Consumul de apa – De ce sa-l calculam?

Consumul de apa – De ce sa-l calculam?

Cunoasterea numarului de m3 de apa pe care o utilizati zilnic este necesara pentru a gestiona si estima factura de apa.

Daca nevoile sunt mari (in special pentru casele cu jacuzzi si piscina), este evident ca acest lucru va genera un cost care este, de asemenea, in crestere.

Pe de alta parte, daca consumati foarte putina apa iar factura care vine este mare, o scurgere in sistemul de instalatii sanitare ar putea fi cauza acestui lucru.

Care sunt criteriile care determina consumul de apa al unei gospodarii?

Consumul de apa al unei gospodarii depinde de mai multe variabile, cum ar fi:

  • Compozitia gospodariei, dimensiunea gospodariei are o mare influenta asupra cantitatii de apa pe care o consuma. Numerele sunt diferite pentru fiecare persoana in functie de varsta lor (adult sau copil), inaltime, obiceiuri etc.
  • Corpuri sanitare si echipamentele care folosesc apa in casa cu doua bai consuma mai mult decat una cu una singura. Acelasi lucru este valabil si pentru alte echipamente sanitare.
  • Clima regiunii, populatia din regiunile calde cheltuieste mai multa apa decat cele din regiunile cu temperatura moderata. In aceste zone, sunt preferate piscinele si cazile de baie.
  • Starea instalatiilor sanitare, o instalatie in stare proasta poate duce la un surplus de consum care se va acumula in timp.

Ce puteti face pentru a va reduce cheltuielile cu apa?

Risipa de apa este un fapt care nu este adesea evident. Va poate creste cheltuielile la apa fara sa va dati seama. Pentru a evita surprizele neplacute atunci cand primiti facturile, iata cateva sfaturi care va pot ajuta:

  • Opriti apa daca nu o utilizati inca.
  • Opriti robinetul strans dupa fiecare utilizare.
  • Programati utilizarea masinilor de spalat vase si a masinilor de spalat (nu spalati de mai multe ori).
  • Adaugati un frother la robinete (reduce consumul de robinet cu 30%) si un cap de dus care economiseste apa (economii de apa de 30 pana la 50% din dus) si o toaleta cu dubla spalare (50% economie de apa).
  • Instalati un lavoar de recuperare (apa din chiuveta trece pentru a spala toaleta)
  • Mentineti instalatiile sanitare si echipamentele pentru a preveni scurgerile.
  • Opteaza pentru robinete cu robinet mixer.
  • Bai alternative si dusuri rapide.
  • Colectati apa de ploaie.
  • Utilizati echipamente cu economizor de apa.
  • Daca aveti o piscina, reinnoiti doar o parte din apa in timpul unei intretineri anuale.

Ce consuma cea mai multa apa intr-o casa?

Igiena personala este cea care consuma in mare cea mai multa apa intr-o locuinta, mai ales daca optati pentru o baie in loc de un dus simplu. Amintiti-va ca acesta din urma consuma de 4 pana la 5 ori mai mult decat un simplu dus.

Cum functioneaza un economizor de apa?

Un economizor de apa este un element mic de atasat la robinete pentru a reduce cheltuielile cu apa. Poate reduce, limita sau reglementa debitul de apa care va iesi.

Cum se calculeaza costul consumului de apa?

Pentru a afla suma pe care trebuie sa o platiti pentru factura de apa, trebuie doar sa calculati consumul si sa inmultiti valoarea obtinuta cu pretul abonamentului pe m3, luand in considerare diferitele taxe si impozite.

De aceea este important sa stim cat de multa apa se consuma si cum sa calculam costul apei mai ales in aceste vremuri in care fiecare ban economisit se simte puternic. Fiti atent la contoare si la toti consumatorii de apa din casa pentru a avea un control cat mai deplin asupra consumului de apa si evident asupra consumului de bani platiti pe aceasta in fiecare luna. De asemenea puteti opta pentru o chiuveta mobila daca aveti un spatiu extins dar totusi doriti sa economisiti bani si apa pur si simplu deplasand chiuveta la locul potrivit.