De ce tot mai multe persoane citesc?

De ce tot mai multe persoane citesc?

De ce tot mai multe persoane citesc?

Cartile ne ajuta nu numai sa ne imbogatim vocabularul, ci ne duc si intr-o alta lume a gandurilor si sentimentelor. Dar, pe langa toate acestea, cititul este asociat si cu unele beneficii uimitoare pentru sanatate, cele mai bune carti le gasiti pe  librariadonaris.ro.

  1. Reduce stresul

Ajungem in situatii stresante in fiecare zi. Fie ca este vorba de familie, de munca sau de bunastarea noastra financiara, cu totii suntem stresati. Din nefericire, se dovedeste a fi adesea un factor de risc pentru o serie de boli fizice si psihice periculoase, inclusiv boala Alzheimer, diabetul, depresia si bolile de inima. Dar cititul cartilor este o modalitate minunata de a o depasi. Un roman bine scris te va ajuta sa te relaxezi si sa nu te mai gandesti la stresul sarcinilor zilnice.

  1. Promoveaza empatia

O persoana care citeste carti are mai multe sanse sa se identifice cu alti oameni. In plus, ii este mai usor sa se puna in locul celorlalti. Acest lucru, la randul sau, promoveaza capacitatea noastra de a intelege sentimentele celorlalti, ajutandu-ne in acelasi timp sa ne imbunatatim propriile abilitati de comunicare.

  1. Previne dementa

Ca orice alt muschi din corp, creierul are nevoie de exercitii fizice regulate. Acesta este alcatuit din retele si circuite complexe care transmit semnale intre ele. Cititul „reconecteaza” literalmente creierul! O serie de studii au aratat, de asemenea, ca aceasta activitate poate incetini progresia tulburarilor cognitive asociate cu boli precum dementa.

  1. Imbunatateste concentrarea

Pentru a intelege exact ceea ce cititi, trebuie sa va concentrati si sa va concentrati pentru a da sens celor citite. Citirea regulata a cartilor imbunatateste concentrarea, care este extrem de importanta in multe alte domenii ale vietii noastre.

  1. Amelioreaza simptomele depresiei

Lectura este buna pentru sanatatea noastra mentala, ceea ce inseamna ca este benefica in ameliorarea simptomelor depresiei. Atunci cand ne simtim deprimati, mintea noastra este bombardata de ganduri negative. Dar daca ne facem timp sa citim ceva pozitiv in acel moment, vom scapa de negativitate. Desi cititul nu ne va rezolva problemele, ne va ajuta sa ne luam gandul de la ele.

  1. Imbunatateste memoria

Atunci cand ne angajam in activitati fizice, cum ar fi alergatul sau mersul pe bicicleta, aceste activitati ne intaresc sistemul cardiovascular. In mod similar, ne putem antrena creierul prin lectura, care are un impact pozitiv asupra capacitatii noastre de a ne aminti. De asemenea, ajuta la imbunatatirea memoriei pe termen scurt.

  1. Imbunatateste somnul

Citind o carte inainte de culcare, nu numai ca uitam de stres, dar ne antrenam si creierul, iar acesta incepe sa asocieze cititul cu somnul. Acest lucru va face ca, in cele din urma, sa adormiti mult mai usor. Asa ca, mai bine inainte de culcare, renuntati la smartphone si inlocuiti-l cu o carte.

Indiferent de tipul acestora, cititul cartilor ramane una dintre principalele modalitati de divertisment, educatie si o modalitate de a evada din realitate in orice moment. In plus, oamenii de stiinta descopera ca cititul afecteaza creierul intr-un mod pozitiv, atat in ceea ce priveste functia neurologica, cat si bunastarea emotionala.

Cum a aparut cititul?

Pe masura ce scriitorii antici si-au descoperit puterea de a crea si de a modifica miturile si istoria, au fost scrise primele opere de literatura. Cel mai vechi autor cunoscut numit in istorie este o femeie, printesa akkadiana si marea preoteasa Enheduanna, care a compus imnuri pentru templu in jurul anului 2300 i.Hr. si si-a semnat numele pe tablitele de lut pe care si-a inscris lucrarile. In aceasta perioada, scriitorii au inceput sa se adreseze explicit „cititorului drag” absent in scrierile lor, recunoasterea specifica a lecturii ca mod de comunicare intertemporala.

Cele mai vechi texte scrise au fost menite sa fie citite cu voce tare. Personajele au fost scrise intr-un flux continuu, pentru a fi dezlegate de catre cititorul priceput cand citeste cu voce tare. Punctuatia a fost folosita pentru prima data numai in jurul anului 200 i.Hr. si a fost neregulata pana in Evul Mediu.

Masele erau inca analfabete, iar materialul scris ajungea la ei doar prin lecturi publice. Lecturile publice aveau loc in curtile si manastiri regale. Spectacolele jonglerilor si povestitorilor au fost in voga in secolele al XI-lea si al XII-lea d.Hr. Citirea dintr-o carte a fost considerata un divertisment placut la cina, chiar si in casele mai umile, din epoca romana pana in secolul al XIX-lea.

In secolul al V-lea i.Hr., celebrul istoric grec Herodot a folosit platforma Olimpiadei pentru a-si citi ultimele lucrari. Lecturile autorilor au fost o conventie sociala la Roma inca din secolul I e.n. Entuziasmul publicului pentru aceste lecturi ar fi putut creste si s-a diminuat de-a lungul secolelor, dar traditia a dainuit.

Autorii populari au imbratisat aceasta traditie cu diferite grade de fervoare, de la lecturile atent planificate ale lui Charles Dickens pana la monotonurile neinteresate ale altora. Pentru unii autori, precum Jean Jacques Rousseau, ale carui lucrari fusesera interzise de autoritatile franceze pre-revolutionare, lecturile la casele prietenilor erau singura modalitate de a cauta un public.

Facebook Comments