Care sunt simptomele herniei de disc?

Care sunt simptomele herniei de disc?

Care sunt simptomele herniei de disc?

Cele mai multe hernii de disc apar in regiunea lombara, desi pot aparea si in zona cervicala. Semnele si simptomele depind de localizarea discului si daca discul apasa pe un nerv. De obicei, hernia de disc afecteaza o parte a corpului.

  • Durere in brate sau picioare.Daca hernia de disc este in regiunea lombara, pe langa durerea din aceasta zona, veti simti de obicei dureri la nivelul feselor, coapsei . De asemenea, este posibil sa aveti dureri intr-o parte a piciorului.

Daca hernia de disc este in zona cervicala de obicei, veti simti mai multa durere in umar si brat. Aceasta durere poate aparea in brat  atunci cand tusiti, stranutati sau va deplasati in anumite pozitii. Durerea este adesea descrisa ca fiind ascutita sau arzatoare.

  • Amorteala sau furnicaturi.Persoanele care au hernie de disc au adesea amorteala sau furnicaturi care radiaza in partea corpului la care se conecteaza nervii afectati.
  • Muschii la care se conecteaza nervii afectati tind sa slabeasca. Acest lucru va poate determina sa calatoriti sau capacitatea dumneavoastra de a ridica sau de a tine obiectele pentru a fi afectate.

Puteti avea o hernie de disc fara simptome.  Vezi aici  hernie de disc: Explicatii amanuntite despre patologie.

Cauze

O hernie de disc este cel mai adesea rezultatul unei uzuri naturale treptate, legate de imbatranire, numita degenerare discala. Pe masura ce oamenii imbatranesc, discurile devin mai putin flexibile si mai susceptibile de a se rupe, chiar si cu mai putina incordare sau rasucire.

Majoritatea oamenilor nu pot identifica cauza herniei de disc. Uneori, folosind muschii spatelui in loc de picioare si coapse pentru a ridica obiecte grele poate duce la o hernie de disc, la fel cum  poate  si o rasucire sa determine acest lucru . Rareori, un eveniment traumatic, cum ar fi o cadere sau o lovitura la spate este cauza.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de hernie de disc includ:

  • Excesul de greutate corporala provoaca un stres suplimentar asupra discurilor din regiunea lombara.
  • Persoanele cu locuri de munca solicitante din punct de vedere fizic au un risc mai mare de probleme de spate. Miscarile repetitive care implica ridicarea, tragerea sau impingerea obiectelor, inclinarea laterala sau rotirea corpului pot creste, de asemenea, riscul unei hernii de disc.
  • Unii oameni mostenesc predispozitia de a avea o hernie de disc.
  • Fumatul duce la limitarea aportului cu oxigen a discurilor si sa le faca sa se deterioreze mai repede.
  • Conducere frecventa.Stand  in masina pentru perioade lungi de timp, impreuna cu vibratiile motorului vehiculului poate pune presiune pe coloana vertebrala.
  • Fii sedentar.Exercitiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea herniei de disc.

Complicatii posibile ale herniei de disc

Maduva spinarii se termina chiar deasupra taliei. Ceea ce continua prin canalul medular este un grup de radacini nervoase lungi care seamana cu coada unui cal (cauda equina).

Rareori, hernia de disc poate comprima intregul canal medular, inclusiv toti nervii din acea zona ducand inclusiv la incontinenta urinara.

Cum sa iti protejezi partea de jos a spatelui

Luati in considerare angajarea unui terapeut fizic sau a altor practicieni calificati pentru a va ajuta sa incepeti si sa va ofere indrumari corecte despre cum sa faceti exercitii in siguranta.

Aplecarea inainte in timp ce lucrati la birou exercita o presiune excesiva asupra discurilor din partea inferioara a spatelui si poate cauza probleme, cum ar fi degenerarea discului sau deteriorarea in continuare. Sustine curba naturala a coloanei inferioare prin:

  • Folosind un scaun ergonomic care va ajuta sa va aliniati si sa va sustineti corect spatele si coapsele
  • Asezati un mic prosop rulat in partea mica a spatelui pentru sprijin suplimentar
  • Folosind un birou in picioare, daca este posibil pentru cel putin o parte a zilei
  • Este util sa setati un cronometru pentru fiecare 50 de minute pana la o ora pe telefon pentru a va aminti sa va verificati postura, sa mergeti cateva minute si sa va intindeti muschii spatelui si picioarelor.

Ridicatul este o cauza comuna a durerii de spate. Activitatile obisnuite de zi cu zi, cum ar fi descarcarea pungilor de bacanie din masina sau ridicarea copilului mic, pot duce la probleme de spate.

Ridicarea cu spatele indoit sau ridicarea in timp ce va rasuciti poate provoca o ranire brusca a spatelui inferior sau o ranire repetitiva pe o perioada de timp, ceea ce duce la deteriorarea cronica a tesuturilor.

Indoiti-va la genunchi, nu la partea inferioara a spatelui; un spate complet flectat (indoit inainte) poate fi foarte susceptibil la o leziune a ligamentelor si/sau a discului. Pivotati-va picioarele si soldurile, in loc sa va rasuciti partea inferioara a spatelui. Tineti obiectul aproape de piept in timp ce va indreptati coloana vertebrala. In timp ce ridicarea este o parte a activitatilor de zi cu zi, a avea un loc de munca care include ridicarea greutatilor poate creste riscul de a dezvolta probleme de spate.

Facebook Comments