Ce sunt pesticidele?
Un pesticid reprezinta orice substanta sau amestec de substante care se foloseste cu scopul de a distruge, cu scopul de a suprima sau de a modifica comportamentul sau ciclul de viata al oricarui tip de daunator.
Un pesticid poate fi de exemplu o substanta care este derivata natural, sau chiar si o substanta care este produsa sintetic. Un pesticid de-asemenea, trebuie sa stiti ca poate fi un organism cum ar fi de exemplu, bacteria Bacillus thuringiensis, care este folosita cu scopul de a controla un numar de insecte, sau chiar plante modificate care sunt genetic.
O gena a acestei bacterii poate fi incorporata in planta de bumbac, in vederea asigurarii protectiei ulterioare impotriva omidei, pentru capsulele de bumbac.
La modul general, pesticidele sunt substante care au fost destinate atragerii, ademenirii si apoi distrugerii daunatorilor. Important de mentionat este faptul ca acestea reprezinta o clasa a biocidelor.
Cea mai comuna utilizare a pesticidelor, fara doar si poate este cea sub forma unor produse care au rolul de protecti a plantelor (a culturilor), care in cele mai multe cazuri protejeaza plantele de influentele daunatoare, cum ar fi printre altele buruienile, ciupercile sau insectele.
Aceasta utilizare a pesticidelor este atat de comuna, motiv datorita caruia termenul de pesticid este de foarte multe ori tratat ca si fiind unul dintre sinonimele pentru produsele de protectie a plantelor, in ciuda faptului ca este mai exact un termen cu spectru mai larg, tinand cont de faptul ca pesticidele pot fi de-asemenea utilizate si in scopuri non-agricole.
Un amanunt deosebit de important care merita mentionat in acest articol legat de pesticide, este faptul ca termenul de pesticid include urmatoarele: erbicide, insecticide, fungicide, regulatori de crestere, moluscocide, piscicide, avicide, rodenticide, bactericide, repelenti, antimicrobieni, etc.
De obicei, se poate spune despre un pesticid ca este un agent chimic sau biologic (cum ar fi de exemplu un virus, sau o bacterie, un antimicrobian sau chiar si un dezinfectant) care respinge, incapaciteaza, descurajeaza daunatorii, sau chiar ii ucide.
Daunatorii tinta pot de exemplu pot fi diferitele tipuri de insecte, agentii patogeni ai plantelor, buruienile, molustele, pasarile, mamiferele, pestii, microbii, etc., care distrug proprietatea. In plus, daunatorii pot provoca neplaceri, pot sa raspandeasca unele bolii sau sunt vectori de boala.
In ciuda faptului ca toate ca pesticidele vin la pachet cu o multime de beneficii, unele dintre acestea trebuie mentionat ca au si dezavantaje, cum ar fi printre altele toxicitatea potentiala pentru oameni, dar si pentru alte specii.
Folosirea pesticidelor
Este deosebit de important de mentionat faptul ca pesticidele trebuie sa fie utilizate doar atunci cand acestea sunt absolut justificate. Este extrem de important sa identificati cu atentie daunatorul pe care este nevoie sa il controlati, iar mai apoi sa luati in considerare toate optiunile de control.
In cazul in care alegeti sa utilizati un pesticid, atunci in mod evident trebuie sa stiti ca este responsabilitatea dvs. aceea de a va asigura ca respectivul pesticid este utilizat in mod corect. De aceea, trebuie sa cititi si sa respectati toate instructiunile care sunt mentionate pe eticheta produsului.
Cum ajung pesticidele pe daunatori vizati?
Pentru a putea fi eficiente, este foarte important ca pesticidele de contact sa fie absorbite pe suprafata corpului extern sau tesutul plantelor expuse.
Referitor la pesticidele sistemice, trebuie facuta precizarea ca acestea sunt translocate de la locul de aplicare in interiorul plantei sau a animalului, daca acestea au efect.
La fel stau lucrurile si cu rodenticidele anticoagulante care produc efecte in momentul in care au fost transferate din sistemul digestiv la fluxul sanguin al soarecilor sau sobolanilor.
Persistenta pesticidelor
Unele pesticide sunt reziduale in actiune si continua sa fie la fel de eficiente chiar si dupa ce au trecut cateva zile, saptamani sau chiar si la cateva luni de la aplicarea lor. Multe dintre pesticidele moderne nu persista o perioada indelungata de timp insa in mediul inconjurator.
Multe dintre pesticidele moderne actioneaza rapid, dupa care sunt reduse la substante netoxice datorita unor procese de mediu sau microbiene. Acest lucru este deosebit de important dat fiind faptul ca nu ajunt in culturile sau organismele care nu sunt vizate.
Rapiditatea unui pesticid de a se descompune este influentata de proprietatile chimice ale acestuia, dar si de aplicare si de modul de distribuire.
Totodata, si factorii de mediu cum ar fi temperatura de exemplu sau umiditatea influenteaza rapiditatea unui pesticid de a se descompune. De-asemenea, un rol important in aceasta actiune il joaca si pH-ul solului si disponibilitatea de microorganisme.
Efectele pesticidelor asupra sanatatii
Inainte de a folosi pesticide, este important sa cititi cu atentie eticheta de pe spatele produsului. Un nivel ridicat de expunere la organoclorurati de exemplu, s-a dovedit ca poate provoca cloracnee, care este un tip de acnee cauzata de clor.
Exista unele dovezi ca insecticidele organofosforice de-asemenea pot sa afecteze sistemul imunitar. Ba chiar mai mult, se spune ca ar putea sa provoace probleme psihice, cum ar fi de exemplu comportamentul paranoid, ar putea provoca o stare de dezorientare, anxietate si depresie.
Alte pesticide este posibil sa provoace de exemplu spasme musculare, tremor, slabiciune, incapacitate de a respira, vedere incetosata, varsaturi, crampe musculare, transpiratie excesiva, pierderea cunostiintei si chiar moartea in cazurile mari de expunere.