Infectia tractului urinar: care este motivul pentru care unele femei o au in mod repetat?

Infectia tractului urinar: care este motivul pentru care unele femei o au in mod repetat?

Infectia tractului urinar care este motivul pentru care unele femei o au in mod repetat

Suferiti de infectii repetate ale tractului urinar? Un studiu recent a identificat o noua cauza care poate explica acest fenomen care afecteaza multe femei. Va explicam totul.

Durere la urinare, senzatii de arsura, nevoia urgenta de a urina… Aceste simptome pot fi cele ale cistitei, care afecteaza una din zece femei in fiecare an, dupa cum reaminteste site-ul casei de asigurari de sanatate. Unele dintre ele se confrunta, de asemenea, cu infectii recurente ale tractului urinar.

Cum se explica acest fenomen? Aceasta este ceea ce cercetatorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis si Broad Institute of MIT si Harvard (SUA) au cautat sa inteleaga intr-un studiu publicat in revista Nature Microbiology.

Infectiile repetate ale tractului urinar perturba microbiomul intestinal

Oamenii de stiinta au urmarit 31 de femei timp de un an: 15 dintre ele au avut antecedente de infectii repetate ale tractului urinar, iar 16 nu au avut niciuna. In fiecare luna, au colectat probe de urina, sange si fecale. Un total de 24 de femei au suferit de infectii ale tractului urinar in timpul studiului. Alte probe au fost prelevate in timpul si dupa cistita.

Desi se stie ca infectiile tractului urinar se datoreaza cel mai adesea bacteriei Escherichia Coli, cercetatorii au descoperit ca prezenta acesteia din urma a fost similara in ambele grupuri. Cu toate acestea, ei au facut o alta observatie: microbiomul intestinal al femeilor cu infectii recurente ale tractului urinar a fost mai putin divers decat cel al celuilalt grup.

Infectii recurente ale tractului urinar: ce se intampla daca au fost implicate antibiotice?

La originea acestui fenomen? Antibioticele utilizate pentru tratarea infectiilor tractului urinar, explica cercetatorii. Potrivit acestora, ele elimina bacteriile patogene din vezica, dar nu si pe cele din intestine. Ca urmare, cei care supravietuiesc in intestin se pot raspandi inapoi in vezica si pot provoca infectii repetate ale tractului urinar.

Autorii acestei lucrari pun, prin urmare, sub semnul intrebarii utilizarea antibioticelor in cazul unei infectii repetate a tractului urinar. In cauza? „Studiul nostru demonstreaza in mod clar ca antibioticele nu previn infectiile viitoare si nu elimina tulpinile responsabile de infectiile tractului urinar din intestin”, a declarat Colin Worby, autorul principal al studiului, intr-un comunicat. El merge chiar mai departe, afirmand ca antibioticele promoveaza riscul de recurenta prin mentinerea unui microbiom intestinal perturbat.

In timp ce antibioticele raman standardul de aur pentru cistita pentru moment, cercetatorii subliniaza necesitatea de a gasi alternative, in special pentru a gestiona mai bine infectiile recurente ale tractului urinar de aceea noi va sfatuim sa mergeti la un control la urolog Targu Mures sau unul mai apropiat de dumneavoastra. Intr-o alta declaratie, ei citeaza tratamente pentru a restabili microbiomul intestinal sau chiar transplantul de fecale.

Asadar dupa cum spuneam si mai sus este bine sa mergeti la un urolog daca observati ca aveti aceste simptome care intra sub numele cinstitei, deoarece este mai bine sa preveniti decat sa fiti nevoita sa tratati dupa.

Facebook Comments