Cand au inceput sa fie cultivate legumele?

Cand au inceput sa fie cultivate legumele?

Cand au inceput sa fie cultivate legumele?

Cu totii mancam legume, indiferent ca discutam despre rosii sau castraveti, ceapa sau usturoi, ridichi sau ardei, cartofi, morcovi sau alte legume. Ne place sa includem legumele in dieta datorita gustului lor, dar si datorita nutrientilor pe care acestea ii contin, si care ofera beneficii pentru sanatate.

In Romania se cultiva legumele (si leguminoasele) dar si cerealele de foarte mult timp. Cu siguranta, fiecare isi aminteste de vacantele petrecute la tara, cand mergeau pe camp alaturi de parinti si bunici, pentru cultivarea recoltelor.

Ei bine, in trecut taranii romani se ocupau de agricultura, iar aceasta misiune a lor era destul de dificila, in conditiile in care foloseau animalele (boii sau chiar si caii) pentru prelucrarea terenurilor agricole.

Odata cu trecerea timpului insa, totul s-a mecanizat, au aparut tractoarele si utilajele, iar munca agricultorilor a devenit mult mai simpla. Cei care detin suprafete mici de teren, pot utiliza acum motosapa sau motocultorul.

In ceea ce priveste motocultorul, acesta este destinat utilizarii pe suprafete de teren mai mari, in timp ce motosapele sunt ideale pentru suprafetele mici. In ceea ce priveste motocultoarele, aceste utilaje Rabota, pot fi accesorizate de exemplu cu plug de arat, cu plug de bilonat sau cu alte accesorii care sunt ideale pentru prelucrarea solului.

De la Rabota puteti alege motocultoare pe benzina, euro 5, care au puterea mai mica sau mai mare. In functie de suprafata pe care o detineti si doriti sa o lucrati, puteti alege un motocultor Rabota cu mai multi sau mai putini cai putere (CP).

Puteti folosi motocultorul pentru diferite munci agricole, datorita accesoriilor pe care le puteti alege alaturi de acesta. In ceea ce priveste cultivarea legumelor, care este o ocupatie de baza a taranului roman, in tara noastra se cultiva diferite legume (cartofi, rosii, castraveti, varza, etc.).

Despre aceste legume puteti citi in continuare unele lucruri interesante. Mai exact, veti descoperi informatii despre vechimea acestora, sau mai bine spus, de cand sunt ele recoltate.

Cartofii

Din primul moment in care exploratorii europeni au pus mana pe cartofi, au vazut potentialul plantei care poate schimba modul in care mancam si practicam medicina. Dupa secole de expansiune, cartoful a devenit una dintre cele mai iubite legume din lume si iata ca in Romania, este probabil cea mai cultivata leguma.

Nu exista localitate din mediul rural in Romania, in care satenii sa nu cultive cartofi. Cei care ii cultiva pentru propriul consum, planteaza cartofii pe suprafete mici de teren, pe care le lucreaza cu ajutorul motocultorului. Exista si agricultori care cultiva tone sau zeci de tone de cartofi in fiecare an, pe care ii vand.

Rosiile

Istoria rosiilor incepe in urma cu 2500 de ani, cand oamenii din vechiul imperiu aztec i-au vazut valoarea si au integrat-o in viata, medicina si bucataria lor. Acum, aceasta leguma fascinanta reprezinta una dintre cele mai populare legume din lume care este prezenta in multe feluri de mancare si diete.

La fel ca si carotofii, si rosiile sunt cultivate in Romania in mediul rural. Exista sateni care cultiva rosii pentru propriul consum, in propria curte, dar exista si sateni care se ocupa doar de agricultura, si care cultiva rosii pe suprafete mari de teren. Acestea sunt cultivate cu scopul de a fi scoase la vanzare.

Varza

Istoria varzei a inceput undeva in Europa inainte de anul 1000 i.Hr. Varza a fost mai intai o planta salbatica (asa cum au fost la inceput majoritatea legumelor pe care le consumam), dar a fost cultivata la timp si folosita ca hrana inca din cele mai vechi timpuri, atat de bogati, cat si de saraci.

In prezent, varza este cultivata in tara noastra in toate regiunile. Satenii cultiva varza pentru propriul consum, dar exista si sateni care cultiva varza pentru comercializare.

 

Facebook Comments