte de foarte multă lumină naturală deoarece în iernile lungi se înserează foarte repede. Din acest motiv oamenii sunt nevoiţi să profite pe cât este posibil de lumina naturală şi să compenseze lipsa acesteia prin iluminatul artificial potrivit.

Temperatura de culoare trebuie să fie neutră, cât mai aproape de varianta naturală, însă cromatica deschisă a mobilierului ajută la crearea unei senzaţii de luminozitate sporită. În funcţie de dimensiunile camerei pot exista mai multe zone distincte în bucătărie, pe care le delimitezi foarte uşor cu ajutorul corpurilor de iluminat.

Nu totul trebuie să fie alb

Când intri într-o bucătărie amenajată în stil scandinav nu trebuie să te simţi ca într-o furtună de zăpadă, unde nu zăreşti decât alb. Nuanţele neutre şi cât mai deschise sunt într-adevăr specifice acestui tip de amenajare, însă tiparul trebuie spart cu câteva elemente.

Spre exemplu, poţi alege modele de chiuvete de bucătărie negre, asortate cu bateria, corpurile suspendate de iluminat şi chiar un aparat electrocasnic aflat la vedere. Este o regulă de bază a designului interior că elementele contrastante devin protagoniste într-o cameră. Dacă eşti suficient de îndrăzneţ, poţi alege chiar un blat de culoare închisă.

Mizează pe depozitare

O altă caracteristică a acestui stil este ingeniozitatea cu care integrează elementele de depozitare. Aparent, într-o bucătărie scandinavă liniile sunt perfecte, fără obiecte aglomerate inutil pe blat sau pe corpurile deschise. În schimb, de fiecare dată când deschizi o uşă, eşti pus în faţa unor sisteme complexe de organizare a obiectelor pe categorii.

În spatele unui front de uşă pot fi ascunse o mulţime de instrumente care nu doar ascund obiectele de care ai nevoie într-o bucătărie, ci le adăpostesc la îndemână. Modulul central de mobilier, corpurile suspendate şi dulapurile de colţ cuprind atât vesela şi ingredientele specifice, cât şi aparatele electrocasnice de bucătărie. Chiar şi masa şi scaunele pot avea spaţii de depozitare integrate.

Întrucât clima din ţara noastră este diferită de zona Scandinaviei, bucătăria poate fi amenajată integrând doar câteva dintre conceptele care o caracterizează. Spre exemplu, noi avem parte de un raport mai echilibrat între lumina de zi şi noapte, aşadar nu depindem atât de mult de albul nordicilor. Aşadar, din punct de vedere cromatic poţi avea mai multă libertate în privinţa pereţilor şi a mobilierului.

În schimb, liniile minimaliste trebuie respectate cu sfinţenie. Dacă nu foloseşti un obiect zi de zi, nu are ce căuta la vedere. Iar când vine vorba de depozitare, modelul este unul suprem din punct de vedere al utilităţii.

 

Facebook Comments